Enginar Kavurması Enginar, günümüzde bir çiçeğin tomurcuğu olup ılıman iklim bitkisi olarak bilinmektedir. Bu sebzenin ana vatanı ise Akdeniz bölgesidir. Kışın ise ılık geçen yerlerde yetişmektedir. Enginarın sebze olarak tüketilen bölümü, etli çiçek tablası ve "brakte" adı verilen yapraklardan oluşan baş kısmıdır. Çiçek hemen olgunlaşmadan, çiçek bölgesi üstünde tüyler çıkınca enginar toplanır ve tüketilir. Ancak geç kalınır ve enginar olgunlaşıp üzerinde mavi ile mor renklerde olan çiçekler açarsa artık sebze olarak tüketilmez. Oldukça lezzetli olan enginar, en sağlıklı sebzelerden biri olarak kabul edilmektedir. İlkbaharda çıkan bu sebzenin hemen hemen her yemeği yapılarak çeşitli sağlık faydaları sağlanmaktadır. Enginar kavurması ise diğer enginar yemeklerine göre hem basit hem de pratik bir tariftir. Bu nedenle çalışan tüm bireylere tavsiye edilir. Enginar Kavurması İçin Gerekli Malzemeler
Enginar Kavurması Nasıl Yapılır? Enginar kavurması tarifi için ilk olarak aldığınız enginarları iyice yıkayarak yarım saat boyunca temiz bir su içerisinde bekletin. Eğer daha önce limonlu suyun içinde bekletilmişse, limondan arındırın. Büyükçe bir tavaya yağı koyun. Ocağın altını açın ve yağ kızdığında içerisine ince ince kıyılmış olan soğanları ekleyin. Soğanları 5 dakika boyunca kavurun. Daha sonra doğranmış enginarları ekleyin ve üzerine sıcak su ekleyerek tavanın kapağını kapatın. Enginarlar yumuşayana kadar ocağın altını kısık bir şekilde pişirin. Enginarlar yumuşayınca kapağı açın ve doğranmış olan tüm malzemeleri ekleyin ve karıştırın. Daha sonra tuz ve şekeri de ilave ederek ocağın altını kapatın. Yemeğin sıcaklığıyla yeşillikler yumuşar ve son olarak istediğiniz baharatları ekleyerek sıcak ya da soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Ekstra Bilgiler Enginar, içerdiği antioksidanlar, lif, vitaminler ve mineraller sayesinde sağlığa birçok fayda sağlar. Özellikle karaciğer sağlığı, sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Düzenli olarak enginar tüketmek, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. |