Enginar çiçeği açınca yenir mi, tadı nasıl olur?
Enginarın tüketim için en uygun olduğu dönem, çiçek tomurcuğu halindeyken yakalanıyor. Tam açmış bir enginar çiçeği ise hem lezzet hem de doku açısından tüketime uygun olmaktan çıkıyor. Bu durum, bitkinin doğal gelişim sürecinin mutfak değerini nasıl etkilediğini gösteren ilginç bir örnek oluşturuyor.
Enginar Çiçeği Açınca Yenir mi?Enginar, aslında henüz tam olarak açmamış bir çiçek tomurcuğudur. Enginarın yenen kısmı, çiçeğin henüz olgunlaşmamış halidir. Enginar çiçeği tamamen açtığında ise artık yenmez hale gelir.
Peki, Enginar Çiçeği Açınca Tadı Nasıl Olur?Enginar çiçeği tamamen açtığında tadı acı, sert ve lifli bir hal alır. Taze ve genç enginarların hafif tatlımsı, cevizsi ve topraksı aroması, çiçek açtığında kaybolur. Yapraklar ve taban kısmı çiğnenemeyecek kadar sertleşir, bu nedenle pişirilse bile lezzetli olmaz. Enginar Ne Zaman Yenir?Enginarın en lezzetli olduğu dönem, çiçek tomurcuğunun sıkı, yeşil yapraklı ve taze göründüğü bahar aylarıdır. Enginarın tabanı (kalbi) ve yapraklarının dip kısımları, haşlanarak, zeytinyağlı yemek olarak veya dolma şeklinde tüketilebilir. Çiçek açmaya yüz tutmuş enginarlar ise hâlâ yenebilir, ancak lezzeti ve dokusu ideal olmayabilir. Sonuç Enginar çiçeği açtığında yenmez; çünkü hem tadı acı ve hoş olmayan bir hale gelir, hem de dokusu sertleşir. Enginarı, çiçek tomurcuğu halindeyken tüketmek en doğrusudur. Eğer bahçenizde enginar yetiştiriyorsanız, çiçek açmadan önce hasat etmeniz önerilir. Açmış enginar çiçekleri ise dekoratif amaçlı kullanılabilir. |





































