{ "title": "Zeytinyağlı Enginar Yemeği", "image": "https://www.enginar.gen.tr/images/Zeytinyagli-Enginar-Yemegi-78164.jpg", "date": "19.01.2024 14:00:45", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebzedir. En sıkta Ege Bölgesinde yetiştirilen ve iyi bir besin kaynağı olan enginar geçmiş dönemlerde birçok kişi tarafından faydaları bilinmediği için az tüketilen bir sebze olması nedeniyle maliyeti biraz yüksekti. Ancak günümüzde özellikle de karaciğere olan faydaları bilinen enginarın oldukça sık kullanılması nedeniyle hem daha kolay bulunuyor hem de maliyeti daha düşük. İyi bir C ve K vitamini kaynağı olmakla beraber demir, çinko, kalsiyum ve potasyum açısından da oldukça zengin olan enginar, sağlıklı bir sebze olmasının yanı sıra aynı zamanda şahane bir lezzete sahiptir. Özellikle de zeytinyağlı olarak yemeyi yapıldığında birçok kişinin iştahı kabarır. Sağlık açısından oldukça faydaları olan bu değerli sebzeyi çocuklarınıza da sevdirmeye çalışın.

Enginarın faydalarından bu kadar bahsetmişken özellikle de Ege Bölgesine ait olan zeytinyağlı enginar yemeği tarifini vermeden olmaz. İzmir ilinde oldukça sık yapılan zeytinyağlı enginar yemeği içerine isteğe göre birçok malzeme çeşidi kullanılabilir. Zeytinyağlı enginar yemeği Ege Bölgesinde daha çok yaprakları kullanılarak tercih edilmektedir. Yaprakları da sebzesi kadar faydalı olan enginarın temizlerken sebzeyi karartmamaya özen gösterilmelidir. Bu nedenle yaprakları ayıklandıktan sonra limonlu suyun içerisinde bekletilmesi tavsiye edilir. Şimdi gelelim zeytinyağlı enginar yemeği tarifine. Bu lezzetli yemeğin birçok farklı şekilde yapıldığını duymuşsunuzdur. Bana göre enginarın yanına en çok yakışan sebzeler havuç ve patates. Enginar bu sebzelerle beraber pişirildiğinde görsel olarak göz doldurmakla beraber aynı zamanda tadına doyum olmaz bir lezzet ortaya çıkar.

Zeytinyağlı enginar yemeği malzemeleri
Zeytinyağlı enginar yemeği nasıl yapılır?

Enginarları sap kısmından ayırıp yapraklarını temizledikten sonra limon ve tuzlu suyun içerisinde bir müddet bekletin. Enginarlar suda beklerken bu arada patates ve havuçların kabuklarını soyup küp doğrayıp hazır edin. Daha sonra havuç ve patatesleri bir tencerenin içerisine alıp üzerini bir miktar geçecek kadar su ilave edip haşlanmaya bırakın. Limonlu suda beklettiğiniz enginarları da havuç ve patateslerin üzerine ekleyip enginarlar yumuşayana kadar haşladıktan sonra soğuk suya tutup süzgeçten suyunu süzün. Daha sonra ayrı bir tencerenin içerisine zeytinyağı ilave edip süzdüğünüz sebzeleri tavanın içerisine bezelye ile ekleyerek 2-3 dakika daha pişirdikten sonra zeytinyağlı enginar yemeği hazır demektir. Yemeğinizi soğumadan servis tabağına alıp üzerine dereotu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }