{ "title": "Fırında Enginar", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Firinda-Enginar-33219.jpeg", "date": "20.01.2024 11:01:39", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. Enginar özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen bir lezzettir. Fakat günümüzde Türkiye'nin pek çok yerinde de enginar tüketimi artış göstermiştir. Tabi bunda enginarın faydaların ve lezzetinin televizyon ve diğer medya araçlarıyla anlatılması da oldukça etkilidir. Enginar sapından yaprağına kadar her yeri değerlendirilebilecek bir sebzedir. Sanki gelin bohçası gibi içini açtığınızda içinden farklı görünümler ortaya çıkar. Enginarı pazardan ve büyük marketlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Özellikle enginar çanağını bulmak daha kolaydır. Pazarda soyularak limonlu suda bekletilen bu enginar parçaları bizim fırında enginar yemeğimizin ana maddesini oluşturur. Güzel görünümlü enginar yemeği fırında piştiğinde hafif kızardığı için daha da güzel bir görünüme sahip olur. Fırında enginarı patates, havuç ve bezelye kullanarak yapabileceğiniz gibi mantardan hazırladığınız garnitürle de doldurabilirsiniz.

Fırında enginar için gerekli malzemeler
Fırında enginar nasıl yapılır?

Enginar çanaklarını iyice yıkayın. Daha sonra limonlu suda bir süre kararmasına engel olmak için bekletin. Diğer taraftan garnitürü hazırlamaya başlayın. Bunun için kültür mantarlarını ılık suda ıslatın. İyice yıkadıktan sonra Arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın ve yine bunlarında kararmasının önüne geçmek için limonlu suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan bir tencerenin içine zeytinyağının yarısını boşaltın. İçine arpacık soğanlarını ve daha önceden suya ıslatılıp süzülmüş kültür mantarın ekleyip harlı ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Mantarın az sulanması için tencerenin kapağını kapatmayın ve kesinlikle tuz eklemeyin. Mantarlar yumuşadığında ocaktan indirin ve üzerine karabiberle tuzu ilave edip karıştırın. Enginar çanaklarını sudan çıkartın. Orta kısımlarına tereyağını eşit olarak paylaştırın. Daha sonra içine harçtan doldurup üzerine dere oyunu doğrayın. En son olarak kalan zeytinyağı ve sıcak suyu ekleyip önceden ısıtılmış 170 derece fırında yarım saat pişirin. Yemeğin tuzunu ayarladıktan sonra üzerine kaşar peyniri rendesi döküp erimesi için de 5 dakika fırında bekletin. Fırında enginar yemeği hazır. Yemeği ılık olarak servis edebilirsiniz.

Afiye olsun.
" } ] }