{ "title": "Kuzu Etli Enginar", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Kuzu-Etli-Enginar-85821.jpg", "date": "21.01.2024 16:13:22", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Kuzu etli enginar, enginar tarifleri arasında özel bir yere sahiptir. Zeytinyağlı tariflerinden, etli tariflere kadar, salatasından, yemeğine, dolmasına kadar pek çok enginar tarifi vardır. Ancak içlerinde kuzu etli enginar belki de en lezzetli olanıdır. Çünkü enginar ve kuzu etinin uyumu bir harikadır. Bu tarifi taze enginarla yapmanızı tavsiye ederiz. Ancak enginar her yöremizde yetişmiyor. Bu yüzden konservesi, dondurulmuş olanı bazı yörelerde mecburen kullanılıyor. Bir de enginarın mevsimi fazla uzun sürmez. Özellikle taze ve kılçıksız enginarı sıcaklar basmadan yemeliyiz. Bu nedenle enginarı sevenler zamanı geçmeden derin dondurucuya atarlar. Vereceğimiz bu tarifi biz taze enginarla hazırladık. Sizlerde bulabilirseniz tazesine öncelik verin deriz. Olmazsa diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Hazırsak kuzu etli enginar yemeğini pişirmeye başlayalım.

Kuzu etli enginar için gerekli malzemeler
Kuzu etli enginar nasıl yapılır?

Gerçek enginar severler enginarı alırken ayıklanmış olanını tercih etmez. Çünkü taze olan saplarını, yapraklarını bile değerlendirirler. Sizlerde enginarı ayıklatmadan aldıysanız önce bunları ayıklayalım. İlk olarak enginarın dışındaki en kart dediğimiz yapraklarını koparalım. Daha sonra sapını dibinden keserek, başın orta kısmındaki tüylerini bir kaşık yardımıyla temizleyelim. Sonra enginarın en uç kısımlarını bıçakla keselim. Burası yapraklarının nispeten sert olduğu yerlerdir. Bıçakla enginarı dörde bölelim. Ardından bir kabın içine hazırladığımız limonlu ve unlu suyun içine bunları kararmaması için atalım. Diğer enginarları da aynı şekilde ayıklayalım. Enginarın kestiğimiz saplarının kabuklarını soyalım. Bunların baş kısmına yakın olan taze yerlerini de yaklaşık 2 cm kalınlığında doğrayarak enginarların yanına atalım. Artık enginarlar hazır yemeğimizi pişirmeye başlayabiliriz.

Yemeği yapacağımız tencerenin içine kuru soğanı yemeklik doğrayarak, havucu halka şeklinde doğrayarak zeytinyağı ile sotelemeye başlayalım. Buna kuşbaşı kuzu etini de ilave ederek kavurma işlemine devam edelim. Et biraz pişince enginarları süzerek tencerenin içine alalım. Buna tuzu da ilave ederek biraz karıştıralım. Taze enginar kullandığımız için yaprakların taze kısımlarından da faydalanmış oluyoruz. Kuzu etli enginar yemeği böyle daha lezzetli olur. Bazı yörelerde bu yemeği domatesli yapsalar da böyle beyaz daha lezzetli oluyor. Bu konuda tercih size kalmış. Yemeğin içine üzerini geçmeyecek kadar sıcak su ilave edin. Yarım kaşık kadar da un ilave ederek, kısık ateşte pişirin. Kuzu etli enginar pişince ocağı kapatarak, üzerine ince kıyılmış dereotunu serpin. Daha sonra yemeğinizi servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }