{ "title": "Çiğ Enginar Yemek", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Cig-Enginar-Yemek-38877.jpg", "date": "20.01.2024 02:52:39", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Çiğ Enginar Yemek: Enginar papatyagiller ailesinden ve mavi mor renkli çiçekleri olan, 50 ile150 santim kadar uzanabilen çok yıllıklı otsu bir bitkidir. Enginar daha çok Güney Avrupa ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Vücuda pek çok yararı olan enginarın, en çok vücut içerisinde karaciğere ve kalbe faydaları bulunmaktadır. Çiğ enginar yemek, enginarın bu yararlarını, daha çok artıracaktır.

Çiğ Enginar Yemenin Faydaları Nelerdir?

Nisan ayından başlayarak, yazın sonuna kadar yetişebilen enginarın, en önemli faydası karaciğeri temizlemesi ve safranın kolay bir şekilde akışını sağlamasıdır. Ayrıca yorgunluğu giderme, vücuda dinçlik verme, kanı temizleme, karaciğeri besleme gibi yararları saymakla bitmeyen enginarın, ekstra birçok özelliği daha bulunuyor. Kanda bulunan yağ ve kolesterol seviyelerini düşüren enginar, Böbreklerin çalışmasını düzenleyip, vücuttan toksinlerin atılmasını kolaylaştırmakta ve bununla birlikte güçlü bir idrar söktürücü özelliği taşımaktadır. Kandaki kolesterol düzeyinin ayarlanmasına yardımcı olmakla beraber, kanın şeker seviyesini de düşürmektedir.

Enginar Nasıl Yenir?

Enginar sebzesinin yenen bölümü, yapraklarının altında yer alan etli çiçek kısmıdır. Çiçek tablasının kartlaşması beklenilmeden taze olarak yenilmesi gerekir, çünkü sonradan ipliksi tabaka oluşur ve bu durumda çiğ enginar yemek işkence görmek gibi olsa gerek. Bu bitkinin yeni sürgünleri yani çiçek sapları da körpe olarak soyulduktan sonra çiğ enginar yenir. İlkbahar da baş bağlayan enginar, ülkemiz mutfağındaki enginarla yapılan dolma, bezelye ya da bakla ile hazırlanan enfes zeytinyağlı yemekleri vardır. Pişmiş ya da çiğ enginar yemenin yanında, körpe çiçek sapları ve yaprağının kaynatılarak ortaya çıkan suyunun içilmesi de önerilmektedir.

Enginarın bütün bu etkilerini görmek üzere, konservesinden ayrı olarak, daha çok mevsiminde tazesinin bol miktarda yenilmesi önerilir. Zengin mineral unsurları taşıması nedeniyle bilhassa mevsiminde çiğ enginar yemek ve haşlayarak salatalara ekleyip veya zeytinyağlı ya da pirinç-bulgur harcıyla, içini doldurup dolma yapıp, yapraklarından da faydalanarak yemek vücut için çok yararlıdır.
" } ] }