{ "title": "Yapraklı Enginar Dolması", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Yaprakli-Enginar-Dolmasi-48731.jpg", "date": "20.01.2024 14:33:28", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Yapraklı enginar dolması, zeytinyağlı yemekler içerisinde yer alır. Özellikle Ege yöresinde sıklıkla yapılan yemek olması bakımından besleyici özelliğinden yararlanılır. Sakız enginarı ile yapılan yapraklı enginar dolması oldukça lezzetlidir. Ayrıca Bayrampaşa cinsi enginardan da yapılması tavsiye edilirken; sakız cinsi enginardan yapılması lezzetinin daha güzel olmasını sağlar. Meşakkatli olmasının yanı sıra özel misafirlere veya hafta sonlarında çocuklara yapılarak tüketildiği görülür. Çocuklarla yapılarak birlikte güzel vakit geçirilmesi de sağlanır. Enginarın tüketilerek vücudun gerekli besin ihtiyacının karşılanması için içeriğindeki maddelerden fayda sağlanır. Enginarın içerdiği bileşenler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanırken; çocukların daha sağlıklı büyümesine fayda sağlar. Şimdiye yapraklı enginar dolması yapımını sizlerle paylaşalım.

Yapraklı enginar dolması için gerekli malzemeler
Yapraklı enginar dolması nasıl yapılır?

Öncelikli olarak enginarın sap kısmı kesilerek yaprağının kenarında bulunan ölü yapraklar kesilerek temizleme işlemi gerçekleştirilir. Kenarındaki otsu yaprakları temizlendikten sonra enginarların bol su ile yıkanmasının sonrasında yaprakların daha rahat açılması için tezgâha yavaş yavaş vurularak yaprakların kolay açılması sağlanır. Ayrıca enginarın üstünde bulunan tepesinin kesilmesiyle kenara konur.

Diğer taraftan bir kabın içerisine limon sıkılarak içerisine 2 su bardağı sıcak su ve tuz konularak kesilen sapları içerisine konulur. Böylece kararması önlenir. Enginarın alt kısmı kesilerek düzgün olacak şekilde kesilmesi gerekir. Sonra yaprakların tepesinden düz olacak şekilde kesilme işlemi uygulanır. Sonrasında enginarların limonlu suyun içerisine konulması ile beklemesi gerekir. Bir saat kadar limonlu suda bekletilmesinin ardından doldurma işlemi için enginarlar hazır olur.

Diğer taraftan iç harcın hazırlanması için pirincin bol su ile yıkanması ile suyunun süzülmesi için bekletilir. Diğer taraftan soğan soyularak ince ince doğranıp bir kabın içerisine konur. Ardından pirinç içerisine ilave edilir. Dereotu bol suda yıkandıktan sonra doğranarak iç harcın içerisine ilave edilir. İçerisinde bir miktar zeytinyağı, şeker, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılması gerekir. Böylece iç harcı da hazırlanır.

Bekleyen enginar sudan çıkartılarak orta kısmında bulunan tüylü kısmı kabak oyacağı ile kesilerek çıkartılır. Ancak enginarın alt kısmında bulunan etli kısmına zarar vermeden tüylü alanın çıkartılması gerekir. Böylece temizlenmiş olan enginarların yapraklarının arası doldurularak yapraklı enginar dolması hazırlanır. Bütün enginarların yapraklarının arasında bir çay kaşığı kadar pirinç konularak doldurulması sağlanır. Tencerenin içerisine doldurulan enginar konularak pişirmek için hazırlanır. Limonlu suyun içerisinde bekletilen saplarında üzerine konulması gerekir. Üzerine biraz limon suyu ve kalan zeytinyağı dökülerek üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave edilir. Kaynamaya başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılarak ocağın altı kısılarak, kısık ateşte yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Enginar yaprakları yumuşadığı zaman pişip pişmediğini kontrol etmek için pirinçlerin kontrol edilmesi gerekir. Pirinçler pişmiş ise ocağın altı kapatılarak soğuması için bekletilir. Zeytinyağlı enginarlı dolma yemeği soğuk tüketilen yemekler içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı soğuması önemlidir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servise hazır edilir. Yapraklı enginar dolması servise hazırdır.
" } ] }