{ "title": "Etli Enginar Yemeği", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Etli-Enginar-Yemegi-26541.jpg", "date": "21.01.2024 14:38:11", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Etli Enginar Yemeği, Enginar papatyalar familyasına ait bitkidir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ve Marmara bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Enginar bitkisinin sağlık açısından birçok faydası bulunur. Kalp hastalığı, kolesterol seviyesi ve kanser hastalarının giderilmesinde oldukça fayda sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi bulunur. Karaciğer yağlanmanın giderilmesinde son derecede etkilidir. Ayrıca hücrelerini yenileyici özelliği sayesinde sindirim sistemine de büyük katkısı vardır. O nedenle küçük çocukları yeme alışkanlığının mutlaka kazandırılması gerekir.

Enginar her türlü yemekte kullanılır. İster zeytinyağlısı ister salatası, çorbası ve dolması yapılabilir. Et severler için etli enginar yemeği de tercih edilir. Hazırlaması ve yapımı oldukça kolaydır. Enginarlar marketlerde ve manavlarda soyulmuş şekilde satılmaktadır. Hazır şekilde satılan enginarlara çanak enginar adı verilir. Vakti olmayanlar hazır enginar da tercih edebilir. Akşam yemekleri için oldukça idealdir.

Etli enginar yemeği için gerekli malzemeler
Etli enginar yemeği nasıl yapılır?

Etli enginar yemeği yapımı için öncelikli olarak derin bir kaba limon suyu ve soğuk su konularak enginarlar bir müddet bekletilir. Diğer bir yandan kuşbaşı doğranmış dana eti derin bir tencerede 2 çay bardağı zeytinyağı ile sotelenir. Diğer bir yandan soğanlar ve sarımsaklar yemeklik doğranır. Kuşbaşı etler saldığı suyu çekince içerisinde soğanlar ve sarımsaklar ilave edilir. Patates ve havuçların kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Soğanlar pembeleşince tencereye ilave edilir. Bezelye ister taze ister konserve olarak tercih edilebilir. Patates ve havuçlar yaklaşık 5-6 dakika kadar sotelendikten sonra bezelyeler de tencereye ilave edilir. Damak zevkine göre yemeğe salça da ilave edilir. Ancak enginar yemeklerinde çok fazla salça tercih edilmediğini de hatırlatmak gerekir. Tuz karabiber, pul biber ilave edilir. Daha sonra 3 bardak sıcak su ilave edilerek tüm sebzeler yaklaşık 20-25 dakika kadar pişmeye bırakılır. Bu süre sonunda enginarların suyu süzülerek iri küpler şeklide doğranır. Dereotu saplarından ayıklanarak ince ince kıyılır. Tenceredeki sebzelerin üzerine önce enginarlar daha sonra da dereotu ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Tencere kalan su durumuna göre 1 bardak daha su ilave edilebilir. Etli enginar yemeği 15-20 dakika kadar daha pişmeye bırakılır. Pişen etli enginar yemeği servis tabağına alınarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }