Enginar Çanağı

Enginar Çanağı

Enginar çanağı; görüntüsü itibariyle sapsız mantara benzer. Bitki hem kalp hem de karaciğer için çok faydalıdır. Taze enginar yeşil ve sert yapraklara sahiptir. Dışında bulunan kabuklar soyulduğunda çanak kısmı ortaya çıkar. Çanak enginarda tıpkı taze enginar gibi bir kısım malzemeyle doldurularak harika lezzetlerin oluşmasını sağlar. Pek çok sebze piştiğinde çiğ halinden çok farklı bir hal alır. Hatta bir çoğu tanınamaz bir hale bürünür. Oysaki enginar çanağı diğer birçok sebzeden bu yönüyle farklıdır. Bu özelliği sayesinde sebzeyi hangi malzemeyle doldurursanız doldurun harika bir görüntüye sahip olur. Özellikle misafir ve özel günler için hazırlayacağınız sofralarda bu şık görüntüsünden yaralanabilirsiniz. Bitki daha çok zeytinyağı kullanılarak pişirilir. Akdeniz ve Ege Bölgesi mutfağında çok fazla tercih edilen çanak enginar iyi bir meze ve zeytinyağlı çeşididir. Tavuk, kıyma veya çeşitli sebzelerle doldurulan sebzenin servisi de çok kolay olduğu için kalabalık misafirler için gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

Enginar çanağı dolmasının yapımı için gerekli olan malzemeler:
  • 6 adet enginar çanağı,
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu,
  • Su
İç harcı;
  • 200 gr. dana kıyma,
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 1 adet büyük boy kuru soğan,
  • 1/2 adet havuç,
  • 1 yemek kaşığı konserve bezelye,
  • 1 adet küçük boy patates,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • Yarım çay kaşığı toz şeker,
  • Yeteri kadar tuz,
  • Yarım demet dereotu,
  • Sıcak su.
Hazırlanışı: Yemeğin yapımı için daha önceden ayıklanan sebzeyi iyice yıkayın ve bir tencereye dizin. Üzerine limon suyu, tuz ve ılık su ilave ederek haşlayın. Haşlandıktan sonra soğuması için bir kenara alın.
Haşlanan sebzeyi doldurmak için iç harcını hazırlamaya başlayabilirsiniz. Bunun için ilk önce havuç ve patatesi küp küp doğrayıp tuzlu suda haşlayın. Suyunu çekecek kadar koymaya özen gösterin. Diğer taraftan kuru soğanı yemeklik doğrayın ve biraz zeytin yağıyla birlikte kıymayı da ilave ederek soteleyin. Kıyma ve soğan sotelendiğinde içerisine haşlanan sebzeleri ve konserve bezelyeyi ilave edip karıştırın. En son olarak baharat ve tuzunu da ekleyip harcı hazır hale getirin. Elde edilen harcı çanakların içine doldurun. Enginar çanaklarını yan yana uygun ebatta bir tencereye dizip üzerine sıcak suyla kalan zeytin yağını ve 1 fiske toz şekeri ilave edip yaklaşık 20 dakika boyunca kısık ateşte pişirin. Enginar çanağı dolması piştiğinde üzerine ince doğranmış dereotunu döküp ılık olarak servis edin. Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 11.11.2018 00:48:33
Enginar Çanağı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Enginar Çanağı Yorumları

şifre Kırmızı sayı

1 Yorum Yapılmış "Enginar Çanağı"
Merhaba enginar çanağı yapmak için enginarları aldım daha önce de yapmıştım ama enginara baharat geçmediği için harcı baharatlı da olsa tadı güzel olmamıştı. Enginara tuz gibi baharatların geçmesi için enginarı baharatlı suyun içinde bekletsem olur mu?
Hilye . 30.09.2018 08:37:58
CEVAP YAZ
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görünümünde olduğu için dış görünüşü ile dikkat çeken sağlıklı besindir. Enginar hamile bayanların çok...
Fırında Enginar
Fırında Enginar
Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. Enginar özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen bir lezzettir. Fakat günümüz...
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hemde görünüm olarak iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok değer...
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yararlı bir çay vardır. Daha önceden çok az ülkede yalnız ticareti yapılırdı. Son yıllarda enginar artı...
Taze Enginar
Taze Enginar
Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştirilmektedir. Haziran temmuz ayları arasında mavi mor renkli çiçekler açar. 50-150 cm boyları ars...
Enginar Haşlama
Enginar Haşlama
Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Enginar çok eski çağlardan bugüne kadar sindirim organlarından tutun da ...
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak bilinen yaprağının oluşturduğu baş kısmıdır. Çiçek açmadan çiçek tablası üzerinde tüylenmeler...
Baklalı Enginar
Baklalı Enginar
Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çeşidi vardır. İç bakla enginar tariflerine ayrı bir lezzet ve güzellik katar. İlk duyulduğunda...
Enginar Yaprağı
Enginar Yaprağı
Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Tam bir mineral deposu olan enginar çeşitli yemeklerde ku...
Çanak Enginar
Çanak Enginar
Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alternatif olabilir. Ben çocukluğumda pazarda gördüğüm enginarın mantar olduğunu düşünürdüm. Daha...
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeytinyağlı pişirilir. Özellikle mevsiminde iken enginarın garnitürlü salatasını, sebzeli enginar...
Enginar Kalbi
Enginar Kalbi
Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bilinir. Enginar daha zeytinyağlı yemek pişirme kültürünün hakim olduğu yörelerde pişirilen bir sebzedir...

 

Enginar Sapı
Enginar Suyu
Enginar Çiçeği
Enginar Nasıl Temizlenir
Enginar Üretimi
Enginar Nasıl Pişer
Bezelyeli Enginar Yemeği
Düdüklüde Enginar
Enginar Nasıl Haşlanır
Bebeklere Enginar
Konserve Enginar
Enginar Kapsülü
Terbiyeli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Yaprağı Dolması
Hamilelikte Enginar
Fırında Enginar
Kıymalı Enginar Dolması
Enginar Yaprağı Çayı
Taze Enginar
Enginar Haşlama
Enginar Temizleme
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Popüler İçerik
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer ...
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme...
Patatesli Enginar
Patatesli Enginar
Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça...
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bi...
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukç...
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019