Yapraklı Enginar Dolması

Yapraklı enginar dolması, zeytinyağlı yemekler içerisinde yer alır. Özellikle Ege yöresinde sıklıkla yapılan yemek olması bakımından besleyici özelliğinden yararlanılır. Sakız enginarı ile yapılan yapraklı enginar dolması oldukça lezzetlidir. Ayrıca Bayrampaşa cinsi enginardan da yapılması tavsiye edilirken; sakız cinsi enginardan yapılması lezzetinin daha güzel olmasını sağlar.
Meşakkatli olmasının yanı sıra özel misafirlere veya hafta sonlarında çocuklara yapılarak tüketildiği görülür. Çocuklarla yapılarak birlikte güzel vakit geçirilmesi de sağlanır. Enginarın tüketilerek vücudun gerekli besin ihtiyacının karşılanması için içeriğindeki maddelerden fayda sağlanır. Enginarın içerdiği bileşenler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanırken; çocukların daha sağlıklı büyümesine fayda sağlar. Şimdiye yapraklı enginar dolması yapımını sizlerle paylaşalım.

Yapraklı enginar dolması için gerekli malzemeler

  • 8 adet yapraklı sakız enginar
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 adet kuru soğan
  • Bir bağ dereotu
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Gerekli miktarda sıcak su
  • Bir tatlı kaşığı karabiber

Yapraklı enginar dolması nasıl yapılır?


Öncelikli olarak enginarın sap kısmı kesilerek yaprağının kenarında bulunan ölü yapraklar kesilerek temizleme işlemi gerçekleştirilir. Kenarındaki otsu yaprakları temizlendikten sonra enginarların bol su ile yıkanmasının sonrasında yaprakların daha rahat açılması için tezgâha yavaş yavaş vurularak yaprakların kolay açılması sağlanır.
Ayrıca enginarın üstünde bulunan tepesinin kesilmesiyle kenara konur.

Diğer taraftan bir kabın içerisine limon sıkılarak içerisine 2 su bardağı sıcak su ve tuz konularak kesilen sapları içerisine konulur. Böylece kararması önlenir. Enginarın alt kısmı kesilerek düzgün olacak şekilde kesilmesi gerekir. Sonra yaprakların tepesinden düz olacak şekilde kesilme işlemi uygulanır. Sonrasında enginarların limonlu suyun içerisine konulması ile beklemesi gerekir. Bir saat kadar limonlu suda bekletilmesinin ardından doldurma işlemi için enginarlar hazır olur.

Diğer taraftan iç harcın hazırlanması için pirincin bol su ile yıkanması ile suyunun süzülmesi için bekletilir. Diğer taraftan soğan soyularak ince ince doğranıp bir kabın içerisine konur. Ardından pirinç içerisine ilave edilir. Dereotu bol suda yıkandıktan sonra doğranarak iç harcın içerisine ilave edilir. İçerisinde bir miktar zeytinyağı, şeker, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılması gerekir. Böylece iç harcı da hazırlanır.

Bekleyen enginar sudan çıkartılarak orta kısmında bulunan tüylü kısmı kabak oyacağı ile kesilerek çıkartılır. Ancak enginarın alt kısmında bulunan etli kısmına zarar vermeden tüylü alanın çıkartılması gerekir. Böylece temizlenmiş olan enginarların yapraklarının arası doldurularak yapraklı enginar dolması hazırlanır. Bütün enginarların yapraklarının arasında bir çay kaşığı kadar pirinç konularak doldurulması sağlanır. Tencerenin içerisine doldurulan enginar konularak pişirmek için hazırlanır. Limonlu suyun içerisinde bekletilen saplarında üzerine konulması gerekir. Üzerine biraz limon suyu ve kalan zeytinyağı dökülerek üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave edilir. Kaynamaya başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılarak ocağın altı kısılarak, kısık ateşte yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Enginar yaprakları yumuşadığı zaman pişip pişmediğini kontrol etmek için pirinçlerin kontrol edilmesi gerekir. Pirinçler pişmiş ise ocağın altı kapatılarak soğuması için bekletilir. Zeytinyağlı enginarlı dolma yemeği soğuk tüketilen yemekler içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı soğuması önemlidir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servise hazır edilir. Yapraklı enginar dolması servise hazırdır.
20.01.2024 14:33:28
Yapraklı Enginar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Yapraklı Enginar Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Yapraklı Enginar Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024