{ "title": "Bezelyeli Enginar", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Bezelyeli-Enginar-86557.jpg", "date": "20.01.2024 11:46:23", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Bezelyeli Enginar, Oldukça değerli bir sebze olan enginar ülkemizde en çok Ege ve Marmara Bölgesinde yetiştirilen bir sebzedir. Sağlığa olan faydası bakımından birçok kişi tarafından tüketilmesi tercih edilen bu şifalı sebze demir açısından oldukça zengin olması ile aynı zamanda besin değeri de oldukça yüksektir. Temizlenmesi biraz zahmetli olsa da şahane lezzeti ile bu açığı kapatan enginar en çok da bezelyeli yapıldığı zaman güzel oluyor. Sizde bugünkü akşam yemeğinizde farklı bir sebze yemeği sunmak istiyorsanız bezelyeli enginar tarifini mutlaka denemelisiniz. Özel davetlerinizde de şahane görünüşü ile gönül rahatlığıyla sunum yapabileceğiniz bezelyeli enginar sofranızda göz doldurucu bir yemek olacağına emin olabilirsiniz.

Bezelyeli enginar malzemeleri
Üzerini süslemek için
Bezelyeli enginar tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle enginar satın alırken taze olmalarına özen gösterilmelisiniz. Bunun için aldığınız enginarları baş bölümünden tutarak salladığınızda eğer enginar sallanıyorsa bu enginarın taze olduğu anlamına gelir. Enginarın yumru biçiminde etli olan bölümü ve sap bölümünün bir bölümü yenebileceği için ilk olarak enginarın yapraklarını ayıklamak gerekir. Yaprakları ayıkladıktan sonra enginarın baş kısmını kesin ve daha sonra tıpkı elma soyar gibi enginarın dış kabuğunu soyun. Daha sonra enginarın göbek kısmını bulunan tüyleri bıçakla oyduktan sonra enginarları dış kısmını kararmaması için limonla ovalayın ya da limonlu suyun içerisine alın. Eğer bu işlemleri yapmak istemiyorsanız enginarı hazır soyulmuş olarak da satın alabilirsiniz. Enginarları temizleme işlemi bittikten sonra gelelim bezelyeli enginar tarifini hazırlamaya.

Enginarlar limonlu suda beklerken bu arada bir tavada biraz zeytinyağı içerisinde ince doğradığınız kuru soğanı ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın. Bu arada havuç ve patateslerin kabuklarını soyarak küp-küp doğradıktan sonra soğanların üzerine ilave edip hafif kavurduktan sonra bezelyeyi de ekleyip karıştırın ve tavanın altını kapatın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz enginarların göbek kısmına hafif kavurduğunuz garnitürlü karışımı doldurun ve geniş bir tavanın içerisinde yan yana dizdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip suyunu ilave edip tuzunu da attıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Pişmeye yakın enginarların üzerine toz şekeri serpip tavanın altını kapatın ve 10 dakika dinlendirin. Hazır olan enginarları servis tabağına olarak üzerine ince kıyılmış maydanozları serperek limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }