Bezelyeli Enginar

Bezelyeli Enginar, Oldukça değerli bir sebze olan enginar ülkemizde en çok Ege ve Marmara Bölgesinde yetiştirilen bir sebzedir. Sağlığa olan faydası bakımından birçok kişi tarafından tüketilmesi tercih edilen bu şifalı sebze demir açısından oldukça zengin olması ile aynı zamanda besin değeri de oldukça yüksektir. Temizlenmesi biraz zahmetli olsa da şahane lezzeti ile bu açığı kapatan enginar en çok da bezelyeli yapıldığı zaman güzel oluyor.
Sizde bugünkü akşam yemeğinizde farklı bir sebze yemeği sunmak istiyorsanız bezelyeli enginar tarifini mutlaka denemelisiniz. Özel davetlerinizde de şahane görünüşü ile gönül rahatlığıyla sunum yapabileceğiniz bezelyeli enginar sofranızda göz doldurucu bir yemek olacağına emin olabilirsiniz.

Bezelyeli enginar malzemeleri

  • 6 adet enginar
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet orta büyüklükte havuç
  • 1 adet patates
  • 1 su bardağı bezelye
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su

Üzerini süslemek için

  • 1 adet limon
  • 1 demet maydanoz

Bezelyeli enginar tarifi nasıl yapılır?


Öncelikle enginar satın alırken taze olmalarına özen gösterilmelisiniz. Bunun için aldığınız enginarları baş bölümünden tutarak salladığınızda eğer enginar sallanıyorsa bu enginarın taze olduğu anlamına gelir. Enginarın yumru biçiminde etli olan bölümü ve sap bölümünün bir bölümü yenebileceği için ilk olarak enginarın yapraklarını ayıklamak gerekir.
Yaprakları ayıkladıktan sonra enginarın baş kısmını kesin ve daha sonra tıpkı elma soyar gibi enginarın dış kabuğunu soyun. Daha sonra enginarın göbek kısmını bulunan tüyleri bıçakla oyduktan sonra enginarları dış kısmını kararmaması için limonla ovalayın ya da limonlu suyun içerisine alın. Eğer bu işlemleri yapmak istemiyorsanız enginarı hazır soyulmuş olarak da satın alabilirsiniz. Enginarları temizleme işlemi bittikten sonra gelelim bezelyeli enginar tarifini hazırlamaya.

Enginarlar limonlu suda beklerken bu arada bir tavada biraz zeytinyağı içerisinde ince doğradığınız kuru soğanı ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın. Bu arada havuç ve patateslerin kabuklarını soyarak küp-küp doğradıktan sonra soğanların üzerine ilave edip hafif kavurduktan sonra bezelyeyi de ekleyip karıştırın ve tavanın altını kapatın. Daha sonra hazırlamış olduğunuz enginarların göbek kısmına hafif kavurduğunuz garnitürlü karışımı doldurun ve geniş bir tavanın içerisinde yan yana dizdikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirip suyunu ilave edip tuzunu da attıktan sonra tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık yarım saat kadar pişirin. Pişmeye yakın enginarların üzerine toz şekeri serpip tavanın altını kapatın ve 10 dakika dinlendirin. Hazır olan enginarları servis tabağına olarak üzerine ince kıyılmış maydanozları serperek limon dilimleri ile sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 11:46:23
Bezelyeli Enginar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Bezelyeli Enginar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Bezelyeli Enginar"
Enginar yemeğine bayılıyorum. Hem sağlık açısından hem de yaptığım diyet acisindan oldukça faydalı bir sebze. Fakat enginar yemeğine evde yapmayı daha önce hiç denemedim. Bezelyeli enginar yapmam için almam gereken malzemeler nelerdir? Bezelyeli enginar az hazırlanışı ve yapılışı nasıldır? Bu konuda diğer yardımlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.
Rana . 03.11.2018 08:35:55

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024