{ "title": "Enginar Temizleme", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Temizleme-66726.jpg", "date": "19.01.2024 13:59:15", "author": "Damla Aygün", "article": [ { "article": "Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak bilinen yaprağının oluşturduğu baş kısmıdır. Çiçek açmadan çiçek tablası üzerinde tüylenmeler oluştuğu sırada hasat edilir ve sofralarımıza gelir. Papatyagiller familyasından bir bitkidir ve olgunlaşınca mavi-mor çiçekler açar. Yoğun olarak üretildiği bölge Akdeniz Bölgesidir.

Enginar Nasıl Seçilir?

Çiçek açmış enginar fazla olgunlaşmış ve liflenmeye başlamış demektir. Buda vitamin ve mineral açısından zayıf bir besin anlamına gelmektedir. Alınan enginarın yaprakları açılmamış olmasına ve ağır olmasına dikkat edilmelidir. Eğer enginarı sap kısmından sallarsanız ve enginarın baş kısmı elastik bir şekilde sallanırsa enginar taze demektir. Satın alındıktan hemen sonra pişirilmeyecek enginarın taze kalması için çiçek gibi suya koyulması yeterlidir.

Enginar Temizleme

Enginarın hazır olarak temizlenmişini bulmak kolaydır. Ancak bu enginarlar kararmaması için limon ve tuzlu suda bekletilir, bu da enginarın besin değerini yitirmesine sebep olabilir. Bunun yerine enginarı evde kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Sağlıklı olan pişirme yöntemi enginarın sadece büyük yapraklarını temizleyerek geri kalan kısmını tamamen pişirmektir. Çünkü en vitaminli kısmı, yaprakların iç kısmıdır. Enginarı soyarken ellerinizin kararmasını istemiyorsanız kesinlikle eldiven kullanmalısınız. İlk olarak enginar kesme tahtasına alınarak yan yatırılır ve üstten iki parmak kadar bir kısmı kesilir. Sonra dıştaki çok sert yani kart olan yapraklar temizlenir. Enginarı çevirerek kalan yaprak kalıntıları temizlenir. Enginarın iç bölümü üzerindeki tüyler kaşık yardımıyla alınır. Tüylerin alındığı kısım hafif oyulur ve limon ile ovularak tuzlu suda bekletilir. Daha sonra ise zeytinyağlı ya da istenilen her türlü enginar yemeği yapılabilir.
" } ] }