Enginar Fidesi

Enginar Fidesi

Enginar Fidesi, Çok yıllık bir sebze olan enginar fidesi yetiştiriciliği oldukça kolay yapılabilir. 8-10 yıl boyunca yetiştirildiği yerde kalan ve uzun süre ürün verme özelliğine sahip olan enginar fidesi gövdesi 200 cm ye kadar ulaşabilir. Ilıman iklimlere daha iyi uyum sağlayan enginar besin değeri yüksek bir sebzedir. Aynı zamanda yaprağı da oldukça şifalıdır. Tohumdan üretilmiş fidelerden enginar yetiştiriciliği yapmak isteyen kişiler enginar fidesi yetiştiriciliği hakkında bilmeniz gerekenleri öğrendiğiniz takdirde bu şifalı bitkiyi yetiştirmenin oldukça kolay olacak.
Enginar fidesi yetiştiriciliği, kış aylarında 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda oldukça zarar gören enginar fidesi 20 dereceden daha fazla sıcaklarda ise fazla gelişim göstermez. Sıcak ve kurak olan bölgelerde baş bölgesi sertleşerek kalitesi düşen enginar fidesini ilk donlardan korunmaya özen göstermelidir. Enginar fidesi yetiştiriciliği açısından en uygun bölgeler Akdeniz, Ege ve Marmara bölgeleridir.

Enginar fidesinin toprak isteği, çok yıllık bitki olmasından dolayı enginar fidesi humus açısından zengin ve drene yapılmış olan topraklarda daha iyi yetişir. Kumlu ya da ağır karakterli topraklardan hoşlanmayan bu bitki hafif kumlu topraklarda yetiştirildiği takdirde erken verim alınır. Ancak bu durum başlarının küçük gelişmemesine ve verimin azalmasına yol açar. Bu nedenle enginar fidesi yetiştiriciliği hafif kumlu topraklarda yapılacaksa sulamaya daha iyi önem verilmelidir. Ağır karakterli topraklarda enginar fidesi için uygun değildir. Bu topraklarda fidelerin kökleri havasız kalır ve bu durumda çürümesine neden olur. Bunun için enginar fidesi yetiştirileceği için toprağın pH oranı 6.0-6.5 olmasına özen gösterilmesi gerekir.

Gübreleme, enginar fidesi yetiştiriciliğinde plantasyon yapılmadan evvel uygulanacak olan gübreleme işlemi verim açısından büyük önem taşır. Bunun yanı sıra fidenin gelişme döneminde derin toprak işlemesinin yapılmasının ardından çiftlik gübresi toprağa karıştırılarak verilebilir. Ayrıca fosfor ve potasyum gübreleri de enginar fidesi yetiştirilmesinde tercih edilen gübreler arasındadır.

Çapalama, fide dikildikten sonra gelişme döneminde toprağı kabartmak için zararlı otların temizlenmesi gerekir. Hasada kadar 2-3 defa çapalama işleminin yapılması enginar verimi açısından oldukça önemlidir.

Sulama, enginar fidesinin özellikle de gelişme döneminde suya daha fazla ihtiyaç duyacağı için kış döneminde yağışlar başlayana kadar bol ve düzenli su verilmelidir. Enginar fidesi yetiştirilirken özellikle hasattan evvel yeteri kadar yağış yoksa sulama daha ağırlıklı yapılmalıdır. Susuz kaldığı takdirde verim ve kalitesi büyük oranda düşeceği için enginar fidesi yetiştirilmesinde sulama büyük önem taşır. Sulama işlemi yapılırken karıkla sulama yöntemi uygulanmasında fayda vardır.

Sürgün, ilkbahar mevsiminde veya yaz sonunda fidelerde çıkan sürgünler bitkinin köküne zarar vermeden gövdeden alınmalıdır. Enginar fidesi yetiştirmede sürgünlerin alınması fidenin daha iyi kuvvet almasını sağlayacaktır.

Hasat, enginarın olgunluğa erişmesi kullanıldığı yere göre değişebileceği için hasat zamanı değişir. Eğer taze olarak tüketilecekse yapraklar sertleşmeden hasat yapılır. Ancak konserve yapımında kullanılacak enginarlar tam boyuna ulaştığında hasat edilir. Hasadı yapılan enginarlar tazeliğinin korunması için su ile temas etmemesine özen gösterilmelidir. Enginar fidesi yaklaşık 3 yıl geçtikten sonra daha verimli olur.
Son Güncelleme : 05.11.2018 16:50:41
Enginar Fidesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Enginar Fidesi Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Enginar Fidesi"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görünümünde olduğu için dış görünüşü ile dikkat çeken sağlıklı besindir. Enginar hamile bayanların çok...
Fırında Enginar
Fırında Enginar
Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. Enginar özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen bir lezzettir. Fakat günümüz...
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hemde görünüm olarak iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok değer...
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yararlı bir çay vardır. Daha önceden çok az ülkede yalnız ticareti yapılırdı. Son yıllarda enginar artı...
Taze Enginar
Taze Enginar
Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştirilmektedir. Haziran temmuz ayları arasında mavi mor renkli çiçekler açar. 50-150 cm boyları ars...
Enginar Haşlama
Enginar Haşlama
Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Enginar çok eski çağlardan bugüne kadar sindirim organlarından tutun da ...
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak bilinen yaprağının oluşturduğu baş kısmıdır. Çiçek açmadan çiçek tablası üzerinde tüylenmeler...
Baklalı Enginar
Baklalı Enginar
Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çeşidi vardır. İç bakla enginar tariflerine ayrı bir lezzet ve güzellik katar. İlk duyulduğunda...
Enginar Yaprağı
Enginar Yaprağı
Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Tam bir mineral deposu olan enginar çeşitli yemeklerde ku...
Çanak Enginar
Çanak Enginar
Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alternatif olabilir. Ben çocukluğumda pazarda gördüğüm enginarın mantar olduğunu düşünürdüm. Daha...
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeytinyağlı pişirilir. Özellikle mevsiminde iken enginarın garnitürlü salatasını, sebzeli enginar...
Enginar Kalbi
Enginar Kalbi
Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bilinir. Enginar daha zeytinyağlı yemek pişirme kültürünün hakim olduğu yörelerde pişirilen bir sebzedir...

 

Enginar Sapı
Enginar Suyu
Enginar Çiçeği
Enginar Nasıl Temizlenir
Enginar Üretimi
Enginar Nasıl Pişer
Bezelyeli Enginar Yemeği
Düdüklüde Enginar
Enginar Nasıl Haşlanır
Bebeklere Enginar
Konserve Enginar
Enginar Kapsülü
Terbiyeli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Yaprağı Dolması
Hamilelikte Enginar
Fırında Enginar
Kıymalı Enginar Dolması
Enginar Yaprağı Çayı
Taze Enginar
Enginar Haşlama
Enginar Temizleme
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Popüler İçerik
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer ...
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme...
Patatesli Enginar
Patatesli Enginar
Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça...
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bi...
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukç...
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019