{ "title": "Enginar Çayı", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Cayi-93347.jpg", "date": "19.01.2024 04:38:50", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "
Enginar çayı, papatyagiller cinsinden olan enginar; daha çok Güney Avrupa ve Akdeniz'de yetişen oldukça faydalı bir sebzedir. Boyları 2 metreye kadar uzayabilen enginar bitkisi çok yıllık bir bitkidir. Yenilebilir tohumları olan enginar, yüksek miktarda K ve C vitamini içermektedir. Ayrıca bünyesinde; sağlık açısından önemli olan kalsiyum, demir çinko, lif, potasyum bileşenleri de enginarda bol miktarda bulunur. Yağ oranı bakımından oldukça düşük olduğundan kalorisi de çok azdır. Bir zamanlar çok pahalı olmasından ötürü alınamayan enginar, şimdilerde pazarlarda mevsiminde rahatlıkla alınıp tüketilebilmektedir.

Dünyanın en eski sebzeleri arasında yer alan enginar, sadece yemeği yapılan bir sebze değildir. Yapraklarından yararlanılarak çayını hazırlayabilir ve pek çok rahatsızlıkta tedaviye yardımcı olabillirsiniz. Enginar çayı, antioksidan bakımından zengin olan yapraklarından hazırlanır ve düzenlenli tüketilmesi oldukça önemlidir. Bazı aktar ve marketlerde hazır olarak satılmakta olan enginar çayını, evde de kendiniz rahatlıkla elde edebilirsiniz. Enginar yapraklarını gölgede kurutarak bir kavanozda ve serin yerde muhafaza edebilirsiniz. Enginar çayını hazırlayacağınız zaman bu yapraklardan 2 yemek kaşığı, kaynayan suya atıp demleyiniz. Ancak şunu belirtmeliyim ki; birçok kişi enginarın saplarını kesip doğrudan kendisini kaynatarak da enginar çayı hazırlayabilmektedir. Tabi bu şekilde tüketmek de gayet mümkün. Tercih tamamen size kalmış.

Enginar çayı faydaları nelerdir?
" } ] }