Enginar Çanağı

Enginar çanağı; görüntüsü itibariyle sapsız mantara benzer. Bitki hem kalp hem de karaciğer için çok faydalıdır. Taze enginar yeşil ve sert yapraklara sahiptir. Dışında bulunan kabuklar soyulduğunda çanak kısmı ortaya çıkar. Çanak enginardatıpkı taze enginar gibi bir kısım malzemeyle doldurularak harika lezzetlerin oluşmasını sağlar. Pek çok sebze piştiğinde çiğ halinden çok farklı bir hal alır.
Hatta birçoğu tanınamaz bir hale bürünür. Oysaki enginar çanağı diğer birçok sebzeden bu yönüyle farklıdır. Bu özelliği sayesinde sebzeyi hangi malzemeyle doldurursanız doldurun harika bir görüntüye sahip olur. Özellikle misafir ve özel günler için hazırlayacağınız sofralardabu şık görüntüsünden yaralanabilirsiniz. Bitki daha çok zeytinyağı kullanılarak pişirilir. Akdeniz ve Ege Bölgesi mutfağında çok fazla tercih edilen çanak enginar iyi bir meze ve zeytinyağlı çeşididir. Tavuk, kıyma veya çeşitli sebzelerle doldurulan sebzenin servisi de çok kolay olduğu için kalabalık misafirler için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Enginar çanağı dolmasının malzemeleri

  • 6 adet enginar çanağı,
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu,
  • Su

İç harcı

  • 200 gr. Dana kıyma,
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 adet büyük boy kuru soğan,
  • 1/2 adet havuç,
  • 1 yemek kaşığı konserve bezelye,
  • 1 adet küçük boy patates,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Yarım çay kaşığı toz şeker,
  • Yeteri kadar tuz,
  • Yarım demet dereotu,
  • Sıcak su.

Enginar Çanağı Nasıl Yapılır?


Yemeğin yapımı için daha önceden ayıklanan sebzeyi iyice yıkayın ve bir tencereye dizin. Üzerine limon suyu, tuz ve ılık su ilave ederek haşlayın. Haşlandıktan sonra soğuması için bir kenara alın.

Haşlanan sebzeyi doldurmak için iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için ilk önce havuç ve patatesi küp-küp doğrayıp tuzlu suda haşlayın. Suyunu çekecek kadar koymaya özen gösterin. Diğer taraftan kuru soğanı yemeklik doğrayın ve biraz zeytinyağıyla birlikte kıymayı da ilave ederek soteleyin. Kıyma ve soğan sotelendiğinde içerisine haşlanan sebzeleri ve konserve bezelyeyi ilave edip karıştırın. En son olarak baharat ve tuzunu da ekleyip harcı hazır hale getirin. Elde edilen harcı çanakların içine doldurun. Enginar çanaklarını yan yana uygun ebatta bir tencereye dizip üzerine sıcak suyla kalan zeytinyağını ve 1 fiske toz şekeri ilave edip yaklaşık 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin. Enginar çanağı dolması piştiğinde üzerine ince doğranmış dereotunu döküp ılık olarak servis edin.

Afiyet olsun.
21.01.2024 19:55:33
Enginar Çanağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Enginar Çanağı Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Enginar Çanağı"
Merhaba enginar çanağı yapmak için enginarları aldım daha önce de yapmıştım ama enginara baharat geçmediği için harcı baharatlı da olsa tadı güzel olmamıştı. Enginara tuz gibi baharatların geçmesi için enginarı baharatlı suyun içinde bekletsem olur mu?
Hilye . 30.09.2018 08:37:58

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024