Enginar karaciğer: Faydalarını bilen birçok kişi enginar sebzesini mutfaklarından eksik etmez. Aynı zamanda yapraklarını da kullanıp yemeğini yapan birçok kişi vardır. Sağlıklı beslenmek adına tüketilebilecek en lezzetli sebzeler arasında sayılabilecek enginar, besin değeri oldukça yüksek olan bir sebzedir. Yapılan araştırmalara göre enginar sebzesinin özellikle de akciğer hastalıklarına karşı oldukça faydalı olduğu belirlenmiştir.
Enginarın en çok da yaprakları karaciğer organının kimyası açısından oldukça büyük önem taşımaktadır. Bilindiği gibi karaciğer kendi kendini yenileme özelliğine sahip olan ve vücut için oldukça önemli bir organdır. Bu organın yenileme özelliğine destek olan
enginar karaciğer açısından değerli bir sebzedir.
Enginarın karaciğer hastalıklarına etkisi
Karaciğer vücutta bulunan zararlı bakterilerin temizlenmesi açısından oldukça büyük öneme sahip olan bir organdır. Vücut için önemli olan bu organımız da oluşabilecek karaciğer yağlanması ve hepatit hastalıkları gibi hastalıklara karşı kullanılabilecek bitkiler bitkiler vardır. Bunlar arasında en etkili olanının enginar olduğu bilinir. Birçok kişinin enginar tüketmesi sayesinde karaciğerini koruyarak karaciğer hastalıklarına karşı önlem almıştır. Antioksidan özelliğe sahip olması sayesinde
enginar karaciğer organının toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Karaciğerin güçlenmesine ve yenilenmesine yardımcı olmak için uygulanacak enginar kürlerinin karaciğer üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinmektedir.
Karaciğer hastalıkları olan kişiler ve bu hastalıklara karşı önlem almak için enginarın özellikle de yapraklarının taze olarak satın alıp zeytinyağlı yemeğini tüketebilirsiniz. Aynı zamanda yapraklarını taze olarak salata yaparak da tüketerek enginarın karaciğerin işlevlerine destek olmasına yardımcı olabilirsiniz.
Enginar karaciğer sağlığı
A, B1, B2, C vitamini açısından oldukça zengin olmakla beraber kalsiyum ve Manganez içeren enginar çok lezzetli bir sebzedir. İçerisinde bulunan değerli bileşenler sayesinde karaciğeri temizlemekle beraber safra akışını kolaylaştırır. Karaciğerin düzenli olarak çalışmasına katkı sağlayan enginar karaciğer organına destek olarak yorulmasını engeller.
Enginar karaciğer kürü
Marketlerde ya da pazarlarda ıspanak gibi bağ olarak satın alabileceğiniz enginarlar yapraklarını iyice yıkayın ve bir tencerenin içerisine aldıktan sonra üzerine 5 su bardağı su ilave edip kısık ateşte 4-5 dakika kadar kaynatın. Soğuduktan sonra süzerek bir sürahinin içerisine alın. Enginar kürünün aç ya da tok karnına içebileceğiniz gibi bu kürü bir haftada 2 ya da 3 gün ara vermeden 1 ay boyunca uygulayın. Enginar kürü düzenli olarak uyguladığınız takdirde enginar karaciğer yağlanması başta olmak üzere birçok hastalık açısından faydalı olacaktır.