Enginar Üretimi
Enginar Üretimi, Kaliteli enginar yetiştirmek amacıyla ekilecek ürünün senelik mahsullerden dikilmesi gerekir. Enginar üretimi genel olarak bitki yetiştiriciliği olarak kaliteli verim oluşturmaktadır. Bitkisel olarak yetiştirilen ve daha sonra dikilen enginar 1. Kalite hasat oluşturacaktır. Fakat son zamanlarda gerçekleştirilen enginar tohumundan üretim enginarın 2.
Kalite hasat vermesine neden olmaktadır. Enginar filizlerinin iyi kalitede olası için dikilen enginar üretimi bitkisel üretim olmalıdır. Fakat yapılan araştırmalara göre tüketicilerin talebi ve uzmanların yapmış olduğu araştırmalarda tohum üretimi enginarın görünüm itibariyle ve tat olarak daha iyi olduğu belirtilmiştir. Bu sayede yetiştirilecek olan enginarın mahsulün uzun süreli yer kaplamadığı için senelik olarak üretimi tarım alanlarının yeterli olmadığı yerlerde olanak sağlamıştır.
Enginar Üretiminde Enginar Tohumu
Enginar çiçeklerinin tozlanması ve döllenme işlemi tamamlandığında hem yaprakları hem de taç oluşturan yapraklar beyazlar. Enginar üretiminde bitki erkek ve dişi organının meydana getirdiği tüylü olan kısım kurur ve tabla kısmında tohumlar meydana getirir. Enginar tohumları mor, siyah renginde ve kırçıllı bir yapıdadır. Çimlenme ömrünü 4 ile 6 yıl aralığında korumaktadır.
Enginar Üretimi Nasıl Yapılır?- Enginar üretiminde gerekli olan toprak: Enginar üretimi sağlıklı yapılması ve iyi hasat alınması için toprak oldukça önemlidir.
Enginarın çok yıllık bir bitki olmasından dolayı toprağın derin, humuslu yapıya sahip topraklardan iyi üretim yapılır. Enginar kum olan ve yapı itibariyle zayıf toprakları sevmez. Enginar kumlu toprakta yetiştirildiği vakit enginar hasat zamanı kısalır fakat hasat edilen enginar kafası küçük olur, verim azalır yani bu husus avantaj sağlamaz. Yine de kumlu topraklarda üretim yapılacaksa sulama iyi yapılmalıdır. Aşırı derecede humus olan topraklarda ise enginar kökleri çürüyeceği için uygun toprak seçimi yapılmalıdır. Enginar üretiminde toprak pH derecesi 5 ile 6 olmalıdır. Organik madde miktarı ise yüzde 2 oranını geçmemelidir. Güney kısımlarda enginar üretimi yapılmalıdır.
- Enginar üretimi için uygun olan hava: Enginar üretiminde uygun hava koşulları gündüz vakitlerinde 24 derece sıcaklıkta gece ise 12 derece olarak yetişme alanını uygun gören bir bitkidir. Enginar üretiminde iyi verim alınması için en uygun hava derecesi 8 derece ile 28 derece arasıdır. Bu sıcaklık değerlerinde sene boyunca enginar üretimi yapılabilir.
Enginar Üretimi İçin Gerekli Görülen Bakım Nasıl Yapılır?
Enginar üretimi yapılacak toprak iyi seçildiği taktirde üretim iyi olacaktır. Enginar üretiminde gerekli görülen bitkisel yetiştirme ya da çekirdek yetiştirme sonrasında enginar bitkisi sulamasına, uygun hava koşullarında üretimi yapılmasına, gübrelemeye, çapa yapmaya ve enginar temizliğine dikkat edilirse hasat oldukça iyi olacaktır.
20.01.2024 10:54:59
Enginar Üretimi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|