Enginar Üretimi

Enginar Üretimi, Kaliteli enginar yetiştirmek amacıyla ekilecek ürünün senelik mahsullerden dikilmesi gerekir. Enginar üretimi genel olarak bitki yetiştiriciliği olarak kaliteli verim oluşturmaktadır. Bitkisel olarak yetiştirilen ve daha sonra dikilen enginar 1. Kalite hasat oluşturacaktır. Fakat son zamanlarda gerçekleştirilen enginar tohumundan üretim enginarın 2.
Kalite hasat vermesine neden olmaktadır. Enginar filizlerinin iyi kalitede olası için dikilen enginar üretimi bitkisel üretim olmalıdır. Fakat yapılan araştırmalara göre tüketicilerin talebi ve uzmanların yapmış olduğu araştırmalarda tohum üretimi enginarın görünüm itibariyle ve tat olarak daha iyi olduğu belirtilmiştir. Bu sayede yetiştirilecek olan enginarın mahsulün uzun süreli yer kaplamadığı için senelik olarak üretimi tarım alanlarının yeterli olmadığı yerlerde olanak sağlamıştır.

Enginar Üretiminde Enginar Tohumu


Enginar çiçeklerinin tozlanması ve döllenme işlemi tamamlandığında hem yaprakları hem de taç oluşturan yapraklar beyazlar. Enginar üretiminde bitki erkek ve dişi organının meydana getirdiği tüylü olan kısım kurur ve tabla kısmında tohumlar meydana getirir. Enginar tohumları mor, siyah renginde ve kırçıllı bir yapıdadır. Çimlenme ömrünü 4 ile 6 yıl aralığında korumaktadır.

Enginar Üretimi Nasıl Yapılır?

  • Enginar üretiminde gerekli olan toprak: Enginar üretimi sağlıklı yapılması ve iyi hasat alınması için toprak oldukça önemlidir.
    Enginarın çok yıllık bir bitki olmasından dolayı toprağın derin, humuslu yapıya sahip topraklardan iyi üretim yapılır. Enginar kum olan ve yapı itibariyle zayıf toprakları sevmez. Enginar kumlu toprakta yetiştirildiği vakit enginar hasat zamanı kısalır fakat hasat edilen enginar kafası küçük olur, verim azalır yani bu husus avantaj sağlamaz. Yine de kumlu topraklarda üretim yapılacaksa sulama iyi yapılmalıdır. Aşırı derecede humus olan topraklarda ise enginar kökleri çürüyeceği için uygun toprak seçimi yapılmalıdır. Enginar üretiminde toprak pH derecesi 5 ile 6 olmalıdır. Organik madde miktarı ise yüzde 2 oranını geçmemelidir. Güney kısımlarda enginar üretimi yapılmalıdır.
  • Enginar üretimi için uygun olan hava: Enginar üretiminde uygun hava koşulları gündüz vakitlerinde 24 derece sıcaklıkta gece ise 12 derece olarak yetişme alanını uygun gören bir bitkidir. Enginar üretiminde iyi verim alınması için en uygun hava derecesi 8 derece ile 28 derece arasıdır. Bu sıcaklık değerlerinde sene boyunca enginar üretimi yapılabilir.

Enginar Üretimi İçin Gerekli Görülen Bakım Nasıl Yapılır?


Enginar üretimi yapılacak toprak iyi seçildiği taktirde üretim iyi olacaktır. Enginar üretiminde gerekli görülen bitkisel yetiştirme ya da çekirdek yetiştirme sonrasında enginar bitkisi sulamasına, uygun hava koşullarında üretimi yapılmasına, gübrelemeye, çapa yapmaya ve enginar temizliğine dikkat edilirse hasat oldukça iyi olacaktır.
20.01.2024 10:54:59
Enginar Üretimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Enginar Üretimi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Enginar Üretimi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024