{ "title": "Enginar Kalbi", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Kalbi-65673.jpg", "date": "20.01.2024 07:44:10", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bilinir. Enginar daha zeytinyağlı yemek pişirme kültürünün hâkim olduğu yörelerde pişirilen bir sebzedir. Bu nedenle bu sebzeyi tatma ve pişirmeyi deneme şansına ulaşamamış birçok insan bulunmaktadır. Oysaki biraz da olsa farklı lezzetlere açık olup mutfak kültürünü zenginleştirmek gerekir. Bu sadece damak zenginliği için değil aynı zamanda sağlıklı yaşam için de gereklidir. Pazarda veya büyük marketlerde baharın gelmesiyle birlikte kolaylıkla bulabileceğiniz enginarla hazırlanabilecek pek çok yemek ve meze bulunmaktadır. Özellikle enginar kalbi olarak adlandırılan kısım salata yapımında çok fazla tercih edilmektedir. Bitkinin görüntüsü kat kattır. Hatta bu haliyle pırasayı anımsatır. Fakat tadı hafif ekşi olan sebzenin tadı hiçbir sebzeye benzemez. Sebzeyle arası iyi olmayan birisinin bile rahatlıkla tüketebileceği enginar kalbini hala yemeyenler çok şey kaçırır. Yemeğini de salatasını da yapmak oldukça kolaydır. Enginar kalbini temin etmek enginar kadar kolay değildir. Bu nedenle sizlerle paylaşacağım yemeğinin yapımında konserveye yer verilecektir.

Enginar kalbi yemeğinin malzemeleri
Enginar Kalbi Nasıl Yapılır?

Yemek konserveyle yapıldığı için kolaydır ve pişme süresi kısadır. İlk önce konserveyi bir süzeğe boşaltın ve suyunu süzün. Diğer tarafta kuru soğanı yemeklik olarak doğrayın. Bir tencerenin içerisinde 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla birlikte kısık ateşte sotelemeye başlayın. Kuru soğanın kısa sürede pişmesi için bu aşamada biraz tuz ilave edebilirsiniz. Soğan kavrulurken siz de havuç ve patatesi küçük küp şeklinde doğrayın. Soğan tamamen piştiğinde üzerine bir miktar kaynar su ilave edin. Daha sonra da havuç, bezelye, patates ve kalan zeytinyağını da içine boşaltarak haşlanması için kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Sebzeler yenilmeye yakın bir yumuşaklığa yaklaştığında konserveyi tencereye ilave edin ve yaklaşık 10 dakika kaynatıp tuz ve baharatını ayarlayıp ocaktan alın. Üzerine ince kıyılmış dereotunu ilave edip karıştırın. Enginar kalbi yemeği hazır. İster ılık ister soğuk olarak servis edebilirsiniz.
" } ] }