Zeytinyağlı Enginar Dolması

Zeytinyağlı enginar dolması, deve dikeni ailesinden olan enginar, en iyi C ve K vitamini kaynaklarından biridir. Son derece yüksek miktarda lif içermesi nedeni ile karaciğerin yanı sıra sindirim problemleri olanlarında bol bol tüketmesi gereken sebzelerin başında gelir. Kolesterol sıkıntısı olanlarda enginarı bol bol tüketmelidir. Ayrıca enginar bilinen en önemli antioksidan kaynağıdır.
Enginarın en bilindik pişirilme şekli olan zeytinyağlı enginar dolması özellikle et yemeklerinin yanında nefis bir garnitür olma özelliği taşır. Tam bir kalsiyum deposu olan enginarı süsleyerek çocuklarınızın da bol bol tüketmesini sağlamalısınız.

Zeytinyağlı enginar dolması için gereken malzemeler

  • 6 adet soyulmuş temizlenmiş enginar
  • Yarım su bardağı bezelye
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet orta boy yemeklik kuru soğan
  • 1 kahve fincanı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı soğuk su
  • Ve üzerini süslemek için ince kıyılmış dere otu

Zeytinyağlı enginar dolması nasıl yapılır?


Enginarları satın aldıktan sonra suyu ile muhafaza etmeye dikkat edin. Limon sıkılmış su dolu bir kabın içerisine attığınız enginarları güzelce yıkayın. Patatesleri ve havuçları garnitür malzemesi halinde küp şeklinde doğrayın. Bezelye, havuç ve patatesi karıştırarak bir kenara alın. Enginarları yayvan bir tencereye birbirlerinin üzerine gelmeyecek şekilde dizin.
Yemekli kuru soğanı piyazlık doğrayın ve her bir enginarın üzerine azar azar serpiştirin. Hazırlamış olduğunuz havuç, patates ve bezelye karışımından enginarların çukur kısımlarına doldurun. Toz şekeri de azar azar her bir enginara denk gelecek şekilde serpiştirin. Tuzunu da aynı şekilde damak tadınıza göre ayarlayıp üzerlerine ekledikten sonra sızma zeytinyağını enginarların üzerine gezdirin. Tencerenin dip kısmına soğuk suyu da ekledikten sonra kaynayana kadar yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte enginarlar ve iç malzeme yumuşayana kadar pişirin. Zeytin yağlı enginar dolması pişince üzerlerine ince kıyılmış dere otu serpiştirin ve tencerenin kapağını kapatın ki dere otları da buharla bir nebze yumuşasın. Soğuduktan sonra şık bir sunum tabağında servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
19.01.2024 02:38:28
Zeytinyağlı Enginar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Zeytinyağlı Enginar Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Enginar Dolması"
Sanırım son zamanlarda aşırı derecede dışarıdan tükettiğimiz gıdalar kolesterol oluşmasına neden oldu. Enginarın bu konuda şifa kaynağı olduğunu duydum. Acaba zeytinyağlı enginar dolması yapmak için almam gereken malzemeler nelerdir? Yapılışı ve hazırlanışı nasıldır? Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Okan . 29.09.2018 08:23:27

Konserve Enginar

Konserve enginar, Yaz mevsiminin olmazsa olmaz sebzelerinden olan enginar hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli bir sebzedir. Fakat bu lezzetli, güzel ve...
Devamını Oku

Enginar Kapsülü

Enginar kapsülü; İçeriğinde birtakım yararlı bileşenler ile oldukça faydalı vitaminler bulunduran enginar bitkisi, sağlık açısından olan avantajları bakımınd...
Devamını Oku

Terbiyeli Enginar Yemeği

Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer za...
Devamını Oku

Patatesli Enginar Yemeği

Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme usulle...
Devamını Oku

Patatesli Enginar

Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça zengin ...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Enginar Yemeği

Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bir sebze...
Devamını Oku

Enginar Sapı Yemeği

Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukça seven...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Dolması

Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları olan bir...
Devamını Oku

Hamilelikte Enginar

Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görü...
Devamını Oku

Fırında Enginar

Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. En...
Devamını Oku

Kıymalı Enginar Dolması

Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de g...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı Çayı

Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yarar...
Devamını Oku

Taze Enginar

Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştiril...
Devamını Oku

Enginar Haşlama

Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gere...
Devamını Oku

Enginar Temizleme

Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak ...
Devamını Oku

Baklalı Enginar

Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çe...
Devamını Oku

Enginar Yaprağı

Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsız...
Devamını Oku

Çanak Enginar

Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alte...
Devamını Oku

Enginar Garnitürlü

Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeyt...
Devamını Oku

Enginar Kalbi

Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bili...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024