{ "title": "Etli Enginar Dolması", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Etli-Enginar-Dolmasi-27963.jpg", "date": "21.01.2024 12:12:30", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Etli enginar dolması, enginar sebzesi tam bir şifa deposudur. Bu faydalı sebze bir çiçeğin tomurcuk kısmından oluşmaktadır. Bu enfes sebzenin yenilen kısmı etlidir. Bu yenilen etli kısma brakte ile çiçek tablası adı verilen yapraklardan meydana gelen baş bölümüdür. Bu bölgede çiçek daha çıkmadan çiçek tablası üstünde tüyler çıktıktan sonra enginar olmuş demektir. Enginar oluştuktan sonra hasat edilir ve sofraları süsler. Bu faydalı sebze olgunlaştıktan sonra mor-mavi renkte gösterişli çiçekler açmaktadır. Enginarın çiçek kısımları açtıktan sonra artık sebze olarak yenilemez. Enginar sebzesi dünyanın en sağlıklı ve en lezzetli sebze türüdür. Estetik görüntüsü sayesinde her yemeği bir başka tatta olur. Bu faydalı sebze ilkbaharda çıkmaya başlar. Enginar dereotu ile iç bakla kullanılarak yapıldığında gerçekten de enfes bir lezzet ortaya çıkar. Bu faydalı ve lezzetli sebze papatyagiller ailesinden​ gelen çok yıllık bir bitki türüdür. Şimdi sizlerle enfes etli enginar dolması yapacağız hadi başlayalım.

Etli Enginar Dolması İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Etli Enginar Dolması Nasıl Yapılır?

Enginarın sap kısımlarını keserek iyice yıkayın. Daha sonra büyük bir tencere içine alın tencere üstüne su koyun ve bir müddet kaynatın. Kaynatma işlemi enginarların daha kolay açılmasını ve temizlenmesini sağlar.

İç harcı için kıymayı derin bir kâse içerisine alın. Daha sonra kıymanın üstüne yıkanan pirinçleri üstüne koyun. Kuru soğanları küçük, küçük doğrayın kıymanın üstüne soğanıda koyun. Kuru soğandan sonra sarımsağı da ince, ince doğrayın, dereotu ve maydanozu ince ince kıyın ve kıymanın üstüne koyun. En sonda nar ekşisini, salçayı, tuzu ve baharatları ilave ederek iyice karıştırın. Kısa bir süre kaynatmış olduğunuz enginarların suyunu süzün. Soğuk sudan geçirin enginarları orta kısmında bulunan küçük yaprakları çıkarın. Orta kısmından çıkarmış olduğunuz küçük yaprakları aldıktan sonra çay kaşığı kullanarak tüylü kısımlarını temizleyin. Daha sonra enginarın dış yaprak kısımlarından ilk katlarını koparıp üstte bulunan yaprak kısımlarını yarıdan kesin. İç kısmını biraz daha açarak orta kısmına daha önceden yapmış olduğunuz iç harç ile doldurun. Aynı işlemi diğer bütün enginarlara da uygulayın. Enginarları doldurduktan sonra geniş bir tencere içine dizip yarısına kadar su koyun. İçleri doldurulmuş enginarları yan yana koyun üst üste kesinlikle gelmesin. Suyun içerisine nar ekşisini, tuzu ve zeytinyağını ilave edin ve ocağın üzerine koyun. Etli enginar dolmasını orta ateş üzerinde pişirin. Enfes dolmalar pişerken ara sıra kapağını açıp suyundan dolmaların üstüne gezdirin. Piştikten sonra servis tabağına alın yanında cacık ile servis edin.

Afiyet Olsun.
" } ] }