Zeytinyağlı Enginar Yemeği Zeytinyağlı Enginar Yemeği, sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar ile hazırlanan, özellikle Ege Bölgesi'nde sıkça tüketilen bir yemektir. Enginar, kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebzedir. En sık Ege Bölgesi'nde yetiştirilen ve iyi bir besin kaynağı olan enginar, geçmiş dönemlerde birçok kişi tarafından faydaları bilinmediği için az tüketilen bir sebze olması nedeniyle maliyeti biraz yüksekti. Ancak günümüzde, özellikle karaciğere olan faydaları bilinen enginarın sık kullanılması nedeniyle hem daha kolay bulunuyor hem de maliyeti daha düşük. İyi bir C ve K vitamini kaynağı olmakla beraber demir, çinko, kalsiyum ve potasyum açısından da oldukça zengin olan enginar, sağlıklı bir sebze olmasının yanı sıra aynı zamanda şahane bir lezzete sahiptir. Özellikle zeytinyağlı olarak yapıldığında birçok kişinin iştahını kabartır. Sağlık açısından oldukça faydalı olan bu değerli sebzeyi çocuklarınıza da sevdirmeye çalışın. Enginarın faydalarından bu kadar bahsetmişken, özellikle Ege Bölgesi'ne ait olan zeytinyağlı enginar yemeği tarifini vermeden olmaz. İzmir ilinde oldukça sık yapılan zeytinyağlı enginar yemeği, içerisine isteğe göre birçok malzeme çeşidi kullanılarak hazırlanabilir. Zeytinyağlı enginar yemeği, Ege Bölgesi'nde daha çok yaprakları kullanılarak tercih edilmektedir. Yaprakları da sebzesi kadar faydalı olan enginarın temizlerken sebzeyi karartmamaya özen gösterilmelidir. Bu nedenle yaprakları ayıklandıktan sonra limonlu suyun içerisinde bekletilmesi tavsiye edilir. Şimdi gelelim zeytinyağlı enginar yemeği tarifine. Bu lezzetli yemeğin birçok farklı şekilde yapıldığını duymuşsunuzdur. Bana göre enginarın yanına en çok yakışan sebzeler havuç ve patates. Enginar, bu sebzelerle beraber pişirildiğinde görsel olarak göz doldurmakla beraber aynı zamanda tadına doyum olmaz bir lezzet ortaya çıkar. Zeytinyağlı Enginar Yemeği Malzemeleri
Zeytinyağlı Enginar Yemeği Nasıl Yapılır? Enginarları sap kısmından ayırıp yapraklarını temizledikten sonra limon ve tuzlu suyun içerisinde bir müddet bekletin. Enginarlar suda beklerken bu arada patates ve havuçların kabuklarını soyup küp doğrayıp hazır edin. Daha sonra havuç ve patatesleri bir tencerenin içerisine alıp üzerini bir miktar geçecek kadar su ilave edip haşlanmaya bırakın. Limonlu suda beklettiğiniz enginarları da havuç ve patateslerin üzerine ekleyip enginarlar yumuşayana kadar haşladıktan sonra soğuk suya tutup süzgeçten suyunu süzün. Daha sonra ayrı bir tencerenin içerisine zeytinyağı ilave edip süzdüğünüz sebzeleri tavanın içerisine bezelye ile ekleyerek 2-3 dakika daha pişirdikten sonra zeytinyağlı enginar yemeği hazır demektir. Yemeğinizi soğumadan servis tabağına alıp üzerine dereotu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Sahabe
05 Nisan 2024 CumaEnginar yemeği normalde de oldukça lezzetli veğı yenilebilir bir yemek. Üzerine bir de zeytinyağı ekleyerek lezzeti iki katına çıkarabiliriz. Bu yemeği en kısa zamanda deneyeceğim ama zeytin yağını hangi aşamada ekleyeceğimi bilmiyorum. Sanırım son aşamada eklenir değil mi?
Cevap yazPerker
05 Nisan 2024 CumaMerhaba zeytinyağını sadece enginarın üzerine koyduğunuz sebzeleri kavurmak için kullanıyorsunuz. Enginarın içerisine zeytinyağı dökmenize gerek yok. Zaten hazırladığınız harç zeytinyağlı bu harcı haşlanmış ve soğumaya bırakılmış enginarın üzerine yerleştirdiğinizde enginar zaten harçtaki zeytinyağını emekcektir. Ayriyeten üzerinde zeytinyağı gezdirmenize gerek yok şimdiden afiye olsun
Uğursan
05 Nisan 2024 CumaMerhaba zeytinyagli enginar yemegi yaparken dikkat edilecek husus sebzelerin hepsinin haslanmasidir. Haslama isleminden sonra yemegi yapacqginiz tavaya sirayla zeytinyag ve haslanan malzemeler eklenerek tavada kavurarak pisirilir. Zaten haslanan sebzelerin tavada zeytinyag ile 3 ile 5 dakika arasinda pisirilmesi kafidir. Afiyet olsun.
Soru Sor / Yorum Yap