Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. Enginar özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen bir lezzettir. Fakat günümüzde Türkiye'nin pek çok yerinde de enginar tüketimi artış göstermiştir. Tabi bunda enginarın faydaların ve lezzetinin televizyon ve diğer medya araçlarıyla anlatılması da oldukça etkilidir.
Enginar sapından yaprağına kadar her yeri değerlendirilebilecek bir sebzedir. Sanki gelin bohçası gibi içini açtığınızda içinden farklı görünümler ortaya çıkar. Enginarı pazardan ve büyük marketlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Özellikle enginar çanağını bulmak daha kolaydır. Pazarda soyularak limonlu suda bekletilen bu enginar parçaları bizim fırında enginar yemeğimizin ana maddesini oluşturur. Güzel görünümlü enginar yemeği fırında piştiğinde hafif kızardığı için daha da güzel bir görünüme sahip olur. Fırında enginarı patates, havuç ve bezelye kullanarak yapabileceğiniz gibi mantardan hazırladığınız garnitürle de doldurabilirsiniz.

Fırında enginar için gerekli malzemeler

  • 6 adet enginar çanağı,
  • 250 gr. Kültür mantarı,
  • 1 adet limon,
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri,
  • 1 yemek kaşığı tereyağı,
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 8-10 adet arpacık soğanı,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • Yarım demet dere otu,
  • 2 bardak sıcak su,
  • Tuz,

Fırında enginar nasıl yapılır?


Enginar çanaklarını iyice yıkayın.
Daha sonra limonlu suda bir süre kararmasına engel olmak için bekletin. Diğer taraftan garnitürü hazırlamaya başlayın. Bunun için kültür mantarlarını ılık suda ıslatın. İyice yıkadıktan sonra Arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın ve yine bunlarında kararmasının önüne geçmek için limonlu suda yaklaşık 15 dakika kadar bekletin. Diğer taraftan bir tencerenin içine zeytinyağının yarısını boşaltın. İçine arpacık soğanlarını ve daha önceden suya ıslatılıp süzülmüş kültür mantarın ekleyip harlı ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Mantarın az sulanması için tencerenin kapağını kapatmayın ve kesinlikle tuz eklemeyin. Mantarlar yumuşadığında ocaktan indirin ve üzerine karabiberle tuzu ilave edip karıştırın. Enginar çanaklarını sudan çıkartın. Orta kısımlarına tereyağını eşit olarak paylaştırın. Daha sonra içine harçtan doldurup üzerine dere oyunu doğrayın. En son olarak kalan zeytinyağı ve sıcak suyu ekleyip önceden ısıtılmış 170 derece fırında yarım saat pişirin. Yemeğin tuzunu ayarladıktan sonra üzerine kaşar peyniri rendesi döküp erimesi için de 5 dakika fırında bekletin. Fırında enginar yemeği hazır. Yemeği ılık olarak servis edebilirsiniz.

Afiye olsun.
20.01.2024 11:01:39
Fırında Enginar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Fırında Enginar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Fırında Enginar"
Sebze yemeklerini benim gibi seven hanımlar. Bir bakabilir mi? Ben vejeteryanım. Değişik yemek yapmak istiyorum. Enginarı her zaman tencere de yapıyorum. Enginar fırında nasıl olur acaba? Deneyen var mı?
Meral . 05.11.2018 19:39:18

Bebeklere Enginar

Bebeklere enginar, Enginar içinde bol miktarda potasyum, kalsiyum, fosfor, k vitamini ve manganez vardır. A vitaminden, B1 ve C vitaminden de çok zengin bir ...
Devamını Oku

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024