Fırında Enginar Tarifi ve Malzemeleri
22 Haziran 2024

Fırında Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Enginar

Ülkemizde yetişen sebzelerin çoğu, çeşitli şekillerde fırında pişirilebilir. Enginar da bu sebzelerden biridir. Özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen enginar, günümüzde Türkiye'nin birçok yerinde daha fazla tüketilmektedir. Bu artışın sebeplerinden biri, enginarın faydalarının ve lezzetinin medya aracılığıyla tanıtılmasıdır. Enginar, sapından yaprağına kadar her yeri değerlendirilebilecek bir sebzedir. Sanki gelin bohçası gibi içini açtığınızda farklı görünümler ortaya çıkar. Enginarı pazardan ve büyük marketlerden kolaylıkla temin edebilirsiniz. Özellikle enginar çanağını bulmak daha kolaydır. Pazarda soyularak limonlu suda bekletilen bu enginar parçaları, fırında enginar yemeğimizin ana malzemesini oluşturur. Fırında piştiğinde hafif kızaran enginar, daha da güzel bir görünüme sahip olur. Fırında enginarı patates, havuç ve bezelye kullanarak yapabileceğiniz gibi, mantardan hazırladığınız garnitürle de doldurabilirsiniz.

Fırında Enginar İçin Gerekli Malzemeler

  • 6 adet enginar çanağı
  • 250 gr. kültür mantarı
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 8-10 adet arpacık soğanı
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Yarım demet dereotu
  • 2 bardak sıcak su
  • Tuz

Fırında Enginar Nasıl Yapılır?

Enginar çanaklarını iyice yıkayın. Daha sonra limonlu suda bir süre bekleterek kararmasını önleyin. Diğer taraftan garnitürü hazırlamaya başlayın. Bunun için kültür mantarlarını ılık suda ıslatın. İyice yıkadıktan sonra arzu ettiğiniz büyüklükte doğrayın ve yine bunların kararmasını önlemek için limonlu suda yaklaşık 15 dakika bekletin. Bir tencereye zeytinyağının yarısını dökün. İçine arpacık soğanlarını ve daha önceden suya ıslatılıp süzülmüş kültür mantarını ekleyip harlı ateşte suyunu çekinceye kadar pişirin. Mantarın az sulanması için tencerenin kapağını kapatmayın ve kesinlikle tuz eklemeyin. Mantarlar yumuşadığında ocaktan indirin ve üzerine karabiberle tuzu ilave edip karıştırın.

Enginar çanaklarını sudan çıkarın. Orta kısımlarına tereyağını eşit olarak paylaştırın. Daha sonra içine hazırladığınız harcı doldurup üzerine doğranmış dereotunu serpin. En son olarak kalan zeytinyağı ve sıcak suyu ekleyip önceden ısıtılmış 170 derece fırında yarım saat pişirin. Yemeğin tuzunu ayarladıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar peynirini döküp erimesi için 5 dakika daha fırında bekletin. Fırında enginar yemeği hazırdır. Yemeği ılık olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Enginar Temizleme Nasıl Yapılır?

Enginar Temizleme Nasıl Yapılır?

Güncel

Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Etli Enginar Tarifi ve Malzemeleri