{ "title": "Enginar Yemeği", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Yemegi-67768.jpg", "date": "19.01.2024 15:41:10", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Enginar yemeği; denildiğinde herkesin aklına farklı tarifler gelebilir. Aslında bu oldukça normal karşılanması gereken bir durumdur. Enginar hem görüntüsü hem de tadı itibariyle diğer sebzelerden ayrı özel bir sebzedir. Diğer sebzelerin pek çoğu bir parça olarak kullanılırken enginarın her kısmından ayrı ayrı yemek ve meze çeşitleri hazırlanabilir. Hatta aynı kısmından bile hazırlanabilecek birçok çeşit bulunmaktadır. Enginar yemeğinden bazıları pirinçli enginar dolması, değişik malzemeyle yapılan enginar çanağı dolması, enginar kalbi salatası ve yemeğidir. Kalp ve ciğer dostu olarak bilinen enginarı çok fazla tüketmek bu açıdan çok kolaydır. Taze enginarı pişirilecek aşamaya getirmek biraz zordur. Bu nedenle çoğu kime bu sebzeyi pişirmekten korkar. Oysaki birkaç denemeden sonra eliniz alıştığında işiniz hiç de o kadar zor olmayacaktır. Ayrıca enginarın bazı kısımları piyasada hazır halde de satıldığından buradan temin edip kolaylıkla istediğiniz lezzetleri hazırlayabilirsiniz. Bu sebzeyle hazırlanan yemeklernadiren kıymalı olarak yapılabilse de asıl lezzeti zeytinyağlı olarak yapıldığında ortaya çıkar. Sağlıklı bir yaşamı alışkanlık haline getirmek isteyenler için enginarla hazırlanan yemekleriyi bir alternatif olabilir. Özellikle kalp hastaları gibi hayatını diyetle geçirmek zorunda kalanların enginar yemeğini öğünlerine eklemesi gerektiği uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. Enginarın her kısmı ayrı bir öneme sahip olsa da en kolay yemek enginar çanağı olarak adlandırılan kültür mantarına benzeyen kısmından yapılır. Bu kısım hazır olarak satıldığı için mutfakta bize düşen görev enginarı doğramaktır. Tabi her yemeğin kendisine ait bazı önemli hususiyetleri ve püf noktaları bulunur. Güzel ve bembeyaz bir enginar pişirmek için enginarın kararmaması gerekir. Bunun için limonlu sudan istifade edilebilir.

Enginar yemeğinin malzemeleri
Enginar yemeği nasıl yapılır?

Enginar çabuk kararan bir sebze olduğu için yemeği pişirmeye başlamadan önceki aşama çok önemlidir. Yemeğin içindeki enginarın beyaz görünümde kalması için yaklaşık enginarı birkaç saat öncesinden limonlu ılık suda bekletilmesi gerekir. Bunun için enginarı arzu edilen büyüklükte doğrayarak bu işlemem başlayabilirsiniz. Öngörülen süre dolduktan sonra yemeğin pişirilmesi aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle kuru soğanı yemeklik olarak doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte biraz tuz ekleyerek kısık ateşte sotelemeye başlayın. Diğer taraftan daha önce limonlu suda bekletilen enginarı birkaç su yıkayıp süzün. Patatesi de yemeklik doğrayıp her iki sebzeyi soğanlar ölmeye başladığında üzerine ilave edip bir süre daha kavurun. En son olarak halka şeklinde doğranan havucu ekleyip yemeğin suyunu ilave ederek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yemeğin pişme aşaması çok uzun sürmeyecektir. Enginar yemeğinin haşlanmış bezelyesi, tuzu, toz şekeri ve karabiberini de ilave edip pişinceye kadar kaynatın. Yemek piştiğinde ocağın altını kapatın ve daha önceden doğradığınız dereotunu ilave edip yemeği dinlendirin. Zeytin yağlı olarak yapılan bu yemeği ılık veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Yemeğin yanında sunabileceğiniz en iyi şey bir kâse yoğurttur. Enginar yemeğini arzu ederseniz kıymalı olarak ya da tavuk göğsü kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Fakat daha hafif beslenmeyi sevenler için zeytinyağlı olarak pişirilmesi tavsiye edilir. Şimdiden herkese afiyet olsun.
" } ] }