{ "title": "Enginar Tohumu", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Tohumu-44918.jpeg", "date": "21.01.2024 15:14:09", "author": "Tuğçenur Bayram", "article": [ { "article": "Enginar tohumu, diğer bitkilerin tohumlarına nazara daha iri fakat hafif bir tohum türüdür. İlk olarak Etiyopya'da rastlanmış ardından göçler alışverişler vs aracılıklarıyla Avrupa'ya yayılmıştır. Bir bitkinin tohumunun taşınması demek o bitkinin üretiminin de o tarihle beraber getirilen bölgede başlaması demek olduğu için enginar üretimi de Avrupa'da böylece başlamıştır.

Enginar tohumu besin olarak tüketmek için değil de yetiştirmek için kullanılacaksa önce çimlendirilmesi gereklidir. Bu işlem de karanlık bir ortamda ılık suyun içinde bekleterek gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında tohumlar oda sıcaklığında tutulmalıdır. Tam bir gün bu şartlar altında çimlenmeye bırakılan enginar tohumu bir gün bitiminde artık ekilmeye hazır hale gelmiştir. Ekim bardaklarının içerisine yaklaşık 2-3 cm derine ekilen tohumlar, filizleri toprak üzerine çıkıp gözle görülene kadar güneş alan ortamda bırakılır. Boyları ortalama 25-30 cm olunca artık dikilmeye hazır fideler olmuşlardır ve bardaktan çıkarılarak toprağa dikilirler.

Besin değeri oldukça yüksek olan enginar bitkisinin yaprağının dahi kullanılmasının üzerine tohumu da uzun zamanlardır kullanılmaya başlanmış ve de kullanılmaya devam etmektedir. Enginar tohumunun faydaları ve kullanımı, enginar yaprağıyla neredeyse aynıdır. Üstelik kalori oranı çok düşük olduğu için diyet yapan insanların da gönül rahatlığıyla kullanabileceği bir besindir.

Enginar tohumunun faydaları nelerdir?
Enginar tohumu nasıl tüketilir?

Kullanımı enginar yaprağıyla neredeyse aynıdır. Hazırlanan enginar yaprağı çayının içerisine serpiştirilerek tüketilebilir. Yapılan bir enginar yemeğini süslemek amacıyla kullanıp aynı zamanda besin değeri yükseltilebilir. Yakışabileceğini düşündüğünüz herhangi bir yemeğin içinde hem lezzet vermek hem de yemeğin besin kalitesini yükseltmek amacıyla kullanılabilir.
" } ] }