Kıymalı Enginar

Kıymalı Enginar, tarifini oluşturmada önce sizlere enginar hakkında kısa bilgi vermek istiyorum. Enginar, papatyagiller familyasına ait olan mor ve mavi renkte çiçekleriyle 40 ile 150 santim boya sahip çık yıllık bir bitki türüdür. Bu bitki genel olarak Güney Avrupa ve Ülkemizde ise Akdeniz yörelerinde yetişmektedir. Enginar bitkisi içerik itibariyle cynarin maddesi içeriğinden dolayı karaciğer ve safra kesesinde birikmiş olan nikotin maddesi, vücuda alınan alkol ve yağın vücuttan atılmasına olanak sağlar.
Bunun yanı sıra vücutta oluşan amonyak ve kolesterolün azalmasına yardımcı olur. Enginar bol miktarda A vitamini ve B vitamini içerdiği için atardamar kireçlenmesine iyi gelmektedir. Bunun haricinde cinsel gücü arttırır, ateş düşürücü etkisi vardır, kuvvet verici ve iştah açıcı etkileri olmaktadır. İshal oluşumu, sarılık, sinir sistemi rahatsızlıkları ve romatizma oldukça iyi gelmektedir.

Kıymalı Enginar Yapılışında Kullanılan Malzemeleri

  • 5 adet taze enginar
  • 2 adet taze havuç
  • 2 dış sarımsak
  • 4 yemek kaşığı doğal sızma zeytinyağı
  • 150 gram kadar taze kuzu kıyması
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 kaşık bulgur ya da 3 kaşık pirinç
  • 1 adet tavuk bulyon ya da 2-3 kaşık et, tavuk suyu
  • 3-4 dal dereotu

Kıymalı Enginar Nasıl Yapılır?


Kıymalı enginar yapılışına ilk olarak taze olarak aldığımız ya da varsa bahçemizden topladığımız enginarları iyice yıkayarak süzüp doğrama tahtasında küp-küp doğrayarak başlayalım.
Doğranan enginarları bir kaba alalım. Domatesleri de aynı şekilde temiz yıkadıktan sonra küp-küp doğrayalım. Sarımsaklı soyup ince ince kıyalım. Kuru soğanları da ince ince kıyalım. Havuçları ve dereotunu da güzelce doğradıktan sonra hazır olan doğal sızma zeytinyağını bir tavaya alarak iyice kızdıralım. Kızan yağın içerisine kıymayı, sarımsağı ve doğranmış olan kuru soğanları ilave edelim. Tavaya koyulan malzemelerin rengi değişinceye kadar kavuralım ve kavrulan malzemeleri 3 dakika kadar kısık ateşte bırakalım. Daha sonra havucu da ilave ederek aralıklı olarak karıştıralım. Havuç eklendikten sona birkaç dakika daha pişirelim ve hazırlanan enginar, domates, bulguru da ilave edelim. Tavaya alınan bütün malzemelerin üzerine et ya da tavuk suyu ilave ederek malzemelerin üzerine çıkacak şekilde şu ekleyelim. Biraz karıştırıp tavanın kapağını kapatalım ve yaklaşık olarak 20 dakika kadar orta ateşte pişirelim. 2 dakika sonra enginarları kontrol ederek çatal batırdığımızda batıyorsa kısık ateşe alıp 5 dakika kadar daha pişirelim.5 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve ince ince kıyılan dereotunu da ilave ederek karıştıralım ve ılık olduğu zaman servis tabaklarına alarak servise sunalım. Kıymalı enginar hazır.

Afiyet olsun.
20.01.2024 14:30:14
Kıymalı Enginar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kıymalı Enginar Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Enginar"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024