{ "title": "Enginar Çeşitleri", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Cesitleri-84862.jpg", "date": "21.01.2024 05:56:40", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Enginar çeşitleri: Enginar, açılmamış çiçek tomurcuğu olan çok yıllık kışlık bir bitkidir. Mor çiçekleri vardır ve sert, dik gövdelidir. Bu bitki çok sıcak ve soğuktan hoşlanmaz. Düzenli olarak tüketilmesi gereken şifalı bir besin kaynağıdır. Dünya üzerinde bilinen 50 enginar çeşitleri vardır. Ortalama büyüklükteki enginar 25 kaloridir. Enginarın içeriğinde magnezyum, folat, potasyum, kalsiyum, demir, çinko bulunmaktadır. Bunların yanında A, B1, B6, C ve K vitaminleri de içermektedir. Enginarın bütün bu mineral ve vitaminlerinden yararlanmak için yapraklarıyla tüketilmesi gerekmektedir. Enginarın kanseri, kansızlığı, kalp ve damar hastalıklarını önleyici etkisi bulunmaktadır. Ayrıca sindirim sistemi, bağışıklık sistemi ve kemik sağlığını da korumaktadır. Ülkemizde yetiştirilen enginar çeşitleri farklı özellikler göstermektedir.

Enginar çeşitleri

Bayrampaşa enginarı: Marmara bölgesinin Bursa ve İstanbul yöresinde yetişmektedir. Bu enginar sofralık ve konservelik bir çeşittir. Oldukça iri, basık başlı ve iri çiçek tablası taşımaktadır. Mayıs ve Temmuz ayları arasında çıkmaktadır.

Yerli enginar: bu enginar çeşidi Ege ve Akdeniz bölgesinde yetişmektedir. Yaprakları parçalı olup, başlar küçük ve basıktır. Yerli enginarın bitkileri verime geç yatar.

Sakız enginarı: İzmir'de Balçova, Çeşme, Mordoğan ve Karaburun yöresinde yetişen bir türdür. Sakız enginarı yaprakları düz, erkenci, başı silindir şeklinde aşırı sıkı olmayan bir türdür. Kasım ayında başlayan hasat Nisan ayının sonuna kadar devam etmektedir. Taze tüketime uygun bir çeşittir.

Hibrit enginar: bu çeşit Hibrit A-106 tohumu ile üretilmektedir. Hibrit enginarı çeşidinden 3-4 ay içerisinde ürün alınabilmektedir. Kafası yassı, sapı kalın, yavan ve çanağının dışı geniş, içi küçüktür.

Baby enginar: bu çeşit bebek enginar ya da enginarın kalbi olarak adlandırılmaktadır. 5 ila 7 cm'lik enginar başlarına baby enginar denmektedir. Bu türde enginarın yaprakları olgunlaşıp, sertleşmeden toplanmış halidir. Yaprakları yumuşak ve besleyicidir. Yapraklı olarak tüketilmesi tavsiye edilir.

İspanyol enginarı: bu enginar çeşidi yaz mevsiminde yetişmektedir. Uçan daireye benzer bir şekli vardır. Boyutu küçük ve kenarları tırtıklıdır. Beyaz, yeşil ve sarı renkler de bulunur. Daha olgunlaşmamış hali daha yumuşaktır. İspanyol enginarı 6-7 cm çapına geldiğinde pişirilir.
" } ] }