Enginar Fidesi Enginar, çok yıllık bir sebze olup, fidesiyle yetiştiriciliği oldukça kolay yapılabilir. Yetiştirildiği yerde 8-10 yıl boyunca kalabilen ve uzun süre ürün verme özelliğine sahip olan enginar fidesinin gövdesi 200 cm'ye kadar ulaşabilir. Ilıman iklimlere daha iyi uyum sağlayan bu bitki, yüksek besin değerine sahiptir. Aynı zamanda yaprağı da oldukça şifalıdır. Tohumdan üretilmiş fidelerden enginar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler, enginar fidesi yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olduklarında bu şifalı bitkiyi yetiştirmenin oldukça kolay olduğunu göreceklerdir. Enginar fidesi, kış aylarında 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda oldukça zarar görürken, 20 dereceden daha fazla sıcaklıklarda ise fazla gelişim göstermez. Sıcak ve kurak bölgelerde baş bölgesi sertleşerek kalitesi düşen enginar fidesini ilk donlardan korumaya özen göstermelidir. Enginar fidesi yetiştiriciliği açısından en uygun bölgeler Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleridir. Enginar Fidesinin Toprak İsteği Çok yıllık bir bitki olan enginar fidesi, humus açısından zengin ve drene yapılmış topraklarda daha iyi yetişir. Kumlu ya da ağır karakterli topraklardan hoşlanmayan bu bitki, hafif kumlu topraklarda yetiştirildiğinde erken verim alınır. Ancak bu durum, başlarının küçük gelişmesine ve verimin azalmasına yol açar. Bu nedenle, enginar fidesi yetiştiriciliği hafif kumlu topraklarda yapılacaksa sulamaya daha fazla özen gösterilmelidir. Ağır karakterli topraklar ise enginar fidesi için uygun değildir, çünkü bu topraklarda fidelerin kökleri havasız kalır ve çürümesine neden olur. Enginar fidesi yetiştirileceği toprağın pH oranının 6.0-6.5 olmasına özen gösterilmelidir. Gübreleme Enginar fidesi yetiştiriciliğinde, plantasyon yapılmadan önce uygulanacak olan gübreleme işlemi verim açısından büyük önem taşır. Bunun yanı sıra, fidenin gelişme döneminde derin toprak işlemesinin yapılmasının ardından çiftlik gübresi toprağa karıştırılarak verilebilir. Ayrıca, fosfor ve potasyum gübreleri de enginar fidesi yetiştiriciliğinde tercih edilen gübreler arasındadır. Çapalama Fide dikildikten sonra, gelişme döneminde toprağı kabartmak ve zararlı otları temizlemek için çapalama yapılması gerekir. Hasada kadar 2-3 defa çapalama işleminin yapılması, enginar verimi açısından oldukça önemlidir. Sulama Enginar fidesinin özellikle gelişme döneminde suya daha fazla ihtiyaç duyacağı için kış döneminde yağışlar başlayana kadar bol ve düzenli su verilmelidir. Enginar fidesi yetiştirilirken, özellikle hasattan önce yeteri kadar yağış yoksa sulama daha ağırlıklı yapılmalıdır. Susuz kaldığı takdirde verim ve kalitesi büyük oranda düşeceği için enginar fidesi yetiştirilmesinde sulama büyük önem taşır. Sulama işlemi yapılırken karıkla sulama yöntemi uygulanmasında fayda vardır. Sürgün İlkbahar mevsiminde veya yaz sonunda fidelerde çıkan sürgünler, bitkinin köküne zarar vermeden gövdeden alınmalıdır. Enginar fidesi yetiştirmede sürgünlerin alınması, fidenin daha iyi kuvvet almasını sağlayacaktır. Hasat Enginarın olgunluğa erişmesi, kullanıldığı yere göre değişebileceği için hasat zamanı değişir. Eğer taze olarak tüketilecekse yapraklar sertleşmeden hasat yapılır. Ancak konserve yapımında kullanılacak enginarlar tam boyuna ulaştığında hasat edilir. Hasadı yapılan enginarların tazeliğinin korunması için su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Enginar fidesi, yaklaşık 3 yıl geçtikten sonra daha verimli olur. |