{ "title": "Enginar", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Enginar-63355.jpg", "date": "21.01.2024 16:55:42", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "
Enginar: Papatyagiller familyasının içerisinde yetişen bir bitki çeşididir. Oldukça faydal ve önemli olan bu bitkinin saymakla bitmeyecek kadar çok faydası vardır. Enginar daha çok kış meyvesi olduğu için daha çok kış aylarında tüketilen bir besindir. Enginar bitkisi daha çok sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Bu yüzden de Akdeniz ikliminin hâkim olduğu yerlerde yetişir. Enginarı birçok yerde görmeniz mümkündür. Özellikle de enginar yemekleri çok lezzetli ve sağlıklı olmaktadır. Enginarbbitkisinin birçok tarifi vardır. Her türlü sebzeye eşlik ederek yemeklerin daha güzel olmasını sağlar. Yapraklı bir sebze olan enginarın çok hoş bir görüntüsü vardır. Ayrıca enginar bitkisinin pembe renkli çanakları ve küçük tohumları vardır. Ayrıca bu tohumları yenilebilir.

Enginar bitkisi oldukça sağlıklı bir besin kaynağıdır. Her türlü sağlık sorununa iyi gelmekle birlikte vücut için gerekli olan vitaminin alınmasını sağlar. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde birçok faydası bulunmaktadır. Enginar bitkisi daha önceki yıllarda pek fazla tüketilen bir besin kaynağı değil iken günümüzde oldukça fazla tüketilen sebzeler arasında yerini almaktadır. Enginar bitkisinin içerisinde bol miktarda C vitamini ve K vitamini bulunmaktadır. Bu vitaminler ise vücudun ihtiyacı olan vitaminin alınmasına katkı sağlamaktadı. Ayrıca enginar yenildiği zaman vücuda potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir ve yüksek oranda lif içermektedir. Lifli yapısından dolayı da sindirim sistemine yardımcı olan besin kaynağıdır.

Enginarın faydaları nelerdir?

Enginar bitkisinin birçok yönden faydası bulunmaktadır. Özelikle de içermiş olduğu vitaminler sayesinde vücudun vitamini ihtiyacının karşılanmasında büyük rol oynamaktadır. Yapısı gereği lifli bir sebze olduğu için hazımsızlık problemi çeken insanların ya da kabızlık sorunu yaşayan kişilerin mutlaka enginar tüketmesi gereklidir. Ayrıca enginar çok etkili ve önemli bir antioksidan özelliği taşımaktadır. Vücuda giren ya da vücutta bulunan mikroorganizmaların azalmasına hatta yok edilmesinde oldukça etkin bir rol oynar. Enginarın antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bunun yanında kolesterol seviyesinin de normal kalmasını sağlar. Şimdi sizler ile enginarın ne gibi faydaları olduğunu göreceğiz.

Kolesterol: Kötü kolesterol dediğimiz LDL ye iyi gelerek kolesterol seviyesinin normal kalmasını sağlar. Kolesterol hastalığı olan kişilerin mutlaka enginar tüketmesi gereklidir. Çünkü sürekli inişli çıkışlı kolesterole sahip olan hastaların kolesterol seviyesinin sabit kalmasına yardımcı olur.

Sindirim sistemi: Enginar bitkisi oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Lifli besinlerin de en önemli özelliği bağırsakların çalışmasını sağlayarak kişinin sindirim rahatsızlığının giderilmesini sağlar. Hazımsızlık problemi çeken ya da sürekli kabız olan kişilerin enginar yemesi gereklidir.

Kansızlık (Anemi hastalığı): Kanda demir eksikliği meydana gelmesine kansızlık ya da anemi denir. Enginar bitkisi kansızlığa çok iyi gelen bir bitkidir. Çünkü içerisinde bulunan demir miktarı oldukça fazla olduğu için kesinlikle enginar tüketilmesi gerekir.

İdrar söktürücü: Enginar lifli bir yapıya sahip olduğu için öncelikle ishal sorunu yaşayan kişilerin tükenmemesi gereklidir. Çünkü bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlayarak kişiye fayda yerine zarar vermektedirler. Ayrıca enginar bitkisi antioksidan bir özellik taşıdığı için vücudun bağışıklık sisteminin de korunmasında büyük bir rol oynar. Ayrıca mesane kanseri ile kolon kanserine de iyi gelmektedir.

Kemik gelişimi: Birçok faydası olan enginarın kemik gelişimi üzerinde de büyük bir etkisi vardır. Enginar bol miktarda K vitamini içeren bir besin kaynağıdır. K vitamini yönünden zengin olduğu için de kemiklerin güçlenmesini ve sağlıklı olmasına yardımcı olur. Ayrıca K vitamini içermesi beyin sağlığı için ve beyin hastalıklarından kaynaklanan anormal durumların ortadan kalkmasında da etkilidir.

Enginar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi enginar bitkisi son derece sağlıklı ve faydalı bir bitki çeşididir. Çoğu insanın de severek ve lezzet alarak tükettiği besinler arasında yerini almaktadır. Son derece sağlıklı bir besin olan enginar bitkisi hem çiğ olarak hem de çeşitli ve türkü yemekleri yapılarak birçok çeşit elde edilebilir. Birçok sebzeye eşlik eden enginarın çok lezzetli bir tadı vardır. Enginar ile yapılan çeşitli yemeklerin farklı farklı tatları bulunmaktadır. Ayrıca enginar bitkisi hücrelerin sağlıklı bir şekilde çoğalmasını sağlarken bunun yanında da sağlıklı bir şekilde hücrelerin büyümesini sağlar.
" } ] }