Enginar Fidesi

Enginar Fidesi, Çok yıllık bir sebze olan enginar fidesi yetiştiriciliği oldukça kolay yapılabilir. 8-10 yıl boyunca yetiştirildiği yerde kalan ve uzun süre ürün verme özelliğine sahip olan enginar fidesi gövdesi 200 cm'ye kadar ulaşabilir. Ilıman iklimlere daha iyi uyum sağlayan enginar besin değeri yüksek bir sebzedir. Aynı zamanda yaprağı da oldukça şifalıdır.
Tohumdan üretilmiş fidelerden enginar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler enginar fidesi yetiştiriciliği hakkında bilmeniz gerekenleri öğrendiğiniz takdirde bu şifalı bitkiyi yetiştirmenin oldukça kolay olacak.

Enginar fidesi yetiştiriciliği, kış aylarında 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda oldukça zarar gören enginar fidesi 20 dereceden daha fazla sıcaklarda ise fazla gelişim göstermez. Sıcak ve kurak olan bölgelerde baş bölgesi sertleşerek kalitesi düşen enginar fidesini ilk donlardan korunmaya özen göstermelidir. Enginar fidesi yetiştiriciliği açısından en uygun bölgeler Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleridir.

Enginar fidesinin toprak isteği, çok yıllık bitki olmasından dolayı enginar fidesi humus açısından zengin ve drene yapılmış olan topraklarda daha iyi yetişir. Kumlu ya da ağır karakterli topraklardan hoşlanmayan bu bitki hafif kumlu topraklarda yetiştirildiği takdirde erken verim alınır. Ancak bu durum başlarının küçük gelişmemesine ve verimin azalmasına yol açar. Bu nedenle enginar fidesi yetiştiriciliği hafif kumlu topraklarda yapılacaksa sulamaya daha iyi önem verilmelidir.
Ağır karakterli topraklarda enginar fidesi için uygun değildir. Bu topraklarda fidelerin kökleri havasız kalır ve bu durumda çürümesine neden olur. Bunun için enginar fidesi yetiştirileceği için toprağın pH oranı 6.0-6.5 olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Gübreleme, enginar fidesi yetiştiriciliğinde plantasyon yapılmadan evvel uygulanacak olan gübreleme işlemi verim açısından büyük önem taşır. Bunun yanı sıra fidenin gelişme döneminde derin toprak işlemesinin yapılmasının ardından çiftlik gübresi toprağa karıştırılarak verilebilir. Ayrıca fosfor ve potasyum gübreleri de enginar fidesi yetiştirilmesinde tercih edilen gübreler arasındadır.

Çapalama, fide dikildikten sonra gelişme döneminde toprağı kabartmak için zararlı otların temizlenmesi gerekir. Hasada kadar 2-3 defa çapalama işleminin yapılması enginar verimi açısından oldukça önemlidir.

Sulama, enginar fidesinin özellikle de gelişme döneminde suya daha fazla ihtiyaç duyacağı için kış döneminde yağışlar başlayana kadar bol ve düzenli su verilmelidir. Enginar fidesi yetiştirilirken özellikle hasattan evvel yeteri kadar yağış yoksa sulama daha ağırlıklı yapılmalıdır. Susuz kaldığı takdirde verim ve kalitesi büyük oranda düşeceği için enginar fidesi yetiştirilmesinde sulama büyük önem taşır. Sulama işlemi yapılırken karıkla sulama yöntemi uygulanmasında fayda vardır.

Sürgün, ilkbahar mevsiminde veya yaz sonunda fidelerde çıkan sürgünler bitkinin köküne zarar vermeden gövdeden alınmalıdır. Enginar fidesi yetiştirmede sürgünlerin alınması fidenin daha iyi kuvvet almasını sağlayacaktır.

Hasat, enginarın olgunluğa erişmesi kullanıldığı yere göre değişebileceği için hasat zamanı değişir. Eğer taze olarak tüketilecekse yapraklar sertleşmeden hasat yapılır. Ancak konserve yapımında kullanılacak enginarlar tam boyuna ulaştığında hasat edilir. Hasadı yapılan enginarlar tazeliğinin korunması için su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Enginar fidesi yaklaşık 3 yıl geçtikten sonra daha verimli olur.
20.01.2024 11:41:06
Enginar Fidesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Enginar Fidesi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Enginar Fidesi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024