Enginar faydaları, günlük hayatta pek tüketmediğimiz ama bilmediğimiz birçok rahatsızlığa şifa olan enginarın yenilebilen kısımları bitkinin çiçeklenmeden önceki tomurcuklarından meydana gelen sebzedir. Milattan önce 8. Yüzyıla kadar geçmişi olan enginar, o zamanlar süs bitkisi olarak kullanılırken, sonradan yenildiği ve birçok faydasının olduğu ortaya çıkmıştır. Enginar ilk olarak Akdeniz bölgesinde bulunmuştur ve buradan dünyaya yayılmıştır. Enginar Türkiye'de ise Ege Akdeniz ve Marmara Bölgesinde yetiştirilmektedir.
Enginarın faydalarını saymakla bitiremeyiz. Her derde deva olan enginar, düşük miktarda kolesterol ve yağ içermektedir. Çeşitli vitamin ve mineraller bakımından da zengin lan enginar, lif bakımından da oldukça zengin bir besindir. C vitamini, folat, B12 ve B6 vitamini, D vitamini, K vitamini, A vitamini, E vitamini de içermektedir. Aynı zamanda enginar demir, kalsiyum, çinko, fosfor, sodyum, magnezyum gibi mineraller bakımından da oldukça zengin bir besin kaynağıdır.
Enginar Faydaları Nelerdir?
Kalp Sağlığı: Kalp sağlığını destekleyen ve koruyan enginar, kandaki kötü kolesterol seviyesini düşürür. Arterlerin yapısını koruyan yağ içermektedir. Enginar kan akışını düzenleyerek, tansiyonu dengeler ve ölümcül kalp krizine yol açan kötü kolesterolün seviyesini de düşürür.
Karaciğere Faydaları: Enginar çok etkili antioksidandır ve bu özelliği sayesinde vücudun hayati önem taşıyan bütün organların korunmasını sağlar. Enginarın yapısında bulunan bu antioksidanlar, karaciğere yerleşmiş toksin maddelerini dezenfekte eder. Yani karaciğerin ağır yükünü hafifletir ve karaciğerin sağlığını korur. Aynı zamanda enginar karaciğeri temizler, karaciğer hücrelerini yeniden onarır ve tekrar üretilmesini sağlar.
Mide Ekşimesi: Enginarın yaprağı, göğüste ağrılı yanma hissine neden olan reflüyü büyük bir oranda azaltır. Enginar safra akışını artırarak, bağırsak spazmlarını da azaltarak mide ekşimesi sorununun önüne geçer. Bunun yanında şişkinlik, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi birçok sindirime bağlı sorunların birçoğuna iyi gelmektedir.
Kanseri Önler: Enginar bağışıklık sistemini güçlendirerek, vücuttaki serbest radikaller ile mücadele eder. Enginar kanser hastalığının yavaşlamasını sağlar ve kanser hücrelerinin gelişmesini durdurmaya yardımcıdır. Enginarın yapısında önemli miktarda bulunan ve antioksidan özelliğine sahip olan C vitamini, fibrosiz ve mukozit etkisi göstererek, meme kanseri riskini düşürmektedir. Yani, enginar bu özellikleri sayesinde prostat kanseri, lösemi gibi kanser türlerinin ve kanser hücrelerinin yol edilmesi sağlar.
Tansiyonu Düzenler: Potasyum gibi bazı özel mineraller bakımından zengin olan enginar, tansiyonu düzenleyerek, yüksek tansiyonu önler. Özellikle de yüksek tansiyon ilaçlarının yapısında bulunan enginar, yüksek potasyum mineralli bileşenleri sayesinde, tansiyon ve ona bağlı olarak gelişen bütün sağlık problemleri ile mücadele eder.
Sindirim Sistemini Düzenler: Lif bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olan enginar, sindirim sistemi organlarını koruyarak, sağlıklarını destekler. Lifli gıdalar tüketmek bağırsak hareketlerini ve fonksiyonlarını düzeltmeye yardımcı olmaktadır. Yapısında yüksek lif içeriği sayesinde çeşitli karın bölgesi ağrıları, kabızlık, midede gaz ve şişkinlik gibi birçok sağlık problemleri ile mücadele etmektedir.
Beyin Fonksiyonlarını Güçlendirir: Beyin sağlığı açısından oldukça yararlı bir sebze olan enginar, beyine daha çok oksijen gitmesini sağlar. Aynı zamanda enginar, beyin fonksiyonlarını da güçlendirir. Bileşenindeki fosfor minerali sayesinde, beyindeki bilişsel faaliyetleri hızlandırarak, hafızanın güçlenmesini sağlar.
İdrar Söktürücü: Enginar yaprağını, vücuda fazla gelen suyun dışarı atılmasını sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır. Yaprakların içinde bulunan bileşenler mesaneyi uyararak, idrar yolu ile sıvının vücuttan uzaklaştırılması sağlanır. Eğer idrar söktürücü ilaç kullanıyorsanız, enginar yemeniz sağlığınız açısından iyi olmayacaktır. Çünkü enginar yaprağı ile kullanıldığında vücudun susuz kalmasına neden olacaktır ve bu da fazla su kaybetmenize yol açacağı için önerilmez