Etli Enginar Yemeği

Etli Enginar Yemeği, Enginar papatyalar familyasına ait bitkidir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ve Marmara bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır. Enginar bitkisinin sağlık açısından birçok faydası bulunur. Kalp hastalığı, kolesterol seviyesi ve kanser hastalarının giderilmesinde oldukça fayda sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi bulunur.
Karaciğer yağlanmanın giderilmesinde son derecede etkilidir. Ayrıca hücrelerini yenileyici özelliği sayesinde sindirim sistemine de büyük katkısı vardır. O nedenle küçük çocukları yeme alışkanlığının mutlaka kazandırılması gerekir.

Enginar her türlü yemekte kullanılır. İster zeytinyağlısı ister salatası, çorbası ve dolması yapılabilir. Et severler için etli enginar yemeği de tercih edilir. Hazırlaması ve yapımı oldukça kolaydır. Enginarlar marketlerde ve manavlarda soyulmuş şekilde satılmaktadır. Hazır şekilde satılan enginarlara çanak enginar adı verilir. Vakti olmayanlar hazır enginar da tercih edebilir. Akşam yemekleri için oldukça idealdir.

Etli enginar yemeği için gerekli malzemeler

  • 10 adet enginar çanağı
  • Yarım limonun suyu
  • 1 litre soğuk su
  • 300 gram kuşbaşı dana eti
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 1 su bardağı bezelye
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Zeytinyağı

Etli enginar yemeği nasıl yapılır?


Etli enginar yemeği yapımı için öncelikli olarak derin bir kaba limon suyu ve soğuk su konularak enginarlar bir müddet bekletilir.
Diğer bir yandan kuşbaşı doğranmış dana eti derin bir tencerede 2 çay bardağı zeytinyağı ile sotelenir. Diğer bir yandan soğanlar ve sarımsaklar yemeklik doğranır. Kuşbaşı etler saldığı suyu çekince içerisinde soğanlar ve sarımsaklar ilave edilir. Patates ve havuçların kabukları soyularak küp şeklinde doğranır. Soğanlar pembeleşince tencereye ilave edilir. Bezelye ister taze ister konserve olarak tercih edilebilir. Patates ve havuçlar yaklaşık 5-6 dakika kadar sotelendikten sonra bezelyeler de tencereye ilave edilir. Damak zevkine göre yemeğe salça da ilave edilir. Ancak enginar yemeklerinde çok fazla salça tercih edilmediğini de hatırlatmak gerekir. Tuz karabiber, pul biber ilave edilir. Daha sonra 3 bardak sıcak su ilave edilerek tüm sebzeler yaklaşık 20-25 dakika kadar pişmeye bırakılır. Bu süre sonunda enginarların suyu süzülerek iri küpler şeklide doğranır. Dereotu saplarından ayıklanarak ince ince kıyılır. Tenceredeki sebzelerin üzerine önce enginarlar daha sonra da dereotu ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır. Tencere kalan su durumuna göre 1 bardak daha su ilave edilebilir. Etli enginar yemeği 15-20 dakika kadar daha pişmeye bırakılır. Pişen etli enginar yemeği servis tabağına alınarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.
21.01.2024 14:38:11
Etli Enginar Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Enginar Yemeği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Etli Enginar Yemeği"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024