Kıymalı Enginar

Kıymalı Enginar

Kıymalı Enginar, tarifini oluşturmada önce sizlere enginar hakkında kısa bilgi vermek istiyorum. Enginar, papatyagiller familyasına ait olan mor ve mavi renkte çiçekleriyle 40 ile 150 santim boya sahip çık yıllık bir bitki türüdür. Bu bitki genel olarak Güney Avrupa ve Ülkemizde ise Akdeniz yörelerinde yetişmektedir. Enginar bitkisi içerik itibariyle cynarin maddesi içeriğinden dolayı karaciğer ve safra kesesinde birikmiş olan nikotin maddesi, vücuda alınan alkol ve yağın vücuttan atılmasına olanak sağlar. Bunun yanı sıra vücutta oluşan amonyak ve kolesterolün azalmasına yardımcı olur. Enginar bol miktarda A vitamini ve B vitamini içerdiği için atardamar kireçlenmesine iyi gelmektedir. Bunun haricinde cinsel gücü arttırır, ateş düşürücü etkisi vardır, kuvvet verici ve iştah açıcı etkileri olmaktadır. İshal oluşumu, sarılık, sinir sistemi rahatsızlıkları ve romatizma oldukça iyi gelmektedir.

Kıymalı Enginar Yapılışında Kullanılan Malzemeler:
  • 5 adet taze enginar
  • 2 adet taze havuç
  • 2 dış sarımsak
  • 4 yemek kaşığı doğal sızma zeytinyağı
  • 150 gram kadar taze kuzu kıyması
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 3 kaşık bulgur yada 3 kaşık pirinç
  • 1 adet tavuk bulyon yada 2-3 kaşık et, tavuk suyu
  • 3-4 dal dereotu
Kıymalı Enginar Yapılışı

Kıymalı enginar yapılışına ilk olarak taze olarak aldığımız yada varsa bahçemizden topladığımız enginarları iyice yıkayarak süzüp doğrama tahtasında küp küp doğrayarak başlayalım. Doğranan enginarları bir kaba alalım. Domatesleri de aynı şekilde temiz yıkadıktan sonra küp küp doğrayalım. Sarımsaklı soyup ince ince kıyalım. Kuru soğanları da ince ince kıyalım. Havuçları ve dereotunu da güzelce doğradıktan sonra hazır olan doğal sızma zeytin yağını bir tavaya alarak iyice kızdıralım. Kızan yağın içerisine kıymayı, sarımsağı ve doğranmış olan kuru soğanları ilave edelim. Tavaya koyulan malzemelerin rengi değişinceye kadar kavuralım ve kavrulan malzemeleri 3 dakika kadar kısık ateşte bırakalım. Daha sonra havucu da ilave ederek aralıklı olarak karıştıralım. Havuç eklendikten sona birkaç dakika daha pişirelim ve hazırlanan enginar, domates, bulguru da ilave edelim. Tavaya alınan bütün malzemelerin üzerine et yada tavuk suyu ilave ederek malzemelerin üzerine çıkacak şekilde şu ekleyelim. Biraz karıştırıp tavanın kapağını kapatalım ve yaklaşık olarak 20 dakika kadar orta ateşte pişirelim. 2 dakika sonra enginarları kontrol ederek çatal batırdığımızda batıyorsa kısık ateşe alıp 5 dakika kadar daha pişirelim.5 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve ince ince kıyılan dereotunu da ilave ederek karıştıralım ve ılık olduğu zaman servis tabaklarına alarak servise sunalım. Kıymalı enginar hazır

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 22.10.2018 05:39:36
Kıymalı Enginar ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Kıymalı Enginar Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Kıymalı Enginar"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görünümünde olduğu için dış görünüşü ile dikkat çeken sağlıklı besindir. Enginar hamile bayanların çok...
Fırında Enginar
Fırında Enginar
Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. Enginar özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen bir lezzettir. Fakat günümüz...
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hemde görünüm olarak iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok değer...
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yararlı bir çay vardır. Daha önceden çok az ülkede yalnız ticareti yapılırdı. Son yıllarda enginar artı...
Taze Enginar
Taze Enginar
Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştirilmektedir. Haziran temmuz ayları arasında mavi mor renkli çiçekler açar. 50-150 cm boyları ars...
Enginar Haşlama
Enginar Haşlama
Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Enginar çok eski çağlardan bugüne kadar sindirim organlarından tutun da ...
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak bilinen yaprağının oluşturduğu baş kısmıdır. Çiçek açmadan çiçek tablası üzerinde tüylenmeler...
Baklalı Enginar
Baklalı Enginar
Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çeşidi vardır. İç bakla enginar tariflerine ayrı bir lezzet ve güzellik katar. İlk duyulduğunda...
Enginar Yaprağı
Enginar Yaprağı
Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Tam bir mineral deposu olan enginar çeşitli yemeklerde ku...
Çanak Enginar
Çanak Enginar
Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alternatif olabilir. Ben çocukluğumda pazarda gördüğüm enginarın mantar olduğunu düşünürdüm. Daha...
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeytinyağlı pişirilir. Özellikle mevsiminde iken enginarın garnitürlü salatasını, sebzeli enginar...
Enginar Kalbi
Enginar Kalbi
Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bilinir. Enginar daha zeytinyağlı yemek pişirme kültürünün hakim olduğu yörelerde pişirilen bir sebzedir...

 

Enginar Sapı
Enginar Suyu
Enginar Çiçeği
Enginar Nasıl Temizlenir
Enginar Üretimi
Enginar Nasıl Pişer
Bezelyeli Enginar Yemeği
Düdüklüde Enginar
Enginar Nasıl Haşlanır
Bebeklere Enginar
Konserve Enginar
Enginar Kapsülü
Terbiyeli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Yaprağı Dolması
Hamilelikte Enginar
Fırında Enginar
Kıymalı Enginar Dolması
Enginar Yaprağı Çayı
Taze Enginar
Enginar Haşlama
Enginar Temizleme
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Popüler İçerik
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer ...
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme...
Patatesli Enginar
Patatesli Enginar
Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça...
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bi...
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukç...
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019