{ "title": "Enginar Dolması", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Dolmasi-82713.jpg", "date": "20.01.2024 08:39:36", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Enginar Dolması; Enginar yağ ve kalori değeri düşük, besin değeri fazla olan kış sebzeleri arasında yer alır. Her sebzenin tüketiminde olduğu gibi enginarda da mevsiminde ve taze olanı tüketmek daha sağlıklıdır. Enginarın faydaları; böbrek yetmezliğine iyi gelir, cilt hastalıklarında tedavi edicidir, kilo vermeye yardımcı olur, kan akış hızını artırır. Yalnızca enginar değil enginar yapraklarından elde edilen enginar suyunun da insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Enginar suyu; sindirime yardımcı eder, kolesterol dengesini sağlar, karaciğer hastalıklarında tedavi edicidir, anne sütünü artırır gibi daha birçok faydası vardır.

Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Enginar dolması teferruatlı bir yemektir fakat yapmak oldukça eğlencelidir ve kesinlikle uğraşmaya değer bir lezzete sahiptir.

Enginarın tüyleri temizlenir. Bu tüyler ne yaparsak yapalım biraz kalır, bu sorun değildir. İsterseniz enginarın tüylerini temizlemeyebilirsiniz.

Bir limon sıkılır ve derin, geniş bir kap içerisinde bol su ile karıştırılır. Enginarın sap bölümü tam dibinden kesilir, enginarların tam düz durabilmesi için yapılır. Yaprakların düz olmasına göre en dışta yer alan yapraklardan bazıları çıkarılabilir. Daha sonra enginarların dışını ve yapraklarını en orta bölüme kadar aralayarak ılık su ile yıkayın ve limonlu içine bırakın.

Enginar dolması harcı için pirinçler önceden yaklaşık olarak 30 dakika kadar ıslatılılabilir. Pirinçler, rendelenmiş domatesler, ufak ufak doğranmış kuru soğan, ufak ufak doğranmış yeşil soğan, ince ince kıyılmış maydanoz bir kap içerisinde karıştırılır. Ardından karabiber, kimyon, tuz ve pul biber eklenir, özdeşleşene kadar karıştırılır.

Enginarlar kesme tahtası üzerinde doldurulur, harç dağılmasını önlemek için. İlk olarak en dış yapraklardan başlayın ve iç yapraklara doğru doldurulur, iç harcı fazla koyulmaz, pirinçler şişeceği için fazla doldurmak iyi değildir.

İç harcı doldurulan enginarlar derin bir tencere içine alınır. Enginarların yarı kısmına gelecek kadar su ilave edilir. Diğer bir limonu da bu su içerisine sıkılır. Zeytinyağı üzerinde gezdirilir.

Tencere kapağı kapatılır. Su kaynayana dek orta ateş daha sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Enginar kabukları yumuşadığı ve pirinçler de şiştiği zaman enginar dolması yemeği pişmiş demektir. Servise hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }