Enginar Yemeği

Enginar yemeği; denildiğinde herkesin aklına farklı tarifler gelebilir. Aslında bu oldukça normal karşılanması gereken bir durumdur. Enginar hem görüntüsü hem de tadı itibariyle diğer sebzelerden ayrı özel bir sebzedir. Diğer sebzelerin pek çoğu bir parça olarak kullanılırken enginarın her kısmından ayrı ayrı yemek ve meze çeşitleri hazırlanabilir.
Hatta aynı kısmından bile hazırlanabilecek birçok çeşit bulunmaktadır. Enginar yemeğinden bazıları pirinçli enginar dolması, değişik malzemeyle yapılan enginar çanağı dolması, enginar kalbi salatası ve yemeğidir. Kalp ve ciğer dostu olarak bilinen enginarı çok fazla tüketmek bu açıdan çok kolaydır. Taze enginarı pişirilecek aşamaya getirmek biraz zordur. Bu nedenle çoğu kime bu sebzeyi pişirmekten korkar. Oysaki birkaç denemeden sonra eliniz alıştığında işiniz hiç de o kadar zor olmayacaktır. Ayrıca enginarın bazı kısımları piyasada hazır halde de satıldığından buradan temin edip kolaylıkla istediğiniz lezzetleri hazırlayabilirsiniz. Bu sebzeyle hazırlanan yemeklernadiren kıymalı olarak yapılabilse de asıl lezzeti zeytinyağlı olarak yapıldığında ortaya çıkar. Sağlıklı bir yaşamı alışkanlık haline getirmek isteyenler için enginarla hazırlanan yemekleriyi bir alternatif olabilir. Özellikle kalp hastaları gibi hayatını diyetle geçirmek zorunda kalanların enginar yemeğini öğünlerine eklemesi gerektiği uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. Enginarın her kısmı ayrı bir öneme sahip olsa da en kolay yemek enginar çanağı olarak adlandırılan kültür mantarına benzeyen kısmından yapılır.
Bu kısım hazır olarak satıldığı için mutfakta bize düşen görev enginarı doğramaktır. Tabi her yemeğin kendisine ait bazı önemli hususiyetleri ve püf noktaları bulunur. Güzel ve bembeyaz bir enginar pişirmek için enginarın kararmaması gerekir. Bunun için limonlu sudan istifade edilebilir.

Enginar yemeğinin malzemeleri

  • 5 adet çanak enginar,
  • 1 adet limonun suyu,
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1 adet orta boy patates,
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış bezelye,
  • 1 adet küçük boy havuç,
  • 1 miktar dere otu,
  • 1 fiske karabiber,
  • Yeteri kadar tuz,
  • Toz şeker,
  • Sıcak su,

Enginar yemeği nasıl yapılır?


Enginar çabuk kararan bir sebze olduğu için yemeği pişirmeye başlamadan önceki aşama çok önemlidir. Yemeğin içindeki enginarın beyaz görünümde kalması için yaklaşık enginarı birkaç saat öncesinden limonlu ılık suda bekletilmesi gerekir. Bunun için enginarı arzu edilen büyüklükte doğrayarak bu işlemem başlayabilirsiniz. Öngörülen süre dolduktan sonra yemeğin pişirilmesi aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle kuru soğanı yemeklik olarak doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte biraz tuz ekleyerek kısık ateşte sotelemeye başlayın. Diğer taraftan daha önce limonlu suda bekletilen enginarı birkaç su yıkayıp süzün. Patatesi de yemeklik doğrayıp her iki sebzeyi soğanlar ölmeye başladığında üzerine ilave edip bir süre daha kavurun. En son olarak halka şeklinde doğranan havucu ekleyip yemeğin suyunu ilave ederek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yemeğin pişme aşaması çok uzun sürmeyecektir. Enginar yemeğinin haşlanmış bezelyesi, tuzu, toz şekeri ve karabiberini de ilave edip pişinceye kadar kaynatın. Yemek piştiğinde ocağın altını kapatın ve daha önceden doğradığınız dereotunu ilave edip yemeği dinlendirin. Zeytin yağlı olarak yapılan bu yemeği ılık veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Yemeğin yanında sunabileceğiniz en iyi şey bir kâse yoğurttur. Enginar yemeğini arzu ederseniz kıymalı olarak ya da tavuk göğsü kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Fakat daha hafif beslenmeyi sevenler için zeytinyağlı olarak pişirilmesi tavsiye edilir. Şimdiden herkese afiyet olsun.
19.01.2024 15:41:10
Enginar Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Enginar Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Enginar Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Mart - 2024