{ "title": "Enginar Yetiştiriciliği", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-Yetistiriciligi-25942.jpg", "date": "20.01.2024 14:40:26", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Enginar yetiştiriciliği, enginar her yerde olduğu gibi ülkemizin ılıman yerlerinde yetiştirilen kışlık sebzelerden biridir. Kışın sıcaklığın 0 derecenin altına düşmesi halinde enginar yapraklarında ve başlarında zarar oluşur. Ayrıca sıcaklık 20 derecenin üzerine çıktığında sebze daha az gelişir, sıcaklık 25 dereceyi aşarsa gelişimi durur. Kurak ve sıcak bölgelerde enginar yetiştiriciliği yapılırsa kalite az olur ve başlar sertleşir. Bölgedeki ilk donlarda enginara zarar verir. Erkenci türlerde ürün elde edilmesi zorlaşır. İlkbaharda havalar sıcak geçerse enginarda acılaşma, liflenme, gevreklik kaybı gibi sorunlar oluşur. Sıcaklık arttığında çiçeklenme erken olur ve verimde azalma görülür. Ülkemizde enginar yetiştiriciliği için en uygun bölgeler Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesidir. Enginarın gelişimi için 15-18 derece sıcaklık en makbulüdür. Havanın nemi ve sulama koşulları da uygun olmalıdır.