Yapraklı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yapraklı enginar dolması, Ege mutfağının gözde zeytinyağlı yemeklerinden biridir. Sakız enginarıyla hazırlanan bu lezzetli yemek, besleyici özellikleri sayesinde sağlıklı bir alternatif sunar. Hem özel günlerde hem de ailece keyifle tüketilebilecek bir tarif.
Yapraklı Enginar Dolması Tarifi ve Malzemeleri
04 Eylül 2024

Yapraklı Enginar Dolması


Yapraklı enginar dolması, zeytinyağlı yemekler arasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle Ege bölgesinde sıklıkla yapılan bu yemek, besleyici özellikleri nedeniyle tercih edilir. Sakız enginarı ile yapılan yapraklı enginar dolması oldukça lezzetlidir. Bayrampaşa cinsi enginardan da yapılabilse de, sakız cinsi enginardan yapılması lezzetini daha da artırır. Meşakkatli bir yemek olmasına rağmen, özel misafirlere veya hafta sonlarında çocuklara yapılarak tüketime sunulur. Çocuklarla birlikte yaparak güzel vakit geçirmek de mümkündür. Enginarın tüketilerek vücudun gerekli besin ihtiyacının karşılanması için içeriğindeki maddelerden faydalanılır. Enginarın içerdiği bileşenler sayesinde bağışıklık sistemi güçlenirken, çocukların daha sağlıklı büyümesine de katkı sağlar. Şimdi yapraklı enginar dolması yapımını sizlerle paylaşalım.

Yapraklı Enginar Dolması İçin Gerekli Malzemeler


  • 8 adet yapraklı sakız enginar
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 adet kuru soğan
  • Bir bağ dereotu
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Gerekli miktarda sıcak su
  • Bir tatlı kaşığı karabiber

Yapraklı Enginar Dolması Nasıl Yapılır?


Öncelikle enginarın sap kısmı kesilerek yaprağının kenarında bulunan ölü yapraklar kesilerek temizlenir. Kenarındaki otsu yapraklar temizlendikten sonra enginarlar bol su ile yıkanır ve yapraklarının daha rahat açılması için tezgâha yavaş yavaş vurularak yapraklarının kolay açılması sağlanır. Ayrıca enginarın üstünde bulunan tepesinin kesilmesiyle kenara konur.

Diğer taraftan bir kabın içerisine limon sıkılarak içerisine 2 su bardağı sıcak su ve tuz konulur. Kesilen saplar bu karışımın içine konularak kararmaları önlenir. Enginarın alt kısmı düzgün olacak şekilde kesilir. Sonra yaprakların tepesinden düz olacak şekilde kesilme işlemi uygulanır. Bu işlemin ardından enginarlar limonlu suyun içerisine konularak beklemeye alınır. Bir saat kadar limonlu suda bekletildikten sonra doldurma işlemi için enginarlar hazır hale gelir.

İç harcın hazırlanması için pirinç bol su ile yıkanarak süzülmeye bırakılır. Soğanlar soyularak ince ince doğranır ve bir kabın içerisine konur. Ardından pirinç eklenir. Dereotu bol suda yıkandıktan sonra doğranarak iç harcın içerisine ilave edilir. İçerisine bir miktar zeytinyağı, şeker, tuz ve karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Böylece iç harç da hazırlanmış olur.

Bekleyen enginarlar sudan çıkarılarak orta kısmında bulunan tüylü kısım kabak oyacağı ile kesilerek çıkarılır. Ancak enginarın alt kısmında bulunan etli kısma zarar vermeden tüylü alanın çıkarılması gerekir. Temizlenmiş olan enginarların yapraklarının arasına bir çay kaşığı kadar pirinç doldurularak yapraklı enginar dolması hazırlanır. Bütün enginarların yapraklarının arasına bir çay kaşığı kadar pirinç konularak doldurulması sağlanır. Tencerenin içerisine doldurulan enginarlar konularak pişirmek için hazırlanır. Limonlu suda bekletilen saplar da üzerine konur. Üzerine biraz limon suyu ve kalan zeytinyağı dökülerek üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave edilir. Kaynamaya başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılarak ocağın altı kısılır ve kısık ateşte yavaş yavaş pişirilir. Enginar yaprakları yumuşadığı zaman pirinçlerin pişip pişmediğini kontrol etmek gerekir. Pirinçler pişmiş ise ocağın altı kapatılır ve soğuması için bekletilir. Zeytinyağlı enginar dolması soğuk tüketilen yemekler arasında yer alır. Bu sebepten dolayı soğuması önemlidir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servise hazır edilir. Yapraklı enginar dolması servise hazırdır.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Ayşe 13 Temmuz 2024 Cumartesi

Ben bu yapraklı enginar dolmasını ilk kez deneyeceğim ama enginarların yapraklarını nasıl düzgün bir şekilde açabilirim? Ayrıca, iç harcı hazırlarken pirinçleri önceden biraz haşlamam gerekiyor mu yoksa sadece yıkayıp mı kullanmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Merhaba Ayşe Hanım,

Enginar yapraklarını açmak için öncelikle enginarın üst kısmından kesip, sert ve dış yapraklarını temizlemeniz gerekiyor. Sonrasında, yaprakları nazikçe yanlara doğru açarak iç kısmına ulaşabilirsiniz. Yaprakları koparmadan dikkatlice açmak önemli, bu sayede dolmanızı daha kolay doldurabilirsiniz.

İç harcı hazırlarken pirinçleri önceden biraz haşlamanız tavsiye edilir. Bu, dolmanın pişmesi sırasında pirinçlerin tam olarak pişmesini ve daha yumuşak olmasını sağlar. Pirinçleri hafifçe haşlayıp suzüp, iç harca ekleyebilirsiniz.

Kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun!

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Patatesli Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Baklalı Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Baklalı Enginar Yemeği Tarifi ve Malzemeleri
Enginar Nasıl Temizlenir?
Enginar Nasıl Temizlenir?
Portakallı Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Portakallı Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Çanak Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Çanak Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Zeytinyağlı Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Zeytinyağlı Enginar Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Enginar Sirkesi Faydaları Nelerdir?
Enginar Sirkesi Faydaları Nelerdir?