{ "title": "Enginar Fidesi", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Fidesi-95223.jpeg", "date": "20.01.2024 11:41:06", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Enginar Fidesi, Çok yıllık bir sebze olan enginar fidesi yetiştiriciliği oldukça kolay yapılabilir. 8-10 yıl boyunca yetiştirildiği yerde kalan ve uzun süre ürün verme özelliğine sahip olan enginar fidesi gövdesi 200 cm'ye kadar ulaşabilir. Ilıman iklimlere daha iyi uyum sağlayan enginar besin değeri yüksek bir sebzedir. Aynı zamanda yaprağı da oldukça şifalıdır. Tohumdan üretilmiş fidelerden enginar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler enginar fidesi yetiştiriciliği hakkında bilmeniz gerekenleri öğrendiğiniz takdirde bu şifalı bitkiyi yetiştirmenin oldukça kolay olacak.

Enginar fidesi yetiştiriciliği, kış aylarında 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda oldukça zarar gören enginar fidesi 20 dereceden daha fazla sıcaklarda ise fazla gelişim göstermez. Sıcak ve kurak olan bölgelerde baş bölgesi sertleşerek kalitesi düşen enginar fidesini ilk donlardan korunmaya özen göstermelidir. Enginar fidesi yetiştiriciliği açısından en uygun bölgeler Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleridir.

Enginar fidesinin toprak isteği, çok yıllık bitki olmasından dolayı enginar fidesi humus açısından zengin ve drene yapılmış olan topraklarda daha iyi yetişir. Kumlu ya da ağır karakterli topraklardan hoşlanmayan bu bitki hafif kumlu topraklarda yetiştirildiği takdirde erken verim alınır. Ancak bu durum başlarının küçük gelişmemesine ve verimin azalmasına yol açar. Bu nedenle enginar fidesi yetiştiriciliği hafif kumlu topraklarda yapılacaksa sulamaya daha iyi önem verilmelidir. Ağır karakterli topraklarda enginar fidesi için uygun değildir. Bu topraklarda fidelerin kökleri havasız kalır ve bu durumda çürümesine neden olur. Bunun için enginar fidesi yetiştirileceği için toprağın pH oranı 6.0-6.5 olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Gübreleme, enginar fidesi yetiştiriciliğinde plantasyon yapılmadan evvel uygulanacak olan gübreleme işlemi verim açısından büyük önem taşır. Bunun yanı sıra fidenin gelişme döneminde derin toprak işlemesinin yapılmasının ardından çiftlik gübresi toprağa karıştırılarak verilebilir. Ayrıca fosfor ve potasyum gübreleri de enginar fidesi yetiştirilmesinde tercih edilen gübreler arasındadır.

Çapalama, fide dikildikten sonra gelişme döneminde toprağı kabartmak için zararlı otların temizlenmesi gerekir. Hasada kadar 2-3 defa çapalama işleminin yapılması enginar verimi açısından oldukça önemlidir.

Sulama, enginar fidesinin özellikle de gelişme döneminde suya daha fazla ihtiyaç duyacağı için kış döneminde yağışlar başlayana kadar bol ve düzenli su verilmelidir. Enginar fidesi yetiştirilirken özellikle hasattan evvel yeteri kadar yağış yoksa sulama daha ağırlıklı yapılmalıdır. Susuz kaldığı takdirde verim ve kalitesi büyük oranda düşeceği için enginar fidesi yetiştirilmesinde sulama büyük önem taşır. Sulama işlemi yapılırken karıkla sulama yöntemi uygulanmasında fayda vardır.

Sürgün, ilkbahar mevsiminde veya yaz sonunda fidelerde çıkan sürgünler bitkinin köküne zarar vermeden gövdeden alınmalıdır. Enginar fidesi yetiştirmede sürgünlerin alınması fidenin daha iyi kuvvet almasını sağlayacaktır.

Hasat, enginarın olgunluğa erişmesi kullanıldığı yere göre değişebileceği için hasat zamanı değişir. Eğer taze olarak tüketilecekse yapraklar sertleşmeden hasat yapılır. Ancak konserve yapımında kullanılacak enginarlar tam boyuna ulaştığında hasat edilir. Hasadı yapılan enginarlar tazeliğinin korunması için su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Enginar fidesi yaklaşık 3 yıl geçtikten sonra daha verimli olur.
" } ] }