Enginar Tohumu

Enginar tohumu, diğer bitkilerin tohumlarına nazara daha iri fakat hafif bir tohum türüdür. İlk olarak Etiyopya'da rastlanmış ardından göçler alışverişler vs aracılıklarıyla Avrupa'ya yayılmıştır. Bir bitkinin tohumunun taşınması demek o bitkinin üretiminin de o tarihle beraber getirilen bölgede başlaması demek olduğu için enginar üretimi de Avrupa'da böylece başlamıştır.

Enginar tohumu besin olarak tüketmek için değil de yetiştirmek için kullanılacaksa önce çimlendirilmesi gereklidir. Bu işlem de karanlık bir ortamda ılık suyun içinde bekleterek gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında tohumlar oda sıcaklığında tutulmalıdır. Tam bir gün bu şartlar altında çimlenmeye bırakılan enginar tohumu bir gün bitiminde artık ekilmeye hazır hale gelmiştir. Ekim bardaklarının içerisine yaklaşık 2-3 cm derine ekilen tohumlar, filizleri toprak üzerine çıkıp gözle görülene kadar güneş alan ortamda bırakılır. Boyları ortalama 25-30 cm olunca artık dikilmeye hazır fideler olmuşlardır ve bardaktan çıkarılarak toprağa dikilirler.

Besin değeri oldukça yüksek olan enginar bitkisinin yaprağının dahi kullanılmasının üzerine tohumu da uzun zamanlardır kullanılmaya başlanmış ve de kullanılmaya devam etmektedir. Enginar tohumunun faydaları ve kullanımı, enginar yaprağıyla neredeyse aynıdır. Üstelik kalori oranı çok düşük olduğu için diyet yapan insanların da gönül rahatlığıyla kullanabileceği bir besindir.

Enginar tohumunun faydaları nelerdir?

  • Enfeksiyona karşı korur, bağışıklığa etkisi yüksektir.
  • Cilt güzelliğine etkisi yüksektir çünkü antioksidan özelliği vardır.
  • Özellikle tip 1 diyabet olmak üzere, kandaki şeker miktarını düşürdüğü için diyabet hastalığına iyi gelmektedir.
  • Karaciğer sağlığını korumada etkilidir.
  • Sindirim sistemini düzenler.
  • Kabızlık sorunu olan insanların boşaltım sisteminin düzene girmesini sağlar.
  • Kolesterol dengesi sağlar.
  • Kalbin günlük temposu sebebiyle yorulma oranını en aza indirir, kalp sağlığını korur.

Enginar tohumu nasıl tüketilir?


Kullanımı enginar yaprağıyla neredeyse aynıdır. Hazırlanan enginar yaprağı çayının içerisine serpiştirilerek tüketilebilir. Yapılan bir enginar yemeğini süslemek amacıyla kullanıp aynı zamanda besin değeri yükseltilebilir. Yakışabileceğini düşündüğünüz herhangi bir yemeğin içinde hem lezzet vermek hem de yemeğin besin kalitesini yükseltmek amacıyla kullanılabilir.
21.01.2024 15:14:09
Enginar Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Enginar Tohumu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Enginar Tohumu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024