Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Etli Enginar Dolması

Etli Enginar Dolması

Etli enginar dolması, enginar sebzesi tam bir şifa deposudur. Bu faydalı sebze bir çiçeğin tomurcuk kısmından oluşmaktadır. Bu enfes sebzenin yenilen kısmı etlidir. Bu yenilen etli kısma brakte ile çiçek tablası adı verilen yapraklardan meydana gelen baş bölümüdür. Bu bölgede çiçek daha çıkmadan çiçek tablası üstünde tüyler çıktıktan sonra enginar olmuş demektir. Enginar oluştuktan sonra hasat edilir ve sofraları süsler. Bu faydalı sebze olgunlaştıktan sonra mor-mavi renkte gösterişli çiçekler açmaktadır. Enginarın çiçek kısımları açtıktan sonra artık sebze olarak yenilemez. Enginar sebzesi dünyanın en sağlıklı ve en lezzetli sebze türüdür. Estetik görüntüsü sayesinde her yemeği bir başka tatta olur. Bu faydalı sebze ilkbaharda çıkmaya başlar. Enginar dereotu ile iç bakla kullanılarak yapıldığında gerçekten de enfes bir lezzet ortaya çıkar. Bu faydalı ve lezzetli sebze papatyagiller ailesinden​ gelen çok yıllık bir bitki türüdür. Şimdi sizlerle enfes etli enginar dolması yapacağız hadi başlayalım.

Etli Enginar Dolması İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • 5 tane orta boy enginar
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 250 gram dana kıyma
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tane orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 tane domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi bu nar ekşisinin 1 kaşığı suyuna 1 kaşığı da iç hazırlığına
  • 2 yemek kaşığı ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3-4 diş sarımsak
  • Yarım demet dereotu
  • 3-4 dal taze nane

Etli Enginar Dolması Nasıl Yapılır?


Enginarın sap kısımlarını keserek iyice yıkayın. Daha sonra büyük bir tencere içine alın tencere üstüne su koyun ve bir müddet kaynatın. Kaynatma işlemi enginarların daha kolay açılmasını ve temizlenmesini sağlar.

İç harcı için kıymayı derin bir kâse içerisine alın. Daha sonra kıymanın üstüne yıkanan pirinçleri üstüne koyun. Kuru soğanları küçük, küçük doğrayın kıymanın üstüne soğanıda koyun. Kuru soğandan sonra sarımsağı da ince, ince doğrayın, dereotu ve maydanozu ince ince kıyın ve kıymanın üstüne koyun. En sonda nar ekşisini, salçayı, tuzu ve baharatları ilave ederek iyice karıştırın. Kısa bir süre kaynatmış olduğunuz enginarların suyunu süzün. Soğuk sudan geçirin enginarları orta kısmında bulunan küçük yaprakları çıkarın. Orta kısmından çıkarmış olduğunuz küçük yaprakları aldıktan sonra çay kaşığı kullanarak tüylü kısımlarını temizleyin. Daha sonra enginarın dış yaprak kısımlarından ilk katlarını koparıp üstte bulunan yaprak kısımlarını yarıdan kesin. İç kısmını biraz daha açarak orta kısmına daha önceden yapmış olduğunuz iç harç ile doldurun. Aynı işlemi diğer bütün enginarlara da uygulayın. Enginarları doldurduktan sonra geniş bir tencere içine dizip yarısına kadar su koyun. İçleri doldurulmuş enginarları yan yana koyun üst üste kesinlikle gelmesin. Suyun içerisine nar ekşisini, tuzu ve zeytinyağını ilave edin ve ocağın üzerine koyun. Etli enginar dolmasını orta ateş üzerinde pişirin. Enfes dolmalar pişerken ara sıra kapağını açıp suyundan dolmaların üstüne gezdirin. Piştikten sonra servis tabağına alın yanında cacık ile servis edin.

Afiyet Olsun.
Son Güncelleme : 21.01.2024 12:12:30
Etli Enginar Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Etli Enginar Dolması Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Etli Enginar Dolması"
Etli enginar dolmasını ben de evde yapmak istiyorum. Daha öne hiç yapmadığım için kendime güveneyorum. Doldurduğum dolmaların pişerken su içerisinde dağılma ihtimali var mıdır? Böyle bir ihtimal varsa dağılmaması için neler yapabilirim?
Ilennur . 24.10.2018 17:59:12
CEVAP YAZ
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görünümünde olduğu için dış görünüşü ile dikkat çeken sağlıklı besindir. Enginar hamile bayanların çok...
Fırında Enginar
Fırında Enginar
Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. Enginar özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen bir lezzettir. Fakat günümüz...
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hem de görünüm olarak iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok değe...
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yararlı bir çay vardır. Daha önceden çok az ülkede yalnız ticareti yapılırdı. Son yıllarda enginar artı...
Taze Enginar
Taze Enginar
Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştirilmektedir. Haziran temmuz ayları arasında mavi mor renkli çiçekler açar. 50-150 cm boyları ars...
Enginar Haşlama
Enginar Haşlama
Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Enginar çok eski çağlardan bugüne kadar sindirim organlarından tutun da ...
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak bilinen yaprağının oluşturduğu baş kısmıdır. Çiçek açmadan çiçek tablası üzerinde tüylenmeler...
Baklalı Enginar
Baklalı Enginar
Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çeşidi vardır. İç bakla enginar tariflerine ayrı bir lezzet ve güzellik katar. İlk duyulduğunda...
Enginar Yaprağı
Enginar Yaprağı
Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Tam bir mineral deposu olan enginar çeşitli yemeklerde ku...
Çanak Enginar
Çanak Enginar
Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alternatif olabilir. Ben çocukluğumda pazarda gördüğüm enginarın mantar olduğunu düşünürdüm. Daha...
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeytinyağlı pişirilir. Özellikle mevsiminde iken enginarın garnitürlü salatasını, sebzeli enginar...
Enginar Kalbi
Enginar Kalbi
Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bilinir. Enginar daha zeytinyağlı yemek pişirme kültürünün hâkim olduğu yörelerde pişirilen bir sebzedir...

 

Enginar Sapı
Enginar Suyu
Enginar Çiçeği
Enginar Nasıl Temizlenir
Enginar Üretimi
Enginar Nasıl Pişer
Bezelyeli Enginar Yemeği
Düdüklüde Enginar
Enginar Nasıl Haşlanır
Bebeklere Enginar
Konserve Enginar
Enginar Kapsülü
Terbiyeli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Yaprağı Dolması
Hamilelikte Enginar
Fırında Enginar
Kıymalı Enginar Dolması
Enginar Yaprağı Çayı
Taze Enginar
Enginar Haşlama
Enginar Temizleme
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Popüler İçerik
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer ...
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme...
Patatesli Enginar
Patatesli Enginar
Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından  oldukça...
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bi...
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukç...
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Soğutucuda Enginar Saklama
Enginar Yetiştiriciliği Yapmak İstiyorum
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024