Enginar Yemeği

Enginar Yemeği

Enginar yemeği; denildiğinde herkesin aklına farklı tarifler gelebilir. Aslında bu oldukça normal karşılanması gereken bir durumdur. Enginar hem görüntüsü hem de tadı itibariyle diğer sebzelerden ayrı özel bir sebzedir. Diğer sebzelerin pek çoğu bir parça olarak kullanılırken enginarın her kısmından ayrı ayrı yemek ve meze çeşitleri hazırlanabilir. Hatta aynı kısmından bile hazırlanabilecek bir çok çeşit bulunmaktadır. Enginar yemeğinden bazıları pirinçli enginar dolması, değişik malzemeyle yapılan enginar çanağı dolması, enginar kalbi salatası ve yemeğidir. Kalp ve ciğer dostu olarak bilinen enginarı çok fazla tüketmek bu açıdan çok kolaydır. Taze enginarı pişirilecek aşamaya getirmek biraz zordur. Bu nedenle çoğu kime bu sebzeyi pişirmekten korkar. Oysaki bir kaç denemeden sonra eliniz alıştığında işiniz hiç de o kadar zor olmayacaktır. Ayrıca enginarın bazı kısımları piyasada hazır halde de satıldığından buradan temin edip kolaylıkla istediğiniz lezzetleri hazırlayabilirsiniz. Bu sebzeyle hazırlanan yemekler nadiren kıymalı olarak yapılabilse de asıl lezzeti zeytinyağlı olarak yapıldığında ortaya çıkar. Sağlıklı bir yaşamı alışkanlık haline getirmek isteyenler için enginarla hazırlanan yemekler iyi bir alternatif olabilir. Özellikle kalp hastaları gibi hayatını diyetle geçirmek zorunda kalanların enginar yemeğini öğünlerine eklemesi gerektiği uzmanlar tarafından da tavsiye edilir. Enginarın her kısmı ayrı bir öneme sahip olsa da en kolay yemek enginar çanağı olarak adlandırılan kültür mantarına benzeyen kısmından yapılır. Bu kısım hazır olarak satıldığı için mutfakta bize düşen görev enginarı doğramaktır. Tabi her yemeğin kendisine ait bazı önemli hususiyetleri ve püf noktaları bulunur. Güzel ve bembeyaz bir enginar pişirmek için enginarın kararmaması gerekir. Bunun için limonlu sudan istifade edilebilir.

Enginar yemeğinin yapımı için gerekli olan malzemeler:
  • 5 adet çanak enginar,
  • 1 adet limonun suyu,
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1 adet orta boy patates,
  • 2 yemek kaşığı haşlanmış bezelye,
  • 1 adet küçük boy havuç,
  • 1 miktar dere otu,
  • 1 fiske karabiber,
  • Yeteri kadar tuz,
  • Toz şeker,
  • Sıcak su,
Enginar yemeğinin hazırlanışı:

Enginar çabuk kararan bir sebze olduğu için yemeği pişirmeye başlamadan önceki aşama çok önemlidir. Yemeğin içindeki enginarın beyaz görünümde kalması için yaklaşık enginarı birkaç saat öncesinden limonlu ılık suda bekletilmesi gerekir. Bunun için enginarı arzu edilen büyüklükte doğrayarak bu işlemem başlayabilirsiniz. Öngörülen süre dolduktan sonra yemeğin pişirilmesi aşamasına geçebilirsiniz. Öncelikle kuru soğanı yemeklik olarak doğrayın ve zeytinyağıyla birlikte biraz tuz ekleyerek kısık ateşte sotelemeye başlayın. Diğer taraftan daha önce limonlu suda bekletilen enginarı birkaç su yıkayıp süzün. Patatesi de yemeklik doğrayıp her iki sebzeyi soğanlar ölmeye başladığında üzerine ilave edip bir süre daha kavurun. En son olarak halka halka doğranan havucu ekleyip yemeğin suyunu ilave ederek kısık ateşte pişirmeye devam edin. Yemeğin pişme aşaması çok uzun sürmeyecektir. Enginar yemeğinin haşlanmış bezelyesi, tuzu, toz şekeri ve karabiberini de ilave edip pişinceye kadar kaynatın. Yemek piştiğinde ocağın altını kapatın ve daha önceden doğradığınız dereotunu ilave edip yemeği dinlendirin. Zeytin yağlı olarak yapılan bu yemeği ılık veya soğuk olarak tüketebilirsiniz. Yemeğin yanında sunabileceğiniz en iyi şey bir kase yoğurttur. Enginar yemeğini arzu ederseniz kıymalı olarak ya da tavuk göğsü kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Fakat daha hafif beslenmeyi sevenler için zeytinyağlı olarak pişirilmesi tavsiye edilir. Şimdiden herkese afiyet olsun...
Son Güncelleme : 13.11.2018 06:59:17
Enginar Yemeği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Sayfayı Düzenle Düzenleme Geçmişi

