Enginar Yetiştiriciliği

Enginar yetiştiriciliği, enginar her yerde olduğu gibi ülkemizin ılıman yerlerinde yetiştirilen kışlık sebzelerden biridir. Kışın sıcaklığın 0 derecenin altına düşmesi halinde enginar yapraklarında ve başlarında zarar oluşur. Ayrıca sıcaklık 20 derecenin üzerine çıktığında sebze daha az gelişir, sıcaklık 25 dereceyi aşarsa gelişimi durur. Kurak ve sıcak bölgelerde enginar yetiştiriciliği yapılırsa kalite az olur ve başlar sertleşir.
Bölgedeki ilk donlarda enginara zarar verir. Erkenci türlerde ürün elde edilmesi zorlaşır. İlkbaharda havalar sıcak geçerse enginarda acılaşma, liflenme, gevreklik kaybı gibi sorunlar oluşur. Sıcaklık arttığında çiçeklenme erken olur ve verimde azalma görülür. Ülkemizde enginar yetiştiriciliği için en uygun bölgeler Ege, Akdeniz ve Marmara bölgesidir. Enginarın gelişimi için 15-18 derece sıcaklık en makbulüdür. Havanın nemi ve sulama koşulları da uygun olmalıdır.

Enginar yetiştiriciliği ve toprak isteği


Çok yıllık bir bitki olan enginar humus bakımından zengin, drin bünyeli, drene edilmiş toprakları sever. Hafif, kumlu ve ağır karakterde olan topraklardan pek hoşlanmaz. Hafif topraklarda verim erken alınır, ancak başlar küçük kalır. Böyle topraklarda sulamaya da daha fazla ihtiyaç olur. Ağır karakterli topraklarda köklerin havasız kalması nedeniyle çürüme olur. Enginar pH değeri 6-6,5 olan toprakları sever. %2 oranında inorganik maddenin olması da yeterlidir. Erken ısınan güneye meyilli arazilerde enginar yetiştiriciliği yağmak erkenci türlerde avantajlıdır.
Gübreleme enginar yetiştiriciliğinde iki dönemde yapılmaktadır. Çok yıllık olduğu için ilk gübreleme oldukça önemlidir. Bitkinin gelişim sürecinde derin toprak işlemesinin ardından ikinci gübreleme yapılmalıdır. Bunların ardından tesis kurulabilir.

Enginar yetiştiriciliğinde kök, gövde, yaprak ve baş


Enginarın kök yapısı oldukça kuvvetlidir. Çok yıllık olduğu için kökü yetişme süresince kalınlaşır, odunlaşır ve siyah bir rizom meydana getirir. Burada saçak kökler meydana gelir. Rizom susuz dönemlerde de yaşamaya devam eder. Sulama yapıldığı zamanda tekrar gelişir. Bitkinin gözdesi 50-200 cm'ye kadar olur. Boyuna çizgili ve yuvarlak bir gözdeye sahiptir. Genellikle yeşil renkte, bazı hallerde mora çalan renkte olur. Gövdede almaşık dizilimli yapraklar sürer. Yaprakların yapısı farklı olabilir. Genellikle 50-80 cm'ye kadar büyürler. Oval ve uzun yapıda, hafif ya da çok parçalı olarak gelişebilirler. Yerli enginar denilen türde girintili çıkıntılı yapraklar olur. Enginarın ana sürgünün ucundaki baş enginar, yanlardaki sürgünlerde olanlarda kol enginar olarak tanımlanır. Başın çapı genellikle 3-15 cm olur, ağırlığı da 250-700 gram olur. Biçim olarak oval uzun, yuvarlak, basık, omuzlu oval şekildedir. Başın büyüklüğü enginar türleri türleri arasında farklı olabilir. Başın dış yaprakları koyu yeşil renkli, içindekilerde açık yeşil renktedir. Bazen mor menekşe renginde dış yapraklarda olabilir.

Enginar yetiştiriciliğinde çiçek


Bitkinin baş kısımları çiçekleri meydana getirir. Enginarın tüketilen yeri çiçek tomurcuklarıdır. Mor erguvan renkte olan çiçekler her başta 600-1200 kadar olur. Çiçek tablasının dış kısmından başlayan çiçeklenme, merkeze doğru artar. Her bir çiçeğin gelişimi 4-5 günde tamamlanır. Enginar başı hasat edilmediği zaman, tablasının orta kısmındaki tüylerle çevrili çiçek topluluğunda tohumlar meydana gelir. Tohumların olgunlaşması döllenmenin 35-40 sonrasında gerçekleşir. Siyah, mori koyu kahve olan tohumlar kılçıklı yapıdadır. 4-5 yıl kadar tohumların çimlenme özellikleri korunur. Karanlık ortamda 20-30 derece sıcaklıkta tohumlar 13-14 günde çimlenebilir.

Enginar yetiştiriciliğinde toprağın hazırlığı, ekim ve bakım nasıl yapılır?

Enginar yetiştiriciliği yapılacak toprak uzun süre işgal edilir. Bu nedenle toprağın hazırlığına önem verilmelidir. Derin işleme yapılmalı, ardından toprak havalandırılmalı, inceltilerek dikim için yerler hazırlanmalıdır. Tohumla üretim yapılacaksa fideler yetiştirilmelidir. Fidelerin yetiştirilmesi Mart Nisan aylarında tüplerde ya da saksılarda yapılır. 2-3 adet tohum saksıya dikilir ve çimlendirilir. Daha sonra saksılara alınarak bakımına başlanır. O yılın fideleri ertesi yıl dikilir. Enginar yetiştiriciliğinde vegetatif üretim dip sürgünleri ve memelerle yapılabilir. Daha çok dip sürgünleri kullanılır.

Enginar yetiştiriciliği sırasında çapalama önemlidir. Yabancı otların temizliği yapılmalıdır. Mevsime göre çapalama 2-3 defa yapılabilir. Sulama ise gelişme ve büyüme sürecinde ihmal edilmemelidir. Enginar fazla su isteyen bir bitkidir. Fakat ekim yapılan toprak ağır karakterde olursa, fazla sulama köklerde çürümeye neden olabilir. Buna çok dikkat edilmelidir.

Enginar yetiştiriciliğinde hasat enginarın kullanım amacına göre farklı olgunluk dönemlerinde yapılır. Konserve yapılacaksa tablaların iriliği önemlidir. Taze tüketim yapılaca ise dış yapraklar sertleşmeden hasat yapılmalıdır.
20.01.2024 14:40:26
Enginar Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Enginar Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Enginar Yetiştiriciliği"
Antalya bölgesinde yaşayan biri olarak sürekli olarak enginar fiyatlarının arttığını fark ettim. Bu sene enginar yetiştiriciliği gerçekleştirmek istiyorum. Acaba enginar yetiştiriciliği yaparken dikkat etmem gereken hususlar nelerdir? Ayrıca enginar üretimi sonrasında ciddi anlamda gelir etme imkanım bulunmakta mı? Yardımınız için şimdiden teşekkürler.
Cüneyt . 25.10.2018 18:54:06

Bebeklere Enginar

Bebeklere enginar, Enginar içinde bol miktarda potasyum, kalsiyum, fosfor, k vitamini ve manganez vardır. A vitaminden, B1 ve C vitaminden de çok zengin bir ...
Devamını Oku

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024