Enginar Yaprağı Dolması Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay gibi görünse de, asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar, hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir bitkidir. Enginarın sapı, ortasından çıkan çanak kısmı ve yaprakları ayrı ayrı lezzetlere sahiptir. Enginar yaprağından hem sulu yemek hem de dolma yapılabilir. Enginar yaprağı parçalar halinde ya da bütün olarak doldurulabilir. Bütün halde doldurulan enginar yaprağı dolması daha pratik ve orijinal bir yöntemdir. Enginar Yaprağı Dolması İçin Gerekli Malzemeler
Enginar Yaprağı Dolması Nasıl Yapılır? Enginar yaprağı dolmasının yapımına iç malzemeyle başlayın. Pirinci yıkayın ve üzerine tüm iç malzemeleri ilave edip iyice karıştırın. Diğer taraftan, enginarın dışında yer alan en sert görünümlü kabukları ve sapını koparın. Diğer kabukların kalması gerekir. Enginarın uç kısmından yaklaşık 2 cm'lik yeri kesin ve atın. Kalan kısım, enginar dolması yapılacak kısımdır. Bu kısmı doldurabilmek için ortasını elle açın. İçinde görünen mor tüylü kısmı kaşıkla çıkarın. Diğer yaprakları da yavaşça ayırın ve doldurmak için yer açın. Kararmaması için içine limon suyu sıkıp biraz sürün. Eğer dolmayı yapmak için bekleyecekseniz, limonlu suda bekletmeniz gerekir. Elde edilen iç malzemeyi, enginarın ortasından başlayarak yaprak aralarına doğru doldurun. Çok fazla tepmemeye özen gösterin. Tencereye dizin ve yarısına kadar sıcak su ilave ederek dolmayı pişmeye bırakın. Enginar yaprağı dolmasının pişme süresi, çiğ iç kullanıldığı için yaklaşık 55 dakikadır. Piştikten sonra üzerine limon sıkarak afiyetle yiyebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Enginar, sağlık açısından zengin bir besindir. İçeriğinde bol miktarda lif, antioksidanlar ve çeşitli vitaminler bulunur. Enginar yaprağı dolması, diyet lifi açısından zengin olup sindirim sistemine faydalıdır. Ayrıca, enginarın karaciğer sağlığına olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bu nedenle enginar yaprağı dolmasını diyetinize eklemek, sağlıklı bir yaşam tarzı için faydalı olabilir. |