Enginar Fidesi Yetiştiriciliği
26 Haziran 2024

Enginar Fidesi Yetiştiriciliği

Enginar Fidesi

Enginar, çok yıllık bir sebze olup, fidesiyle yetiştiriciliği oldukça kolay yapılabilir. Yetiştirildiği yerde 8-10 yıl boyunca kalabilen ve uzun süre ürün verme özelliğine sahip olan enginar fidesinin gövdesi 200 cm'ye kadar ulaşabilir. Ilıman iklimlere daha iyi uyum sağlayan bu bitki, yüksek besin değerine sahiptir. Aynı zamanda yaprağı da oldukça şifalıdır. Tohumdan üretilmiş fidelerden enginar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler, enginar fidesi yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olduklarında bu şifalı bitkiyi yetiştirmenin oldukça kolay olduğunu göreceklerdir.


Enginar fidesi, kış aylarında 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda oldukça zarar görürken, 20 dereceden daha fazla sıcaklıklarda ise fazla gelişim göstermez. Sıcak ve kurak bölgelerde baş bölgesi sertleşerek kalitesi düşen enginar fidesini ilk donlardan korumaya özen göstermelidir. Enginar fidesi yetiştiriciliği açısından en uygun bölgeler Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleridir.

Enginar Fidesinin Toprak İsteği

Çok yıllık bir bitki olan enginar fidesi, humus açısından zengin ve drene yapılmış topraklarda daha iyi yetişir. Kumlu ya da ağır karakterli topraklardan hoşlanmayan bu bitki, hafif kumlu topraklarda yetiştirildiğinde erken verim alınır. Ancak bu durum, başlarının küçük gelişmesine ve verimin azalmasına yol açar. Bu nedenle, enginar fidesi yetiştiriciliği hafif kumlu topraklarda yapılacaksa sulamaya daha fazla özen gösterilmelidir. Ağır karakterli topraklar ise enginar fidesi için uygun değildir, çünkü bu topraklarda fidelerin kökleri havasız kalır ve çürümesine neden olur. Enginar fidesi yetiştirileceği toprağın pH oranının 6.0-6.5 olmasına özen gösterilmelidir.

Gübreleme

Enginar fidesi yetiştiriciliğinde, plantasyon yapılmadan önce uygulanacak olan gübreleme işlemi verim açısından büyük önem taşır. Bunun yanı sıra, fidenin gelişme döneminde derin toprak işlemesinin yapılmasının ardından çiftlik gübresi toprağa karıştırılarak verilebilir. Ayrıca, fosfor ve potasyum gübreleri de enginar fidesi yetiştiriciliğinde tercih edilen gübreler arasındadır.

Çapalama

Fide dikildikten sonra, gelişme döneminde toprağı kabartmak ve zararlı otları temizlemek için çapalama yapılması gerekir. Hasada kadar 2-3 defa çapalama işleminin yapılması, enginar verimi açısından oldukça önemlidir.

Sulama

Enginar fidesinin özellikle gelişme döneminde suya daha fazla ihtiyaç duyacağı için kış döneminde yağışlar başlayana kadar bol ve düzenli su verilmelidir. Enginar fidesi yetiştirilirken, özellikle hasattan önce yeteri kadar yağış yoksa sulama daha ağırlıklı yapılmalıdır. Susuz kaldığı takdirde verim ve kalitesi büyük oranda düşeceği için enginar fidesi yetiştirilmesinde sulama büyük önem taşır. Sulama işlemi yapılırken karıkla sulama yöntemi uygulanmasında fayda vardır.

Sürgün

İlkbahar mevsiminde veya yaz sonunda fidelerde çıkan sürgünler, bitkinin köküne zarar vermeden gövdeden alınmalıdır. Enginar fidesi yetiştirmede sürgünlerin alınması, fidenin daha iyi kuvvet almasını sağlayacaktır.

Hasat

Enginarın olgunluğa erişmesi, kullanıldığı yere göre değişebileceği için hasat zamanı değişir. Eğer taze olarak tüketilecekse yapraklar sertleşmeden hasat yapılır. Ancak konserve yapımında kullanılacak enginarlar tam boyuna ulaştığında hasat edilir. Hasadı yapılan enginarların tazeliğinin korunması için su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Enginar fidesi, yaklaşık 3 yıl geçtikten sonra daha verimli olur.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Baklalı Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Baklalı Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Yaprağı Nasıl Pişirilir?

Enginar Yaprağı Nasıl Pişirilir?

Bezelyeli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Bezelyeli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Suyu Zayıflatır mı?

Enginar Suyu Zayıflatır mı?

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Çiğ Yenir mi?

Enginar Çiğ Yenir mi?

Güncel

Konserve Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Konserve Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Enginar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Kaç Kalori?dir?

Enginar Kaç Kalori?dir?

Enginar Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Enginar Yaprağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Mantarlı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Çanağı Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Çanağı Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Nasıl Ayıklanır?

Enginar Nasıl Ayıklanır?

Enginar Faydaları Nelerdir?

Enginar Faydaları Nelerdir?

Enginar Nasıl Pişer?

Enginar Nasıl Pişer?

Etli Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İç Baklalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

İç Baklalı Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Enginar Hapı Faydaları Nelerdir?

Enginar Hapı Faydaları Nelerdir?

Sebzeli Enginar Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Enginar Tarifi ve Malzemeleri