Enginar Tohumu
Enginar tohumu, diğer bitkilerin tohumlarına nazara daha iri fakat hafif bir tohum türüdür. İlk olarak Etiyopya'da rastlanmış ardından göçler alışverişler vs aracılıklarıyla Avrupa'ya yayılmıştır. Bir bitkinin tohumunun taşınması demek o bitkinin üretiminin de o tarihle beraber getirilen bölgede başlaması demek olduğu için enginar üretimi de Avrupa'da böylece başlamıştır.
Enginar tohumu besin olarak tüketmek için değil de yetiştirmek için kullanılacaksa önce çimlendirilmesi gereklidir. Bu işlem de karanlık bir ortamda ılık suyun içinde bekleterek gerçekleştirilir. Bu işlem sırasında tohumlar oda sıcaklığında tutulmalıdır. Tam bir gün bu şartlar altında çimlenmeye bırakılan enginar tohumu bir gün bitiminde artık ekilmeye hazır hale gelmiştir. Ekim bardaklarının içerisine yaklaşık 2-3 cm derine ekilen tohumlar, filizleri toprak üzerine çıkıp gözle görülene kadar güneş alan ortamda bırakılır. Boyları ortalama 25-30 cm olunca artık dikilmeye hazır fideler olmuşlardır ve bardaktan çıkarılarak toprağa dikilirler.
Besin değeri oldukça yüksek olan enginar bitkisinin yaprağının dahi kullanılmasının üzerine tohumu da uzun zamanlardır kullanılmaya başlanmış ve de kullanılmaya devam etmektedir. Enginar tohumunun faydaları ve kullanımı, enginar yaprağıyla neredeyse aynıdır. Üstelik kalori oranı çok düşük olduğu için diyet yapan insanların da gönül rahatlığıyla kullanabileceği bir besindir.
Enginar tohumunun faydaları nelerdir?- Enfeksiyona karşı korur, bağışıklığa etkisi yüksektir.
- Cilt güzelliğine etkisi yüksektir çünkü antioksidan özelliği vardır.
- Özellikle tip 1 diyabet olmak üzere, kandaki şeker miktarını düşürdüğü için diyabet hastalığına iyi gelmektedir.
- Karaciğer sağlığını korumada etkilidir.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Kabızlık sorunu olan insanların boşaltım sisteminin düzene girmesini sağlar.
- Kolesterol dengesi sağlar.
- Kalbin günlük temposu sebebiyle yorulma oranını en aza indirir, kalp sağlığını korur.
Enginar tohumu nasıl tüketilir?
Kullanımı enginar yaprağıyla neredeyse aynıdır. Hazırlanan enginar yaprağı çayının içerisine serpiştirilerek tüketilebilir. Yapılan bir enginar yemeğini süslemek amacıyla kullanıp aynı zamanda besin değeri yükseltilebilir. Yakışabileceğini düşündüğünüz herhangi bir yemeğin içinde hem lezzet vermek hem de yemeğin besin kalitesini yükseltmek amacıyla kullanılabilir.
21.01.2024 15:14:09
Enginar Tohumu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|