Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Yapraklı Enginar Dolması

Yapraklı Enginar Dolması

Yapraklı enginar dolması, zeytinyağlı yemekler içerisinde yer alır. Özellikle Ege yöresinde sıklıkla yapılan yemek olması bakımından besleyici özelliğinden yararlanılır. Sakız enginarı ile yapılan yapraklı enginar dolması oldukça lezzetlidir. Ayrıca Bayrampaşa cinsi enginardan da yapılması tavsiye edilirken; sakız cinsi enginardan yapılması lezzetinin daha güzel olmasını sağlar. Meşakkatli olmasının yanı sıra özel misafirlere veya hafta sonlarında çocuklara yapılarak tüketildiği görülür. Çocuklarla yapılarak birlikte güzel vakit geçirilmesi de sağlanır. Enginarın tüketilerek vücudun gerekli besin ihtiyacının karşılanması için içeriğindeki maddelerden fayda sağlanır. Enginarın içerdiği bileşenler sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesi sağlanırken; çocukların daha sağlıklı büyümesine fayda sağlar. Şimdiye yapraklı enginar dolması yapımını sizlerle paylaşalım.

Yapraklı enginar dolması için gerekli malzemeler

  • 8 adet yapraklı sakız enginar
  • Bir çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 4 adet kuru soğan
  • Bir bağ dereotu
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Gerekli miktarda sıcak su
  • Bir tatlı kaşığı karabiber

Yapraklı enginar dolması nasıl yapılır?


Öncelikli olarak enginarın sap kısmı kesilerek yaprağının kenarında bulunan ölü yapraklar kesilerek temizleme işlemi gerçekleştirilir. Kenarındaki otsu yaprakları temizlendikten sonra enginarların bol su ile yıkanmasının sonrasında yaprakların daha rahat açılması için tezgâha yavaş yavaş vurularak yaprakların kolay açılması sağlanır. Ayrıca enginarın üstünde bulunan tepesinin kesilmesiyle kenara konur.

Diğer taraftan bir kabın içerisine limon sıkılarak içerisine 2 su bardağı sıcak su ve tuz konularak kesilen sapları içerisine konulur. Böylece kararması önlenir. Enginarın alt kısmı kesilerek düzgün olacak şekilde kesilmesi gerekir. Sonra yaprakların tepesinden düz olacak şekilde kesilme işlemi uygulanır. Sonrasında enginarların limonlu suyun içerisine konulması ile beklemesi gerekir. Bir saat kadar limonlu suda bekletilmesinin ardından doldurma işlemi için enginarlar hazır olur.

Diğer taraftan iç harcın hazırlanması için pirincin bol su ile yıkanması ile suyunun süzülmesi için bekletilir. Diğer taraftan soğan soyularak ince ince doğranıp bir kabın içerisine konur. Ardından pirinç içerisine ilave edilir. Dereotu bol suda yıkandıktan sonra doğranarak iç harcın içerisine ilave edilir. İçerisinde bir miktar zeytinyağı, şeker, tuz ve karabiber ilave edilerek iyice karıştırılması gerekir. Böylece iç harcı da hazırlanır.

Bekleyen enginar sudan çıkartılarak orta kısmında bulunan tüylü kısmı kabak oyacağı ile kesilerek çıkartılır. Ancak enginarın alt kısmında bulunan etli kısmına zarar vermeden tüylü alanın çıkartılması gerekir. Böylece temizlenmiş olan enginarların yapraklarının arası doldurularak yapraklı enginar dolması hazırlanır. Bütün enginarların yapraklarının arasında bir çay kaşığı kadar pirinç konularak doldurulması sağlanır. Tencerenin içerisine doldurulan enginar konularak pişirmek için hazırlanır. Limonlu suyun içerisinde bekletilen saplarında üzerine konulması gerekir. Üzerine biraz limon suyu ve kalan zeytinyağı dökülerek üstüne çıkacak kadar sıcak su ilave edilir. Kaynamaya başladığı zaman tencerenin kapağı kapatılarak ocağın altı kısılarak, kısık ateşte yavaş yavaş pişmesi sağlanır. Enginar yaprakları yumuşadığı zaman pişip pişmediğini kontrol etmek için pirinçlerin kontrol edilmesi gerekir. Pirinçler pişmiş ise ocağın altı kapatılarak soğuması için bekletilir. Zeytinyağlı enginarlı dolma yemeği soğuk tüketilen yemekler içerisinde yer alır. Bu sebepten dolayı soğuması önemlidir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınarak servise hazır edilir. Yapraklı enginar dolması servise hazırdır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 14:33:28
Yapraklı Enginar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Yapraklı Enginar Dolması Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Yapraklı Enginar Dolması"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görünümünde olduğu için dış görünüşü ile dikkat çeken sağlıklı besindir. Enginar hamile bayanların çok...
Fırında Enginar
Fırında Enginar
Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. Enginar özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen bir lezzettir. Fakat günümüz...
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de görünüm olarak iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok değe...
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yararlı bir çay vardır. Daha önceden çok az ülkede yalnız ticareti yapılırdı. Son yıllarda enginar artı...
Taze Enginar
Taze Enginar
Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştirilmektedir. Haziran temmuz ayları arasında mavi mor renkli çiçekler açar. 50-150 cm boyları ars...
Enginar Haşlama
Enginar Haşlama
Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Enginar çok eski çağlardan bugüne kadar sindirim organlarından tutun da ...
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak bilinen yaprağının oluşturduğu baş kısmıdır. Çiçek açmadan çiçek tablası üzerinde tüylenmeler...
Baklalı Enginar
Baklalı Enginar
Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çeşidi vardır. İç bakla enginar tariflerine ayrı bir lezzet ve güzellik katar. İlk duyulduğunda...
Enginar Yaprağı
Enginar Yaprağı
Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Tam bir mineral deposu olan enginar çeşitli yemeklerde ku...
Çanak Enginar
Çanak Enginar
Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alternatif olabilir. Ben çocukluğumda pazarda gördüğüm enginarın mantar olduğunu düşünürdüm. Daha...
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeytinyağlı pişirilir. Özellikle mevsiminde iken enginarın garnitürlü salatasını, sebzeli enginar...
Enginar Kalbi
Enginar Kalbi
Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bilinir. Enginar daha zeytinyağlı yemek pişirme kültürünün hâkim olduğu yörelerde pişirilen bir sebzedir...

 

Enginar Sapı
Enginar Suyu
Enginar Çiçeği
Enginar Nasıl Temizlenir
Enginar Üretimi
Enginar Nasıl Pişer
Bezelyeli Enginar Yemeği
Düdüklüde Enginar
Enginar Nasıl Haşlanır
Bebeklere Enginar
Konserve Enginar
Enginar Kapsülü
Terbiyeli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Yaprağı Dolması
Hamilelikte Enginar
Fırında Enginar
Kıymalı Enginar Dolması
Enginar Yaprağı Çayı
Taze Enginar
Enginar Haşlama
Enginar Temizleme
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Popüler İçerik
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer ...
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme...
Patatesli Enginar
Patatesli Enginar
Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından  oldukça...
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bi...
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukç...
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024