Enginar Yemeği Yorumları

şifre Kırmızı sayı

0 Yorum Yapılmış "Enginar Yemeği"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar
Hamilelikte Enginar, Akdeniz bölgesinde ve Marmara bölgesinde yetiştirilen bitkidir. Dış görünüşü küçüktür ve gonca bitkisine benzer. Açmamış çiçek görünümünde olduğu için dış görünüşü ile dikkat çeken sağlıklı besindir. Enginar hamile bayanların çok...
Fırında Enginar
Fırında Enginar
Fırında enginar; Ülkemizde yetişen sebzelerin pek çoğu bir şekilde fırında pişme özelliğine sahiptir. Enginarda bu sebze çeşitlerinden bir tanesidir. Enginar özellikle Akdeniz ve Ege mutfağında yaygın olarak tercih edilen bir lezzettir. Fakat günümüz...
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı Enginar Dolması
Kıymalı enginar dolması, Birçok kişinin severek tükettiği yemekler arasında yer almaktadır. Her mevsim sofraları süsleyen bu yemek hem lezzet olarak hemde görünüm olarak iştah kabartan bir görselliğe sahiptir. Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu birçok değer...
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı
Enginar Yaprağı Çayı: Enginarın biraz acı odunsu bir tadı var. Acı tadı ile bilinen enginarı kökleri, çiçekleri, yaprakları ve sapları ile yapılan yararlı bir çay vardır. Daha önceden çok az ülkede yalnız ticareti yapılırdı. Son yıllarda enginar artı...
Taze Enginar
Taze Enginar
Taze Enginar, dünyanın en lezzetli ve en sağlıklı sebzelerinden biridir. Latincesi Cynara scolymus olan bu bitki Marmara ve ege bölgesinde bahçede yetiştirilmektedir. Haziran temmuz ayları arasında mavi mor renkli çiçekler açar. 50-150 cm boyları ars...
Enginar Haşlama
Enginar Haşlama
Enginar haşlama, Enginarın temizlemesi biraz zaman alsa da sağlıklı bir besin olduğu düşünüldüğünde zahmetlere katlanıp bu besini sağlık için tüketmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Enginar çok eski çağlardan bugüne kadar sindirim organlarından tutun da ...
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme
Enginar Temizleme, Enginar bitkisi aslında mavi mor çiçekler açan bir çiçeğin tomurcuk kısmıdır. Enginarın tüketilen kısmı ise çiçek bölümü ve brakte olarak bilinen yaprağının oluşturduğu baş kısmıdır. Çiçek açmadan çiçek tablası üzerinde tüylenmeler...
Baklalı Enginar
Baklalı Enginar
Baklalı enginar, Enginar içimizi serinleten, baharın müjdecisi, tazelik veren sebzelerin başında gelir. Zeytinyağlı yemeğinden enginar dolmasına kadar çok çeşidi vardır. İç bakla enginar tariflerine ayrı bir lezzet ve güzellik katar. İlk duyulduğunda...
Enginar Yaprağı
Enginar Yaprağı
Enginar yaprağı, insanoğluna eski dönemlerden beri fayda sağlamış olan enginar içerisinde bulunan güçlü maddeler sayesinden meydana gelmiş olan rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Tam bir mineral deposu olan enginar çeşitli yemeklerde ku...
Çanak Enginar
Çanak Enginar
Çanak enginar; diğer sebzelerden farklı bir görünüme sahiptir. Misafirlerine şık ve sağlıklı bir yemek hazırlamak isteyenlere için çanak enginar iyi bir alternatif olabilir. Ben çocukluğumda pazarda gördüğüm enginarın mantar olduğunu düşünürdüm. Daha...
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü
Enginar Garnitürlü, enginar insan sağlığı açısından oldukça faydalı olan sebzelerden bir tanesidir. Enginar genellikle içerisine garnitür ilave edilerek zeytinyağlı pişirilir. Özellikle mevsiminde iken enginarın garnitürlü salatasını, sebzeli enginar...
Enginar Kalbi
Enginar Kalbi
Enginar kalbi; enginar bitkisinin en değerli yeridir. Adından da anlaşılacağı üzere bitkinin en nadide kısmı olan enginar kalbi kalp dostu olarak bilinir. Enginar daha zeytinyağlı yemek pişirme kültürünün hakim olduğu yörelerde pişirilen bir sebzedir...

 

Enginar Sapı
Enginar Suyu
Enginar Çiçeği
Enginar Nasıl Temizlenir
Enginar Üretimi
Enginar Nasıl Pişer
Bezelyeli Enginar Yemeği
Düdüklüde Enginar
Enginar Nasıl Haşlanır
Bebeklere Enginar
Konserve Enginar
Enginar Kapsülü
Terbiyeli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Yaprağı Dolması
Hamilelikte Enginar
Fırında Enginar
Kıymalı Enginar Dolması
Enginar Yaprağı Çayı
Taze Enginar
Enginar Haşlama
Enginar Temizleme
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Popüler İçerik
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği
Terbiyeli Enginar Yemeği, lezzetli olur. Enginarı severek tüketen çoktur. Kış sebzesi olduğu için taze olarak kışın daha fazla tüketilir. Ancak diğer ...
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli Enginar Yemeği
Patatesli enginar yemeği, yapımı en kolay yemeklerden bir tanesidir. Her yemeğin kendine ait bazı özellik ve püf noktalar olsa da aşağı yukarı pişirme...
Patatesli Enginar
Patatesli Enginar
Patatesli enginar, sofraların ez lezzetli sebzelerinden biri olan enginar sağlıklı olduğu kadar bol vitamin içerir. Enginar lezzet bakımından oldukça...
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği
Zeytinyağlı Enginar Yemeği, Sağlıklı beslenme açısından oldukça önemli bir sebze olan enginar Özellikle de kış aylarında tüketilen oldukça kıymetli bi...
Enginar Sapı Yemeği
Enginar Sapı Yemeği
Enginar sapı yemeği, Enginar hemen hemen her mevsimde yetişen bir ılıman bitki olmaktadır. Ancak bu sebze genellikle sıcağı sevmektedir. Sıcağı oldukç...
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar Yaprağı Dolması
Enginar yaprağı dolması, yapımı kolay olsa da asıl mesele enginarı dolduracak aşamaya getirebilmektir. Enginar hem ağır kokan hem de sert yaprakları o...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Baklalı Enginar
Enginar Yaprağı
Çanak Enginar
Enginar Garnitürlü
Enginar Kalbi
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Temmuz - 2019