Enginar Dolması

Enginar Dolması; Enginar yağ ve kalori değeri düşük, besin değeri fazla olan kış sebzeleri arasında yer alır. Her sebzenin tüketiminde olduğu gibi enginarda da mevsiminde ve taze olanı tüketmek daha sağlıklıdır. Enginarın faydaları; böbrek yetmezliğine iyi gelir, cilt hastalıklarında tedavi edicidir, kilo vermeye yardımcı olur, kan akış hızını artırır.
Yalnızca enginar değil enginar yapraklarından elde edilen enginar suyunun da insan sağlığına faydaları oldukça fazladır. Enginar suyu; sindirime yardımcı eder, kolesterol dengesini sağlar, karaciğer hastalıklarında tedavi edicidir, anne sütünü artırır gibi daha birçok faydası vardır.

Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeleri

  • 4 tane taze yapraklı enginar
  • 2 tane limon
  • 1 çay bardağı kadar zeytinyağı
  • 2 su bardağı kadar pirinç
  • 2 tane orta boylarda domates
  • 1 tane küçük kuru soğan
  • 3-4 dal kadar taze soğan (Kökleri kullanılmaz)
  • Birkaç dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 tatlı kaşığı kadar karabiber
  • Yarım çay kaşığı kadar kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kadar pul biber

Enginar Dolması Nasıl Yapılır?


Enginar dolması teferruatlı bir yemektir fakat yapmak oldukça eğlencelidir ve kesinlikle uğraşmaya değer bir lezzete sahiptir.

Enginarın tüyleri temizlenir. Bu tüyler ne yaparsak yapalım biraz kalır, bu sorun değildir. İsterseniz enginarın tüylerini temizlemeyebilirsiniz.

Bir limon sıkılır ve derin, geniş bir kap içerisinde bol su ile karıştırılır. Enginarın sap bölümü tam dibinden kesilir, enginarların tam düz durabilmesi için yapılır. Yaprakların düz olmasına göre en dışta yer alan yapraklardan bazıları çıkarılabilir. Daha sonra enginarların dışını ve yapraklarını en orta bölüme kadar aralayarak ılık su ile yıkayın ve limonlu içine bırakın.

Enginar dolması harcı için pirinçler önceden yaklaşık olarak 30 dakika kadar ıslatılılabilir. Pirinçler, rendelenmiş domatesler, ufak ufak doğranmış kuru soğan, ufak ufak doğranmış yeşil soğan, ince ince kıyılmış maydanoz bir kap içerisinde karıştırılır. Ardından karabiber, kimyon, tuz ve pul biber eklenir, özdeşleşene kadar karıştırılır.

Enginarlar kesme tahtası üzerinde doldurulur, harç dağılmasını önlemek için. İlk olarak en dış yapraklardan başlayın ve iç yapraklara doğru doldurulur, iç harcı fazla koyulmaz, pirinçler şişeceği için fazla doldurmak iyi değildir.

İç harcı doldurulan enginarlar derin bir tencere içine alınır. Enginarların yarı kısmına gelecek kadar su ilave edilir. Diğer bir limonu da bu su içerisine sıkılır. Zeytinyağı üzerinde gezdirilir.

Tencere kapağı kapatılır. Su kaynayana dek orta ateş daha sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Enginar kabukları yumuşadığı ve pirinçler de şiştiği zaman enginar dolması yemeği pişmiş demektir. Servise hazır.

Afiyet Olsun.
20.01.2024 08:39:36
Enginar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Enginar Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

2 Yorum Yapılmış "Enginar Dolması"
Enginar bitkisini pek sevmediğimiz için bizim evde pek yenilmez. Aslında tadına baksalar bizimkiler sevecek ama hiç yemiyorlar. Bu nedenle de hiç marketten almıyoruz. bugün bir değişiklik olsun diye marketten enginar alıp dolma yapmayı pilanlıyorum ama içini hazırlamak bana biraz zor geliyor. İçini nasıl hazırlamam gerekiyor?
Selin . 27.10.2018 01:11:52
Enginar bitkisini pek sevmediğimiz için bizim evde pek yenilmez. Aslında tadına baksalar bizimkiler sevecek ama hiç yemiyorlar. Bu nedenle de hiç marketten almıyoruz. bugün bir değişiklik olsun diye marketten enginar alıp dolma yapmayı pilanlıyorum ama içini hazırlamak bana biraz zor geliyor. İçini nasıl hazırlamam gerekiyor?
Selin . 27.10.2018 01:11:51

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024