{ "title": "Kıymalı Enginar", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Kiymali-Enginar-15754.jpg", "date": "20.01.2024 14:30:14", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Kıymalı Enginar, tarifini oluşturmada önce sizlere enginar hakkında kısa bilgi vermek istiyorum. Enginar, papatyagiller familyasına ait olan mor ve mavi renkte çiçekleriyle 40 ile 150 santim boya sahip çık yıllık bir bitki türüdür. Bu bitki genel olarak Güney Avrupa ve Ülkemizde ise Akdeniz yörelerinde yetişmektedir. Enginar bitkisi içerik itibariyle cynarin maddesi içeriğinden dolayı karaciğer ve safra kesesinde birikmiş olan nikotin maddesi, vücuda alınan alkol ve yağın vücuttan atılmasına olanak sağlar. Bunun yanı sıra vücutta oluşan amonyak ve kolesterolün azalmasına yardımcı olur. Enginar bol miktarda A vitamini ve B vitamini içerdiği için atardamar kireçlenmesine iyi gelmektedir. Bunun haricinde cinsel gücü arttırır, ateş düşürücü etkisi vardır, kuvvet verici ve iştah açıcı etkileri olmaktadır. İshal oluşumu, sarılık, sinir sistemi rahatsızlıkları ve romatizma oldukça iyi gelmektedir.

Kıymalı Enginar Yapılışında Kullanılan Malzemeleri
Kıymalı Enginar Nasıl Yapılır?

Kıymalı enginar yapılışına ilk olarak taze olarak aldığımız ya da varsa bahçemizden topladığımız enginarları iyice yıkayarak süzüp doğrama tahtasında küp-küp doğrayarak başlayalım. Doğranan enginarları bir kaba alalım. Domatesleri de aynı şekilde temiz yıkadıktan sonra küp-küp doğrayalım. Sarımsaklı soyup ince ince kıyalım. Kuru soğanları da ince ince kıyalım. Havuçları ve dereotunu da güzelce doğradıktan sonra hazır olan doğal sızma zeytinyağını bir tavaya alarak iyice kızdıralım. Kızan yağın içerisine kıymayı, sarımsağı ve doğranmış olan kuru soğanları ilave edelim. Tavaya koyulan malzemelerin rengi değişinceye kadar kavuralım ve kavrulan malzemeleri 3 dakika kadar kısık ateşte bırakalım. Daha sonra havucu da ilave ederek aralıklı olarak karıştıralım. Havuç eklendikten sona birkaç dakika daha pişirelim ve hazırlanan enginar, domates, bulguru da ilave edelim. Tavaya alınan bütün malzemelerin üzerine et ya da tavuk suyu ilave ederek malzemelerin üzerine çıkacak şekilde şu ekleyelim. Biraz karıştırıp tavanın kapağını kapatalım ve yaklaşık olarak 20 dakika kadar orta ateşte pişirelim. 2 dakika sonra enginarları kontrol ederek çatal batırdığımızda batıyorsa kısık ateşe alıp 5 dakika kadar daha pişirelim.5 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve ince ince kıyılan dereotunu da ilave ederek karıştıralım ve ılık olduğu zaman servis tabaklarına alarak servise sunalım. Kıymalı enginar hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }