Enginar Temizleme Nasıl Yapılır?
13 Temmuz 2024

Enginar Temizleme Nasıl Yapılır?

Enginar Temizleme

Enginar bitkisi, mavi-mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak bilinen yaprağının oluşturduğu baş kısmıdır. Çiçek açmadan önce, çiçek tablası üzerinde tüylenmeler oluştuğu sırada hasat edilir ve sofralarımıza gelir. Papatyagiller familyasından bir bitkidir ve olgunlaştığında mavi-mor çiçekler açar. Yoğun olarak üretildiği bölge Akdeniz Bölgesidir.

Enginar Nasıl Seçilir?

Çiçek açmış enginar, fazla olgunlaşmış ve liflenmeye başlamış demektir. Bu da vitamin ve mineral açısından zayıf bir besin anlamına gelir. Alınan enginarın yapraklarının açılmamış olmasına ve ağır olmasına dikkat edilmelidir. Eğer enginarı sap kısmından sallarsanız ve enginarın baş kısmı elastik bir şekilde sallanırsa, enginar taze demektir. Satın alındıktan hemen sonra pişirilmeyecek enginarın taze kalması için çiçek gibi suya koyulması yeterlidir.

Enginar Temizleme

Enginarın hazır olarak temizlenmişini bulmak kolaydır. Ancak bu enginarlar kararmaması için limon ve tuzlu suda bekletilir, bu da enginarın besin değerini yitirmesine sebep olabilir. Bunun yerine enginarı evde kolaylıkla temizleyebilirsiniz. Sağlıklı olan pişirme yöntemi, enginarın sadece büyük yapraklarını temizleyerek geri kalan kısmını tamamen pişirmektir. Çünkü en vitaminli kısmı, yaprakların iç kısmıdır.

Enginarı soyarken ellerinizin kararmasını istemiyorsanız kesinlikle eldiven kullanmalısınız. İlk olarak enginar kesme tahtasına alınarak yan yatırılır ve üstten iki parmak kadar bir kısmı kesilir. Sonra dıştaki çok sert yani kart olan yapraklar temizlenir. Enginarı çevirerek kalan yaprak kalıntıları temizlenir. Enginarın iç bölümü üzerindeki tüyler kaşık yardımıyla alınır. Tüylerin alındığı kısım hafif oyulur ve limon ile ovularak tuzlu suda bekletilir. Daha sonra ise zeytinyağlı ya da istenilen her türlü enginar yemeği yapılabilir.

Ekstra İpuçları

Enginarı temizlerken dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:

  • Enginarın tazeliğini korumak için temizleme işleminden önce ve sonra limon ile ovmak, kararmasını önler.
  • Enginarı temizledikten sonra hemen pişirmeyecekseniz, limonlu ve tuzlu suda bekleterek tazeliğini koruyabilirsiniz.
  • Enginarın içindeki tüyleri temizlerken dikkatli olmak, yemeğin lezzetini artırır.

Enginar temizlemek, ilk başta zor gibi görünse de birkaç deneme sonrasında kolaylıkla yapılabilir. Sağlıklı ve lezzetli enginar yemekleri hazırlamak için bu adımları takip edebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Canset

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Enginarı eldivensiz temizlemeye çalıştığımda ellerim karardı, bu sorunu başka yaşayan var mı?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Canset, evet, enginar temizlerken ellerin kararması sık karşılaşılan bir durum. Enginarın içindeki fenolik bileşenler, hava ile temas edince okside olarak ellerde kararıklık yapabilir. Bu durumu önlemek için limon suyu veya sirke kullanarak ellerini ovalayabilirsin. Ayrıca, enginar temizlerken eldiven kullanmak da bu sorunu tamamen önleyecektir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Enginar Sapı Özellikleri

Enginar Sapı Özellikleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Yabani Enginar Faydaları Nelerdir?

Yabani Enginar Faydaları Nelerdir?

Kuzu Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Kuzu Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Kalbi Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Kalbi Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Çiçeği Faydaları Nelerdir?

Enginar Çiçeği Faydaları Nelerdir?