{ "title": "Enginar Nasıl Ayıklanır", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Nasil-Ayiklanir-33816.jpg", "date": "21.01.2024 23:35:51", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Enginar Nasıl Ayıklanır, enginar özellikle bir çiçeğin tomurcuğudur. Enginarın sebze şeklinde tüketilen kısmı çiçek tablası gibi etli kısmı ve brakte ismindeki yapraklarından meydana gelen baş kısmıdır. Çiçek daha olgunlaşmadan yani çiçek tablasının üzerinde tüyler ortaya çıkınca enginar hasat edildikten sonra tüketilmektedir. Enginar tamamen olgunlaştığı zaman mor- mavi renkte mükemmel çiçekler açmaktadır. Eğer enginar çiçek açmışsa sebze şeklinde kesinlikle tüketilemez. Oldukça estetik bir bitki olan enginar dünyadaki en sağlıklı ve en lezzetli sebzelerinden bir tanesidir. Özellikle ilkbahar aylarında çıkan enginar nerede ise bütün dertlere deva olan bir sebzedir.

Enginar ile hazırlanan her yemeğin lezzeti gerçekten bir başka olmaktadır. Çoğunlukla enginarı pişirirken içerisine dereotu ve iç bakla ilave edilerek pişirildiği zaman çok daha lezzetli bir yemek haline gelmektedir. Enginar bitkisi familyasında ve uzun yıllık bitkidir. Latincede enginar \"cynara scolymus\" İngilizcesi \"artichoke\" ile bilinir. Başka bir görüşe göre de enginarın kendi atasının kenger ismi ile bilinen deve dikenidir. Diğer görüşte eski zamanlardan bu tarafa en faydalı olan bitkiler içerisinde yer alan bitkidir. Türkiye'de yetişen enginar Bayrampaşa ve sakız enginarı olarak ikiye ayrılmaktadır. Enginar besin değeri oldukça yüksek olan bir sebzedir. Aynı zamanda lifli bir besin maddesi olan enginarın içerisinde A ve C vitaminleri ile B1, B2 ve B6 vitaminleri bulunur. Ayrıca mineral bakımından zengin olan enginarda çinko, sodyum, magnezyum, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor içermektedir.

Enginar Ayıklama Yöntemi

Genellikle pazarlardan aldığımız enginarlar soyulmuş ve ayıklanmış olarak satılmaktadır. Ayrıca enginarların kararmaması için ayıklama işlemi sonrasında genellikle limon tuzu atılmış suyun içerisinde bekletirler. Kendi arzunuza göre isterseniz pazarda enginarı ayıkladıktan sonra eve geldiğinizde hemen limonlu suya koyabilirsiniz. Aslında enginarı ayıklamak hiç de zor değildir. Ufak püf noktalar sayesinde pazar ya da marketten aldığınız enginarı evde kolaylıkla ayıklayabilirsiniz. Enginarı sağlıklı bir şekilde pişirmek istiyorsanız, mutlaka etrafındaki kaba olan yaprakları temizledikten sonra etli yapraklarını pişirmelisiniz. Çünkü enginarın faydalı olan kısmı etli yapraklarıdır. Sakız enginarının yaprakları oldukça lezzetli ve çok sağlıklıdır. Ancak enginarı bütünü ile ayıklamak isterseniz, o zaman yapmanız gereken ellerinizin kararmaması için eldiven kullanmaktır. Bayrampaşa enginarının yalnızca çanak olan kısmı kalacak şekilde ayıklanmalıdır.

Enginarı kesme tahtasının üstüne alalım ve ardından keskin bir bıçak yardımı ile üst kısımdan iki parmak aşağı olacak şekilde keselim. Enginarın kenarlarında olan kart yapraklarını eliniz ile kopartın. Daha sonra enginarı kendi ekseninde çevirerek bıçak ile kenarlarını düzeltin. Enginarın iç kısmında bulunan tüylü bölgeyi bir kaşık ile kazıyarak çıkartabilirsiniz. Kararmaması için ayıklanmış olan enginarın iç tarafını limon ile ovun ve limonlu suyun içinde bekletin.
" } ] }